Reklama

Krizový šéf Credit Suisse rezignoval, i kvůli účasti na finále Wimbledonu

António Horta-Osório, předseda správní rady švýcarské bankovní skupiny Credit Suisse
Stuart Isett/ Fortune Global Forum / via Flickr / CC BY-NC-ND 2.0
Dušan Kütner
duk

Porušení karanténních pravidel se nevyplatilo předsedovi správní rady švýcarské bankovní skupiny Credit Suisse Antóniu Horta-Osóriovi. Po pouhých devíti měsících ve funkci, v níž měl za úkol stabilizovat banku po sérii skandálů a finančních problémech, s okamžitou platností rezignoval.

Reklama

Překvapivý odchod Antónia Horty-Osória znamená náhlý konec funkčního období specialisty, který slíbil, že bance po jejím nejturbulentnějším roce od finanční krize vštípí kulturu osobní odpovědnosti, poznamenala agentura Bloomberg. Nahradil ho Axel P. Lehmann, člen představenstva Credit Suisse, který dohlíží na rizikové operace.

Interní vyšetřování v Credit Suisse odhalilo, že Horta-Osório se zúčastnil finále tenisového Wimbledonu loni v červenci 2021, kdy britská koronavirová omezení vyžadovala, aby byl v karanténě.

Citi

Neočkovaní mají smůlu. Americká Citi je vyhodí z práce

Žádná injekce, žádná práce. To je heslo, které razí americký finanční gigant.

Přečíst článek

Nejvýše postavený bankéř tradiční obří bankovní skupiny také porušil švýcarská proticovidová omezení, když přiletěl do země 28. listopadu a odletěl 1. prosince, ačkoliv měl být po příletu měl být 10 dní v karanténě.

Lituji, že řada mých osobních činů způsobila bance potíže a ohrozila moji schopnost reprezentovat banku uvnitř i navenek, uvedl Horta-Osório v prohlášení.

„Jsem proto přesvědčen, že moje rezignace je v tomto důležitém období v zájmu banky i jejích akcionářů,” dodal.

Absurdní na celé kauze je, že Horta-Osório před nástupem co Credit Suisse působil deset let jako generální ředitel Lloyds Banking Group. Za svou činnost v oblasti finančních služeb a dobrovolnickou službu v oblasti duševní péče a kultury byl v roce 2021 povýšen do britského šlechtického rytířského stavu.

Pavel Řehák
video

Pády jsou součástí cesty k úspěchu, hoďte je za hlavu a jděte dál, říká zakladatel pojišťovny Direct Řehák

Pojišťovnu Direct povede po Pavlu Řehákovi Michal Řezníček, který měl dosud v pojišťovně na starosti veškeré obchodní aktivity. Řehák se nově soustředí na strategickou podporu pojišťovny a dalších firem ve skupině, uvedla firma. Základy nynější skupiny položil Řehák v roce 2015 koupí pojišťovny Triglav a vznikem Direct pojišťovny. Již po třicítce mohl Řehák odejít do důchodu a díky působení v České pojišťovně by až do konce života neměl nouzi o peníze. To by však pro nebyl žádný život, prozradil Řehák v dřívější epizodě pořadu Victory Club.

Přečíst článek

Horta Osório nastoupil do švýcarské bankovní skupiny poté, co předchozí šéf Tidjane Thiam odstoupil. Důvodem bylo, že vyšlo najevo, že banka špehovala své zaměstnance. Banka také zaznamenala těžké ztráty kvůli bankrotu finanční společnosti Greensill a pádu amerického fondu Archegos.

Pro Lehmanna a generálního ředitele Credit Suisse Thomase Gottsteina bude výzvou oživení důvěry mezi zaměstnanci a investory po neustálém exodu talentů a 23procentnímu propadu akcií banky za poslední rok, dodal Bloomberg.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Aj Wej-Wej

Credit Suisse ruší účet Aj Wej-wejovi. Posluhuje Pekingu, tvrdí slavný umělec

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme