Reklama

Miliardáři jako ohrožený druh. Ve světě a hlavně v Číně jich ubylo kvůli oslabení technologického sektoru

Elon Musk je nejbohatším člověkem planety.
ČTK
 ČTK

Na světě a převážně v Číně loni ubylo více než 400 dolarových miliardářů. Vyplývá to ze seznamu Hurun Global Rich List 2023, který sestavuje čínský časopis o bohatství a luxusu Hurun Report. Na vině je oslabení velkých technologických firem, na které se zaměřila čínská vláda, zpřísňování měnové politiky a dopady pandemie covidu-19, uvedla agentura Reuters.

Reklama

V samotné Číně ztratilo status dolarového miliardáře 229 lidí, což je více než polovina z celkových 445. Nově se z Číny do žebříčku dostalo 69 lidí, kteří mají alespoň jednu miliardu dolarů (21,8 miliardy korun).

Průmyslník Vladimir Lisin přišel o miliardy dolarů (na archivním snímku z roku 2010).

Ruští boháči chudnou. Putinova válka je připravila o jmění

Den před ruskou invazí na Ukrajinu se mezi 500 nejbohatších lidí světa řadilo 23 Rusů. Jejich majetek podle žebříčku miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, činil 339 miliard dolarů (7,6 bilionu korun). Po roce konfliktu se jmění těchto 23 ruských boháčů ztenčilo o pětinu - kleslo o 67 miliard dolarů.

Přečíst článek

„Počet miliardářů ve světě klesl o osm procent, zatímco jejich celkové bohatství se snížilo o deset procent,” řekl zakladatel a ředitel Hurun Report Rupert Hoogewerf. Na seznam se dostalo celkem 3112 lidí oproti 3381 o rok dříve, dodal.

Nejvíce superbohatých je ale i tak pořád z Číny. K datu 16. ledna 2023 tam podle seznamu žilo 969 miliardářů, za ní následovaly Spojené státy s 691 miliardáři.

Šéf automobilky Tesla Elon Musk

Musk prodal loni akcie Tesly za miliardy, další dal na charitu. A zbytek si už nechám, prohlásil

Ještě nedávno nejbohatší obyvatel zeměkoule Elon Musk loni věnoval na charitu akcie Tesly v hodnotě 1,9 miliardy dolarů. V uplynulém roce také prodal akcie prestižní automobilky za 23 miliard dolarů. V blízké budoucnosti se už jich ale zbavovat nehodlá, uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Loni se dařilo luxusním značkám - šéf francouzské skupiny LVMH Bernard Arnault se probojoval do čela žebříčku, dědic značky luxusního zboží Hermès Bertrand Puech a jeho rodina skončili třetí za šéfem automobilky Tesla Elonem Muskem. Z těch, kteří seznam opustili, se v médiích často objevoval zakladatel a bývalý generální ředitel zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sam Bankman-Fried. Velký propad zaznamenal kvůli regulačním zásahům čínských úřadů zakladatel čínského internetového obchodu Alibaba Jack Ma - z 34. příčky klesl na 52. místo.

Akcie Tesly znovu udělaly Muska nejbohatším člověkem planety

Akcie Tesly znovu udělaly Muska nejbohatším člověkem planety

Šéf americké automobilky Tesla Elon Musk se podle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg znovu stal nejbohatším člověkem na světě. Pomohl mu k tomu letošní růst akcií Tesly. V prosinci Muska v čele žebříčku vystřídal francouzský podnikatel Bernard Arnault, spoluvlastník skupiny LVMH., která se věnuje prodeji luxusního zboží. Arnault je nyní podle tohoto žebříčku na druhém místě, v jiném žebříčku je stále první.

Přečíst článek

Mnozí velmi bohatí lidé mají peníze uloženy v akciích, ale právě akciovým trhům se loni nedařilo. Americký akciový index S&P 500 se do konce ledna propadl o více než 14 procent, zatímco v Číně hlavní akciový index Shanghai Composite ztratil téměř 11 procent. Čínský jüan oslabil vůči americkému dolaru o osm procent, což bylo nejvíce do roku 1994.

Hoogewerf je pro letošní rok optimistou. „Jediná věc, kterou si nejsem jist, je to, zda přijde globální finanční krize,” řekl. „Viděli jsme bankovní krize ve Spojených státech a pak ve Švýcarsku. Nejsem si jist, zda se nerozšíří. Pokud ne, bohatství hodně vzroste,” dodal.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme