Reklama

Jack Ma se uklidil do Japonska. Už půl roku vede nenápadný život v Tokiu

Jack Ma, zakladatel firmy Alibaba
ČTK
Ondřej Bílek
obi

Jack Ma, zakladatel společnosti Alibaba Group a jeden z nejbohatších Číňanů, už půl roku žije v Japonsku.

Reklama

Na dlouhé měsíce zmizel z veřejného života, dlouze se spekulovalo o místě jeho pobytu. Teď už je jasno. Ukázalo se, že Jack Ma, zakladatel a ředitel Alibaba Group a jeden z nejbohatších Číňanů, žije už půl roku v Japonsku.

Zatímco v Číně pokračuje tažení proti technologickému sektoru a jeho nejvýraznějším představitelům, Ma podle zjištění Financial Times trávil čas v Japonsku výlety na venkov, pravidelnými cestami do USA a Izraele, zavítal do Španělska a Nizozemska, nebo si zahrál golf v Česku.  

Jack Ma, zakladatel online tržiště Alibaba, které Češi znají díky čínskému internetovému obchodu AliExpress, upadl v komunistické Číně v nemilost krátce poté, co v říjnu roku 2020 zkritizoval čínské regulační orgány. Ty podle něj svými omezeními brzdí technologický rozvoj a inovace. Odveta na sebe nenechala dlouho čekat. Společnosti, které založil čelily řadě překážek a ústrků. Čínští regulátoři například loni udělili Alibaba pokutu rekordních 2,8 miliardy dolarů za porušení antimonopolních pravidel.

Jack Ma, zakladatel firmy Alibaba

Alibaba narazila v Číně na růstové limity. Prchá proto do Evropy

Čínská společnost Alibaba Group se chystá rozšířit svou divizi Lazada i do Evropy. Uvedla to agentura Reuters, která se odvolává na dva informované zdroje. Lazada se teď zaměřuje na e-commerce v jihovýchodní Asii. Chystaná expanze je součástí snahy čínské firmy o další růst v zahraničí.

Přečíst článek

Financial Times upozorňuje, že se nepřítomnost Ma v Číně rovněž shodovala s nulovou tolerancí covidu, kterou Peking nelítostně prosazoval a prosazuje doteď. To vedlo v dubnu a květnu k tvrdému lockdownu Šanghaje a okolní delty řeky Jang-c'-ťiang a v posledních dnech vyvolalo celonárodní protesty. Ma přitom bydlí poblíž Šanghaje a Alibaba tam má centrálu.

Sídlo společnosti Alibaba v Pekingu. ČTK

Nadšený sběratel umění

Ma si Tokio zřejmě vybral i kvůli svému blízkému příteli a miliardáři Masajoši Sonovi, který založil a provozuje mobilní telekomunikační a investiční gigant SoftBank Group, jenž investoval do Alibaba. Tokio se vůbec stalo útočištěm bohatých Číňanů, kteří vedou nenápadný klubový život. Ma si podle Financial Times vybral exkluzivní podniky, z nichž jeden sídlí v srdci tokijské čtvrti Ginza a další ve finanční čtvrti Marunouchi s výhledem na císařský palác.

Lidé znalí kulturního provozu na japonské scéně navíc přišli se svědectvím, že z Maa se stal nadšený sběratel obrazů. A údajně se sám pustil do malování.

Si Ťin-pching

Lukáš Kovanda: Čínské burzy se zatřásly. Nový Mao jde tvrdě proti tech miliardářům

Akciové tituly pevninské Číny obchodované na hongkongské burze se v pondělí propadly o 7,3 procenta. Jedná se o nejhlubší propad příslušného ukazatele – Hang Seng China Enterprise Index – od světové finanční krize roku 2008. Prudce rovněž oslabil hlavní ukazatel hongkongských akciových titulů – Hang Seng –, jenž ztratil 6,4 procenta. Slábnou také čínské akcie obchodované jinde ve světě, třeba v USA.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Elon Musk je nejbohatším člověkem planety.

Miliardáři jako ohrožený druh. Ve světě a hlavně v Číně jich ubylo kvůli oslabení technologického sektoru

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme