Reklama

Miliardář Hlavatý: Zastropování cen energií pro průmysl by bylo lepší řešení. Dotace je ale lepší než nic

Majitel Juty Jiří Hlavatý
ČTK
 ČTK

Vlastník jedné z největších textilek u nás prozradil, že kvůli rostoucím nákladům na energie firma již musela omezit výrobu a propustit část lidí. Není navíc jisté, že Juta na státní pomoc dosáhne, prozradil Jiří Hlavatý.

Reklama

Vládní pomoc firmám s vysokými cenami energií je podle majitele největší české textilky Juta Dvůr Králové Jiřího Hlavatého lepší než nic. Nejlepším řešením by ale bylo stanovení maximálních cen i pro firmy, řekl miliardář. Zatím není jasné, zda Juta na podporu dosáhne, upozornil. Firma již ale podle něj musela přistoupit k omezení výroby a propouštění, dodal.

Velkoodběratelé elektřiny a plynu budou moci podle premiéra Petra Fialy (ODS) čerpat podporu kvůli vysokým cenám energií. Na program je připraveno 30 miliard korun, výzva k dotačnímu titulu by měla být připravená podle ministerstva průmyslu a obchodu do konce roku.

Elektrická energie, ilustrašní foto

PŘEHLED: Opatření vlády či EU na snížení dopadů drahých energií

Příspěvky státu lidem a firmám platícím vysoké účty za elektřinu a plyn, zastropování cen energií a další. To jsou opatření, která vláda Petra Fialy (ODS) či EU přijaly či se chystají přijmout na zmírnění dopadů rapidně vysokých cen energií vyhnaných k rekordům v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Tady je jejich přehled.

Přečíst článek

U energeticky náročných firem bude maximální podpora činit 200 milionů korun, podpora se bude týkat zejména firem ze zpracovatelského průmyslu, kam by patřila i Juta.

„Protože neznáme pravidla pro čerpání podpory, tak není jasné, zda na podporu dosáhne i Juta, která je vysokými cenami elektřiny těžce postižena a ztrácí kvůli tomu konkurenceschopnost proti jiným výrobcům v Evropské unii, Turecku a Asii,“ řekl Hlavatý. „Česká republika je čistý výrobce elektřiny a ti, co ji od nás nakupují, klidně doma ceny zastropují,“ posteskl si.

Hlavatý: Kvůli cenám elektřiny přestáváme být konkurenceschopní

Juta nakupuje elektřinu za spotové ceny, které se odvíjejí od burzovních cen. Aktuální ceny jsou v porovnání s cenami na začátku loňského roku zhruba sedminásobné, což by u Juty v přepočtu na celý rok představovalo nárůst nákladů o více než jednu miliardu korun.

Za letošní první pololetí jsme za elektřinu zaplatili meziročně asi o čtvrt miliardy korun víc. Přestáváme být konkurenceschopní a ztrácíme zakázky. Jsme drazí, a když do cen výrobků zdražení elektřiny nedáme, jsme hluboce ztrátoví,“ řekl Hlavatý.

Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Stát podpoří osm tisíc tuzemských, energeticky náročných firem 30 miliardami korun

Velkoodběratelé elektřiny a plynu budou moci podle premiéra Petra Fialy (ODS) od 1. listopadu čerpat podporu kvůli vysokým cenám energií. Na program je připraveno 30 miliard korun. Řekl to po jednání vlády. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) uvedlo, že výzvu se všemi požadavky vypíše do konce letošního roku. Vláda také schválila prodloužení snížení spotřební daně z nafty o 1,50 koruny na litr do konce příštího roku.

Přečíst článek

Hlavatý: Už jsme začali propouštět

Podnik s 2300 zaměstnanci již na situaci reagoval propuštěním několika desítek lidí a částečným omezením produkce v některých závodech. „Výrobu jsme museli zastavit asi na deset dní ve dvorském závodě na výrobu tkanin a velkoobjemových vaků. Lidé budou doma za 60 procent platu, ale oni za chování politiků nemohou,“ podotkl Hlavatý. Juta má 17 závodů, z nichž osm je ve Dvoře Králové. Další závody má v Olomouci, Jaroměři, Úpici, Turnově, Bernarticích u Trutnova a ve Višňové u Frýdlantu v Čechách.

Zásadní problém Hlavatý vidí v tom, že konkurenti Juty v jiných zemích, například v Polsku, Portugalsku, Španělsku a Finsku, nakupují za spotové ceny, které jsou výrazně nižší než spotové ceny v České republice.

Europoslanci podpořili zvýšení podílu obnovitelné energie na 45 procent

Europoslanci podpořili zvýšení podílu obnovitelné energie na 45 procent

Poslanci Evropského parlamentu podpořili zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na výrobě energie v EU na 45 procent do roku 2030. Zákonodárci odhlasovali také přísnější cíle pro energetickou účinnost, když chtějí snížit konečnou spotřebu energie o 40 procent proti projekcím z roku 2007. Zástupci EP nyní mohou začít o konečné podobě norem vyjednávat s českým předsednictvím Rady EU, které zastupuje členské státy. Ty se již koncem června shodly na nižších cílových hodnotách.

Přečíst článek

„Podle nás je nepřijatelné, abychom v rámci jednotného evropského trhu nakupovali někdy i za třikrát vyšší spotové ceny než naši konkurenti v Polsku,“ řekl Hlavatý.

Hlavatý: Sílí konkurence z východu

Výrazně podle něj zesílila také konkurence výrobců z Turecka, Indie a Číny. „Zatímco dosud byla jejich tradiční konkurenční výhodou levnější práce, nyní mají proti nám velkou výhodu díky nižším cenám energií a také ropy,“ uvedl Hlavatý. Ceny ropy jsou pro Jutu velmi důležité, protože její základní zpracovávanou surovinou je v rafineriích z ropy vyráběný polypropylen a polyetylen.

Společnost vyrábí textilie pro stavebnictví a zemědělství, umělé trávníky a další technické textilie. Loni vytvořila tržby devět miliard korun, z nichž 84 procent zajistil export. Celkem firma vyvážela do 64 zemí světa. Největším odbytištěm byly země Evropské unie s tržbami 8,02 miliardy korun.

Ursula von der Leyenová, šéfka EK

Šéfka EK: Na současnou krizi náplast nestačí, žádá si hlubokou reformu. Vodík je cesta

Aktuální trh s elektřinou, kde se cena určuje podle nejdražšího způsobu výroby potřebného k uspokojení poptávky, není spravedlivý ke spotřebitelům. Před europoslanci to řekla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Slíbila „hlubokou a komplexní reformu“.

Přečíst článek

Škoda JS

ČEZ převezme od Rusů Škodu JS. Válečnou akvizici povolil antimonopolní úřad

Antimonopolní úřad povolil společnosti ČEZ válečnou akvizici firmy Škoda JS. Výrobce zařízení pro jadernou energetiku byl kvůli jeho napojení na ruskou Gazprombanku v ohrožení protiruských sankcí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

vysoké účty

S předválečnými cenami za energie už nepočítejte. Tolik zlevnit nemůžeme, vzkazují energetici

Přečíst článek

Zastropování cen energií pro velké podniky přichází. Hrozí „maďarský scénář“?

Přečíst článek
Úřad práce, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Rok 2023 přichází. Bude nejkrizovější za poslední tři dekády

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme