Reklama

Londýnské impérium Romana Abramoviče se rozpadá

Roman Abramovič, ruský oligarcha
ČTK
Zdeněk Pečený

Ruský miliardář Roman Abramovič nezažívá lehké časy. Jeho majetek ve Velké Británii mu od ruské invaze na Ukrajinu mizí pod rukama.

Reklama

Kensingtonské sídlo Romana Abramoviče má více než tucet ložnic a policejní vozy jsou rozmístěné na každém konci ulice v prestižní londýnské čtvrti, píše agentura Bloomberg. Mezi bezprostřední Abramovičovy sousedy patří členové britské královské rodiny, ocelářský magnát Lakshmi Mittal či vlastník Warner Music Len Blavatnik.

Jeho dům je jen kapkou v moři jeho londýnského majetku, který ruský miliardář získal v posledních dekádách, během kterých se ve městě nad Temží usadil a udělal z něho své ústředí. Jeho zdejší postavení ale v posledních měsících upadá. Abramovičům drahocenný majetek v britské metropoli – od fotbalového klubu Chelsea přes luxusní domy až po podíl v londýnské ocelářské skupině Evraz – byl po ruské invazi na Ukrajinu prodán nebo zmrazen.

Prozatím poslední rána pro Abramoviče, který byl v březnu sankcionován Spojeným královstvím i Evropskou unií, přišla minulý měsíc. To společnost MHC (Services), která před konfliktem spravovala část jeho rodinného majetku, podala žádost o likvidaci. Jeho londýnská aktiva měla před invazí hodnotu asi 4 miliardy liber (115 miliard korun). To byla podle indexu Bloomberg Billionaires téměř jedna třetina jeho celkového majetku.

Roman Abramovič, ruský oligarcha

Abramovič si najal americké právníky. Zabojují o oligarchovy tryskáče

Ruský prominentní oligarcha Roman Abramovič se stal prvním Rusem, kterému jsou od počátku války na Ukrajině ochotni pomoci američtí právníci. Ti argumentují tím, že Abramovičovy letouny porušily pravidla kvůli mírovým jednáním.

Přečíst článek

Éra zlatých víz

Abramovičův příběh krásně ilustruje, jak rychle se změnila situace řady ruských miliardářů. Mohou za to finančních sankce uvalené na ně po celém světě v reakci na invazi Vladimira Putina na Ukrajinu. „Už světu byznysu nedominuje,“ řekl o Abramovičovi David Lingelbach, který v 90. letech vedl ruské operace Bank of America a nyní vyučuje na univerzitě v Baltimoru. „Zdá se mi, že je v defenzivě.“

Pětapadesátiletý Abramovič, který se pokusil zprostředkovat mír mezi Ruskem a Ukrajinou, patří k nejznámějším ruským oligarchům, kteří po rozpadu Sovětského svazu investovali v privatizaci vydělané miliardy ve Velké Británii. Ta ruské peníze vítala s otevřenou náručí. Začalo to v roce 1994 za vlády konzervativního premiéra Johna Majora. Jeho vláda zavedla program „zlatých víz“. Ten rozdával povolení k pobytu každému, kdo investoval milion liber (dnes necelých 29 milionů korun). Labouristická vláda Tonyho Blaira v programu s nadšením pokračovala. Od vzniku zlatých víz jich ruští občané dostali pětinu, každé třetí mířilo do Číny.

Nic už neprodá

Abramovič se pravděpodobně nejvíce proslavil nákupem skomírajícího fotbalového klubu Chelsea. Za ten v roce 2003 zaplatil 140 milionů liber a poskytl více než miliardu liber na financování. Tato finanční podpora vrátila londýnský klub mezi fotbalovou elitu. Letos v květnu musel ruský podnikatel Chelsea prodat na základě dohody posvěcené britskou vládou. Část prostředků z prodeje šla na podporu Ukrajiny. Noví vlastníci, vedeni Toddem Boehlym, souhlasili s cenou 2,5 miliardy liber a přislíbili dalších 1,75 miliardy liber v investicích.

Abramovič

Chelsea získá americký miliardář Boehly, sankcionovaný Abramovič z prodeje nedostane nic

Britská vláda odsouhlasila prodej věhlasného fotbalového klubu Chelsea většinově dosud vlastněného sankcionovaným ruským oligarchou Romanem Abramovičem. Novým majitelem se za 4,25 miliardy liber (asi 122 miliard korun) stane konsorcium vedené americkým miliardářem a filantropem Toddem Boehlym. Veškerý výtěžek z prodeje půjde nikoli Abramovičovi, ale na charitu, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

Krátce předtím, než se objevil na sankčním seznamu, se Abramovič snažil prodat dvě své londýnské nemovitosti. Jednou z nich bylo právě jeho sídlo v Kensingtonu, druhým pak penthouse v projektu Chelsea Waterfront. Abramovič ale nyní nemůže nemovitosti prodat. Na základě britských sankcí nemůže se svým majetkem nakládat. Proto byla pro prodej FC Chelsea potřeba souhlasu ostrovní vlády. Jeho veškerá finanční prostředky, které má v Spojeném království, zůstávají také zmrazeny na účtech.

Oligarcha není schopen prodat ani svůj podíl v Evrazu – jeho největším veřejně obchodovaném aktivu. Akcie společnosti, která byla v května britskou vládou zařazena na sankční seznam, letos klesly o 87 procent. Od uvalení sankcí se s nimi nedá obchodovat vůbec. Abramovič má podle dat agentury Bloomberg aktuálně majetek v hodnotě 10,7 miliardy dolarů, což je meziroční pokles o 40,5 procenta.

Nezbývá než začít jinde

„I v případě nepravděpodobného scénáře, že sankce budou zrušeny, pro něj bude velmi obtížné vrátit se zpět na výsluní ve Spojeném království nebo Evropské unii,“ řekla Liana Semčuková, analytička zpravodajských služeb Eurasie z poradenské firmy Sibylline v Londýně. „Možná bude muset své impérium znovu vybudovat jinde.“ Abramovič začal v Londýně nakupovat na počátku 21. století. Poté, co přišel ke značnému majetku z prodeje privatizovaných aktiv získaných v bývalém Sovětského svazu.

Slavný uměle vytvořený obytný ostrov Palm Džumeira v Dubaji.

Na Západ to nejde, ruští oligarchové berou útokem reality v Dubaji

Riviéra, Londýn či alpské stráně jsou jim odepřeny, nejbohatší ruští oligarchové proto po vyhlášení protiruských sankcí vzali ztečí realitní trh v Dubaji. Nákup nemovitostí v ikoně Blízkého východu za první čtvrtletí z jejich strany stoupl o dvě třetiny, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Koncem roku 2001 založil londýnskou pobočku své family office Millhouse a poslal své děti do londýnské školy. Koupil také londýnský penthouse, sídlo v Sussexu a domy v prestižní londýnské čtvrti Belgravia. Jeho návštěvy Spojeného království se staly častější poté, co koupil Chelsea prodal většinu svých investic v hliníkárnách dalšímu z oligarchů Olegu Děripaskovi.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Musk podle nové biografie loni vypnul Starlink u Krymu, Ukrajinci nemohli útočit

Musk loni vypnul Starlink u Krymu, chtěl zabránit útoku na ruskou flotilu, píše se v jeho nové biografii

Přečíst článek
Nejbohatším Rusem je v současnosti Andrej Melničenko

Hodnota majetku ruských miliardářů se za poslední rok zvýšila o 152 miliard dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme