Reklama

Lionel Messi: fotbalový sen, který se stal skutečností. A běží dál

Dočkal se, Lionel Messi líbá trofej pro mistra světa.
Profimedia.cz
Ondřej Bílek
obi

Málokterý sportovní příběh by mohl mít šťastnější konec než ten Lionela Messiho. Argetinská fotbalová ikona se v roce 2022 stala legendou. Stačilo málo, vyhrát mistrovství světa. Konečně, chtělo by se dodat. I proto je Messi jeden z deseti osobností roku 2022 portálu newstream.cz.

Reklama

Jeden z nejlepších fotbalistů historie – pokud ne ten nejlepší – vyhrál kde co. Vždyť pohleďte na tu sbírku: sedm Zlatých míčů pro nejlepšího hráče planety, jedenáct ligových titulů, deset z nich v Barceloně, s níž také čtyřikrát vyhrál Ligu mistrů, olympijské zlato z Pekingu 2008, loni vítězství na Copa América, mistrovství Jižní Ameriky. Bezpočet dalších ocenění.

Elon Musk urovnal spory s Applem

Osobnosti roku 2022: Musk, Kellnerová i nový guvernér Michl

Kdo jsou osobnosti roku 2022? Redakce byznysového portálu newstream.cz sestavila seznam klíčových osobností, které letos pohnuly dějinami, čeřily vody a měnily naše životy. Zdaleka ne všechny tak činily v pozitivním slova smyslu. Zde je jedenáctka politiků, byznysmenů i zástupců zábavního průmyslu, kteří zanechali v kronice roku 2022 výrazné stopy. V průběhu celého týdne budeme postupně zveřejňovat profily jednotlivých figur.

Přečíst článek

No a teď je Lionel Messi konečně i světovým šampionem. Na pátý pokus, sen se stal skutečností. V Kataru v pětatřiceti letech přidal poslední dílek do třpytivé sbírky a věčným debatám, kdo je nejlepším fotbalistou dodal nový náboj.

Argument, který už neplatí

V zemi, která dala světu fotbalového boha Diega Maradonu, znamenal bleděmodrý argetinský dres pro Messiho zvláštní zátěž. Tíhu. Vedle toho tu byl Pelé, který vyhrál mistrovství světa třikrát. Fenomenální Brazilec ve čtvrtek zemřel a spor o fotbalového krále se rozhoří znovu.

Ale držme se našeho příběhu, Messi v roce 2022 neměl konkurenci. Nicméně až výhra na penalty v infarktovém finále šampionátu proti Francii mu zajistila místo mezi osobnostmi roku 2022, kam ho nezařadil jen Newstream.cz, ale rovněž BBC. Nyní už Messi patří k těm, kteří mistrovství světa dokázali vyhrát. Smazal argument, který proti němu roky stál. Jeho věčný rival Cristiano Ronaldo se toho nedočká...

Na bankovkách nebude

Finále mělo být Messiho posledním zápasem v reprezentaci. Jenže už víme, že nebude. „Rád bych pokračoval a zažil několik dalších zápasů jako mistr světa,“ řekl po prvotní euforii.

Fotbalová hvězda Lionel Messi líbí pohár z MS v Kataru. Argentina ve finále porazila Francii

Tipsport: Češi na Messiho a spol. prosázeli dvě miliardy

Letošní mistrovství světa ve fotbale bylo pro Tipsport rekordní - celkem Češi na fotbalové hvězdy vsadili 6 milionů tiketů. Nejvíce peněz přitáhlo včerejší finále Argentina - Francie.

Přečíst článek

Ještě nevíme, jestli jeho tažení pomůže ztrápené zemi. Jestli se sportovní úspěch národního týmu projeví i na hospodářství Argentiny, kterou sužuje stoprocentní inflace. Ze studie Marka Mella z univerzity v britském Surrey vyplývá, že vítězství na mistrovství světa ve fotbale má pozitivní dopad na ekonomický výkon země vítězného mužstva. Triumf na šampionátu obecně způsobuje růst hrubého domácího produktu vítězné země minimálně o 0,25 procentního bodu ve dvou čtvrtletích, která po triumfu následují.

Selfie s mistrem světa. V Buenos Aires se bleskově objevila malba na zdi, která připomíná památný okamžik. Profimedia.cz

Každopádně je Messi doma v Argentině novým bohem, povedený rok 2022 ale přece jenom nestačil, aby se jeho tvář obtiskla na bankovky. Centrální banka Argentiny tyhle spekulace rázně vyvrátila.

Největší argentinská hvězda Lionel Messi.

Argentina vydělá více než Francie na svém případném vítězství ve fotbale

Jestliže dnes získá titul mistra světa ve fotbale Argentina, vydělá na tom více, než kolik vydělá Francie, připadne-li titul místo Argentiny jí. Vyplývá to z letošní studie Marka Mella z univerzity v britském Surrey. Ekonom využil data organizace OECD za celé období od roku 1961, aby zjistil, zda má vítězství mistrovství světa ve fotbale nějaký dopad na ekonomický výkon země vítězného mužstva. Má.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Radost saúdskoarabských fanoušků po výhře jejich týmu nad favorizovanou Argentinou na MS v Kataru 22. listopadu 2022.

Saúdové mají po výhře nad Argentinou státní svátek. Vzpruha pro vládní plány na méně ropy a více zábavy

Přečíst článek
Nelly Korda

Golfistka českého původu Nelly Korda je světovou jedničkou, i co se týče výdělků

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme