Reklama

Lukáš Pytloun: Do konce příštího roku budeme investovat 500 milionů

Lukáš Pytloun
ČTK
Petra Jansová

Segment cestovního ruchu v posledních dvou letech významně ochabl a tuzemští provozovatelé hotelů se potýkali s razantním propadem tržeb. „Upřímně – kdyby korona přišla přede dvěma roky, měli bychom větší problémy," říká majitel stejnojmenné hotelové sítě Lukáš Pytloun, který před pár týdny otevřel nový hotel na pražské Kampě.

Reklama

Rozšíření sítě jste plánoval už loni. Hovořil jste tehdy o pětici hotelů. Kolik jich přibylo ve skutečnosti?

V plánu jsme měli pět hotelů, ne všechny ale vyšly. Například jeden z nich na Moravě nedopadl těsně před podpisem smlouvy o koupi. Přibyl penzion v Harrachově, kde plánuji kompletní rekonstrukci, a hotel na Kampě. Nyní jednám o dalším pětihvězdičkovém v centru Prahy. To by mohlo klapnout v prvním čtvrtletí příštího roku.

Jak rozšíření financujete?

Peníze pocházejí z bankovních úvěrů.

Manifesto Andělský market pod střechou

O adventu směřujte do Manifesta. Je tu svařák, dobré jídlo a hlavně atmosféra

Adventní čas je letos opět ochuzen o atmosféru vánočních trhů. Škoda, svařák mezi světýlky na náměstích má svoje kouzlo. Ale naštěstí tu existují alternativy. V Praze je to Manifesto. Oba prostory, na Andělu i na Florenci, už jsou převlečené do vánočního a těší se. 

Přečíst článek

Banky jsou v aktuální situaci ochotny půjčovat na hotely?

Zatím jsme s poskytnutím úvěru neměli problém. Snažíme se být co nejvíc transparentní tak, aby banky viděly do našeho cash flow. Hovoří pro nás i nízká proúvěrovanost. Tu máme kolem 12 procent. Tím pádem můžeme velmi jednoduše zastavit majetek pro další expanzi. Pozitivní pro banky je i to, že se nám podařilo zvládnout koronu.

Pandemii se vám zřejmě podařilo překonat díky tomu, že jste se mohli velmi rychle přeorientovat na českou klientelu.

Ano, podařilo nám vystihnout trend a začali jsme cílit na domácí, posléze na izraelskou, německou a polskou klientelu. Zkrátka na země, kde buď mají vysokou proočkovanost, nebo je pandemie tolik nezasáhla.

Z krize nás vytáhli Češi

Co znamená přeorientovat se na izraelskou klientelu?

Když jsem viděl, jak rychle se v Izraeli očkuje, začal jsem hledat izraelsky mluvící personál a zároveň jsem tím směrem mířil inzerci. A to nám pomohlo zároveň i u velmi početné ruské židovské klientely, kteří mají Čechy velmi rádi. Nicméně z covidových problémů nás jednoznačně vytáhli Češi.

Letošní liberecká sezóna byla podle údajů statistického úřadu o poznání lepší než ta loňská. Cestovní ruch vzrostl o dvě procenta. A u vás?

Naše čísla hovoří trochu jinak. My jsme v našich hotelech v tomto kraji zaznamenali asi 15procentní meziroční propad.

Minimalistický domek v Posázaví.

Glamping je trend. Místa, která ho nabízí, přibývají každý měsíc

Okouzlující kempování neboli glamping. Slovo, které se do oficiálního slovníku angličtiny dostalo v roce 2015, je v posledních letech čím dál skloňovanější. A trendu, jehož vznik bývá spojován již s dobou středověku, podlehli i Češi.

Přečíst článek

Mít hotely ve více krajích Česka vás tedy zachránilo?

Samozřejmě, že výkonnost hotelu v regionech je mnohem nižší než výkonnost hotelu v Praze. Dělat turistický ruch v centru Prahy pro mě není kumšt. V regionu s tím musíte naložit jinak a když přenesete regionální zkušenosti do Prahy, hodně vám to pomůže. Mimo Prahu se musíte snažit jinak, přitáhnou turisty na něco výjimečného, nemáte totiž v rukou světově známý brand Praha.

Co jste přinesl do dvou svých pražských hotelů?

Jde o detaily. Ať už prodlouženou dobu vydávání snídaní, celodenní tapas nebo třeba automatické toalety. Nicméně ve všech svých zařízeních máme stejný koncept. Automatické recepce kombinované s barem, check-in mohou hosté dělat přes aplikaci.

To přišlo s covidem?

Vyvíjeli jsme to už před ním, ale urychlil to. Během covidu jsme tak mohli otevřít tři hotely bez personálu.

Atraktivní je Chorvatsko

Kam dále by se vaše síť mohla rozrůstat?

Ideální jsou určitě jakékoliv hory, kde lze provozovat ubytování celoročně. A naše hotely v Harrachově a Hasištejně nám během pandemie takzvaně vytrhly trn z paty – v nich jsme zaznamenali až 30procentní nárůst tržeb. A osvědčilo se nám i nájemní bydlení, byty pro manažery podniků.

Uvažujete i o zahraniční expanzi?

Hodně by mi dávalo smysl Chorvatsko. Začal jsem se tam již porozhlížet.

Kde?

To vám ještě nechci říkat.

Restauracím klesají tržby. Z kopýtka si ale Češi vyhodili předvečer svátku 17. listopadu

Listopadové zpřísnění protipandemických opatření přineslo gastro provozům citelný propad tržeb. Vyplývá to z údajů společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá víc než čtvrtina tuzemských gastro podniků. Výjimku ovšem představovaly ve třetím listopadovém týdnu noční kluby a bary, kde tržby překvapivě vyskočily až k říjnové úrovni.

Přečíst článek

Kolik jste za poslední dva roky investoval?

Do konce příštího roku to bude 500 milionů korun, 30 procent jde z vlastních zdrojů a zbytek z bankovních úvěrů. Část z těchto peněz šla do stávajícího majetku, zbytek na pořízení nových zařízení. Na první pohled to sice vypadá na velkou sumu, ale my v podstatě refinancujeme něco, co nám už běží. A zatím nám banky rády půjčily, protože viděly, že máme funkční projekt.

Kde jste šetřili?

Například místo toho, abychom si někde nechávali prát prádlo, investovali jsme do vlastní moderní prádelny. Našich asi 150 zaměstnanců na HPP jsme sanovali antivirem, ty agenturní jsme museli převelet na jiné pozice.

Pomohl nám i nárůst cen nemovitostí

O kolik narostla ceny vašich nemovitostí?

Jde asi o 30 procent, tedy asi o jednu miliardu. I to nám jednoznačně pomohlo při získávání úvěrů.

Jan Palaščák

Obchodovat s emisními povolenkami bude moci každý, kdo má mobil, říká Jan Palaščák

Jeho Amper Market přišel s unikátním systémem prodeje elektřiny. V roce 2018 jej prodal skupině Bohemia Energy Jiřího Písaříka, která před měsícem ukončila činnost. „Nemám žádné insiderské informace, jde o obyčejnou trojčlenku zvenčí, ale jsem přesvědčený, že kdyby pokračovali v původně nastaveném obchodním modelu, tak by to dneska zachránilo celou skupinu,“ říká zakladatel Amper Holdingu Jan Palaščák, který rozvíjí start-up CO2IN s globálními ambicemi rozšířit obchod s emisními povolenkami pro doslova každého, kdo má mobilní telefon. „Nejde o investiční nástroj, ale možnost, jak si smazat svou uhlíkovou stopu,“ dodává Palaščák.

Přečíst článek

Jaký jste měli obrat?

Jde tak o 250 až 300 milionů. Nejsem nijak velký řetězec ve srovnání například s Orea Hotels, která má obrat 1,5 až dvě miliardy. Přestože mám ale čtyřikrát menší obrat, potřebuji stejné odborníky, abych byl konkurenceschopný a logicky musím růst. Zkrátka čím víc hotelů, tím lépe. Upřímně – kdyby korona přišla před dvěma roky, měli bychom větší problémy. Hotel hodně vydělává tak pět let, do deseti až dvanácti let ještě vydělává. Pak už víte, že do něj musíte investovat.

První pandemická vlna přišla v době, kdy jste otevřel hotel na Václavském náměstí v Praze. Celý ten rok vám nic nenesl?

Je to tak, tuhle ztrátu mi ale pomohly sanovat další hotely.

Amerikou hýbe sběratelské šílenství. Lidé v umění vidí úkryt před nenasytnou inflací

Tržby newyorských aukčních síní během posledních dvou týdnů překročily dosavadní rekordy. Poptávka po umění je enormní, sběratelé jsou ochotní platit přemrštěné ceny. Koupi uměleckých děl vnímají i jako dobrý prostředek, jak se ubránit stále rostoucí inflaci.

Přečíst článek

Svatý Václav, dvacetikoruna, česká koruna, Praha

Jihoafrická varianta covidu drtí korunu. Pád nezbrzdil ani výrok Rusnoka

Koruna dnes dopoledne středoevropského času znehodnotila vůči euru na svoji nejslabší úroveň od začátku letošního července. Oslabila až na 25,793 koruny za euro.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lávka HolKa

Prestižní americký deník láká cestovatele na 36 hodin do Prahy. To je zoufale málo, reagují čtenáři

Přečíst článek
Prezidentské apartmá hotelu Four Seasons

Jen pro vyvolené. Luxusní apartmány mají perfektní výhled na pražské dominanty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme