Reklama

Ministr Balaš: Ševčík je reputační riziko pro VŠE

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN)
ČTK
 ČTK

Další důležitý hlas se vložil kauzy děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslava Ševčíka. Ministr školství prohlásil, že Ševčík pro školu představuje reputační riziko.

Reklama

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík představuje pro univerzitu reputační problém, uvedl ministr školství Vladimír Balaš na svém Facebooku. Domnívá se, že Ševčíkovo postavení v čele fakulty je neudržitelné. Doplnil ale, že ministr školství nemá žádné právní nástroje na odvolání děkana z funkce.

Ševčíka v pondělí vyzval kvůli jeho dlouhodobému vystupování na veřejnosti včetně účasti na sobotní protivládní demonstraci k rezignaci rektor VŠE Petr Dvořák. Ševčík uvedl, že pro své odvolání nevidí důvod a odmítl, že by poškozoval dobré jméno VŠE, jak tvrdí jeho kritici.

Miroslav Ševčík, děkan Národohospodářské fakulty VŠE a Václav Klaus, bývalý prezident, politik.

Dalibor Martínek: Případ Ševčík. Muž, který má talent vyskytovat se na zvláštních místech

Co o Miroslavu Ševčíkovi říct? Už třicet let se průběžně občas vynoří do veřejného prostoru, potom se zase zanoří. Jeho výnory jsou vždy poněkud zvláštní a budí pozornost. Jednou za čas dokáže zaplnit přední pozice médií.

Přečíst článek

Děkan Ševčík představuje pro VŠE reputační problém a domnívám se, že jeho setrvání ve funkci je s ohledem na opakované excesy neudržitelné. Ministr školství nemá žádné právní nástroje na jeho odvolání.Případem porušování etického kodexu VŠE z jeho strany se zabývají příslušné orgány školy,“ napsal ministr na sociální síti.

Demonstrace proti Ševčíkovi

Kvůli nespokojenosti s Ševčíkovým vystupováním na veřejnosti chtějí odchod nynějšího děkana z funkce někteří studenti a absolventi VŠE. Dnes po poledni pořádají před sídlem VŠE demonstraci, na níž chtějí Ševčíka vyzvat k rezignaci, případně apelovat na akademický senát fakulty, aby děkana odvolal.

Ševčíkovo vystupování na veřejnosti bylo tématem úterního jednání vedení VŠE. Po něm Dvořák oznámil, že za nejvhodnější řešení považuje, aby Ševčíka odvolal akademický senát národohospodářské fakulty. Zasedání fakultního orgánu se bude podle rektora konat asi nejdříve za týden. Pokud by fakultní akademický senát Ševčíka neodvolal, chce rektor využít své pravomoci navrhnout odvolání. K tomu by potřeboval souhlas akademického senátu celé vysoké školy.

Ševčík tvrdí, že u sobotního protestu před Národním muzeem, kde se po skončení protivládní demonstrace část lidí snažila z budovy odstranit ukrajinskou vlajku, jen pomáhal zraněnému. Odmítl také, že by poškozoval dobré jméno VŠE, jak tvrdí jeho kritici a rektor školy. Dodal, že na žádost rektora už dříve omezil své vystupování na veřejnosti, přestal být ekonomickým expertem hnutí Trikolora a na protivládních demonstracích nevystupuje jako řečník.

Děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík má problém.

Rektor VŠE jde do války se Ševčíkem. Sám chce navrhnout jeho vyhazov

Situace na Vysoké škole ekonomické se dostává do horké fáze. Rektor Petr Dvořák odmítl vyslyšet požadavek šéfa Národohospodářské fakulty Miroslava Ševčíka, aby dostal více času na zvážení rezignace. Rektor je připraven v krajním případě vyvolat řízení o odvolání děkana. Studenti mezitím chystají demonstraci proti Ševčíkovi.

Přečíst článek

Klienti stojí 13. března po oznámení krachu Silicon Valley Bank před sídlem banky v kalifornské Santa Claře, aby zachránili své úspory.

Krach Silicon Valley Bank v grafech a číslech. Proč je její pád tak zásadní?

Pokud by někdo přemýšlel, v čem je krach americké Silicon Valley Bank kromě obav nadměrného počtu klientů o své peníze tak zásadní, mohou mu pomoci grafy, které dala dohromady agentura Bloomberg. Ukazují nejen rapidní propad cen akcií bank, ale i související katapultování indexu strachu na Wall Street či největší pokles výnosu amerických vládních dvouletých dluhopisů od roku 1987.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme