Reklama

Miroslav Singer: Koruna ještě může mírně posílit

Miroslav Singer: Koruna ještě může mírně posílit
ČTK
Stanislav Šulc

Bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer očekává, že centrální bankéři v nejbližších měsících nepohnou se základními úrokovými sazbami. Uvedl to na konferenci Global Investment Summit 2023, jejímž mediálním partnerem byl byznysový portál newstream.cz. 

Reklama

Energetická krize, válka na Ukrajině, inflace, chování dalších centrálních bank, ale také zpomalení tuzemské ekonomiky. To vše podle bývalého guvernéra České národní banky Miroslava Singera bude hrát roli v uvažování stávajících členů rady centrální banky o případném zvyšování úrokových sazeb. Uvedl to na konferenci Global Investment Summit 2023, který se koná v Martinickém paláci a kde vystupuje padesát speakerů. 

„Myslím, že tu sedmiprocentní sazba bude déle, než se původně očekávalo,“ prohlásil Miroslav Singer. Podle exguvernéra ČNB tak nejspíš nehrozí růst sazeb, ale zcela jistě na žádném z blízkých měnových zasedání centrálních bankéřů nehrozí ani pokles sazeb. 

Singer: Koruna může mírně posílit 

Rada ČNB vedená Alešem Michlem s inflací bojuje zejména prostřednictvím kurzu koruny. Tím se snaží snižovat ceny dovozového zboží a materiálů, což má vést k nižším koncovým cenám. Momentálně se kurz koruny pohybuje pod 24 korunami za euro, což patří k historicky nejsilnějším kurzům

Silná koruna nyní české ekonomice pomáhá, říká bývalý guvernér ČNB Singer.

Silná koruna nyní české ekonomice pomáhá, říká bývalý guvernér ČNB Singer

Bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer si dokáže představit ještě mírné posilování koruny. „Silná koruna v tuto chvíli funguje jako zdravý restriktivně makroekonomický kanál pro přehřátou českou ekonomiku,“ říká v rozhovoru pro Export.cz bankéř, který je nyní hlavním ekonomem Generali CEE Holding. Tvrzení o měnové krizi v Česku považuje za absurdní.

Přečíst článek

Bude koruna dále posilovat, nebo ztratí dech a oslabí, jak předpokládají některé velké investiční banky? Podle Singera přinejmenším krátkodobě může koruna o několik desetníků na euru ještě přidat. Na dotaz, zda koruna může prolomit i hranici 23 korun, exguvernér v žertu uvedl, že možné je úplně všechno, pravděpodobnost tohoto scénáře ale komentovat nechtěl. 

Problémy podnikatelů mohou přijít 

Silná koruna podle Singera v současnosti nedělá potíže exportérům a průmyslu, protože jsou ještě zajištěni proti silné domácí měně. To se však může začít brzy měnit. 

„Je třeba si uvědomit, že ty problémy, o kterých se nyní bavíme, se mohou do reálné ekonomiky dostat až v druhé polovině letošního roku,“ dodal Singer na konferenci Global Investment Summit 2023

Čekat na ještě silnější korunu nemá smysl. Je nejlepší čas kupovat eura, tvrdí analytici

Česká měna se koncem pracovního týdne dostala dvakrát po sobě na nejsilnější úroveň vůči euru od listopadu 2008, dokonce krátce prolomila hranici 23,90 k evropské měně. Už i laici přemýšlejí, zda nakoupit eura, aspoň na léto, nebo ještě nějaký čas počkat, jestli kurz nebude dokonce výhodnější.

Přečíst článek

guvernér ČNB Aleš Michl

Guvernér Michl: Máme silnou korunu. Važme si jí

Za dvacet let nikdo tak výrazně nebojoval s inflací jako nová bankovní rada, napsal guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl ve svém sloupku pro MF Dnes.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Silná koruna nyní české ekonomice pomáhá, říká bývalý guvernér ČNB Singer.

Silná koruna nyní české ekonomice pomáhá, říká bývalý guvernér ČNB Singer

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme