Reklama

Miliardář Radovan Vítek si plní sen. Ovládne rakouskou skupinu Immofinanz

Radovan Vítek z CPI Property Group
ČTK
 ČTK

Osmý nejbohatší Čech se stane faktickým vládcem obří rakouské realitní skupiny Immofinanz, která jeho CPI Property Group velmi často konkurovala. Antimonopolní úřady ve všech zemích ale spojení obou skupin odsouhlasily.

Reklama

Realitní společnost CPI Property Group (CPIPG) českého miliardáře Radovana Vítka si v tendru na odkup akcií a konvertibilních dluhopisů zajistila většinový podíl v rakouské realitní skupině Immofinanz. Lhůta pro nabídku skončila ve středu, uvedla CPIPG.

Spolu s akciemi, které již Vítkova skupina vlastnila nebo se dohodla na jejich koupi, bude mít CPIPG více než 73,7 milionů akcií. To je zhruba 53,3 procenta hlasovacích práv. V souladu se zákonem nyní CPIPG prodlužuje nabídku na odkup všem zbývajícím vlastníkům cenných papírů, kteří nabídku nepřijali, o tři měsíce.

Radovan Vítek

Realitní magnát Vítek chce snížit emise. Vydává udržitelné bondy za 17 miliard

Realitní skupina CPI Property Group, kterou ovládá český miliardář Radovan Vítek, vydala dluhopisy za 700 milionů eur (přibližně 17,1 miliardy korun). Cenné papíry jsou vázány na cíl firmy snížit emise skleníkových plynů o 30 procent do roku 2030. Pokud se to společnosti nepodaří, získají držitelé dluhopisů vyšší výnos, uvedla skupina.

Přečíst článek

Hospodářské noviny upozornily, že CPIPG již získala všechna povolení antimonopolních úřadů, která potřebuje pro svůj záměr převzít rakouského konkurenta Immofinanz. Převzetí bude pro CPIPG znamenat, že bude středoevropským lídrem v realitách.

Vítek převezme kontrolu

Získání nadpoloviční většiny znamená, že se CPIPG bude moci postupně začít také podílet na faktickém řízení Immofinanz a zároveň bude moci její hospodářské výsledky konsolidovat do těch svých.

CPI Group Radovana Vítka

Realitní magnát Vítek prodal majetek za skoro 18 miliard

Realitní společnost CPI Property Group (CPIPG) realitního magnáta Radovana Vítka prodala majetek asi za 700 milionů eur (17,7 miliardy korun), uvedla firma s tím, že jde součást už dříve oznámeného záměru rozprodat majetek až za miliardu eur, aby snížila dluhovou zátěž.

Přečíst článek

CPIPG za jenu akcii nabídla 23 eur. Cena u konvertibilního dluhopisu byla více než 111 tisíc eur za nominální hodnotu 100 tisíc eur. Akcie Immofinanz dnešní obchodování uzavřely na 22,9 eura, napsala agentura Reuters.

Immofinanz je významným vlastníkem komerčních nemovitostí. Kromě Rakouska vlastní reality i v dalších středoevropských zemích, kde má silné zastoupení také CPIPG. Je to Německo, Česká republika, Polsko a Maďarsko.

CPI Property Group má sídlo v Lucembursku a s jejími akciemi se obchoduje na burze ve Frankfurtu nad Mohanem. Vlastní nemovitosti v České republice, Maďarsku, Polsku, na Slovensku, v Chorvatsku, ve Švýcarsku, dále ve Francii, Rumunsku, Rusku a Británii. Vítek vlastní v CPI Property Group 87,8 procenta. Podle časopisu Forbes je jedním z osmi českých dolarových miliardářů.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Babiš nebývale zchudl. Klesl v žebříčku miliardářů

Premiér Andrej Babiš během svých premiérských přišel o 43 miliard korun. V žebříčku miliardářů sestavovaným týdeníkem Euro se propadl až na 6. místo.

Přečíst článek

Hotel Lambert v Paříži změnil majitele.

Křetínského obchodní partner Niel koupil palác v Paříži za pět miliard korun

Pařížský realitní trh si připsal rekordní prodej. Hôtel Lambert na ostrově Île Saint-Louis nedaleko katedrály Notre-Dame a Sorbonny změnil majitele. Od katarského prince ho koupil telekomunikační magnát Xavier Niel, který je zároveň obchodním partnerem Daniela Křetínského, za více než 200 milionů eur (asi 4,9 miliardy korun), píše Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme