Reklama

Inflace dostihla i ty nejbohatší. Nejvíc si za luxus připlatí v Šanghaji

Ilustrační foto
iStock
Petra Jansová
pej

Vůči inflaci není imunní nikdo, ani ti nejbohatší. Nejvíc zdražování luxusního zboží pociťují bohatí obyvatelé Hongkongu, naopak v New Yorku nárůst cen luxusního zboží není tak razantní, jak je tomu u toho běžného, píše server CNBC.

Reklama

Absolutně nejdražším městem pro bohaté je podle analýzy společnosti Julius Baer Group, na níž se odkazuje server CNBC, Šanghaj. Čínské velkoměsto se na špičku žebříčku vyšplhalo už loni. Následují ho Londýn, Tchaj-pej, Hongkong a Singapur.

Londýn vystřídal na druhém místě Tokyo, které se propadlo nejvíce ze všech měst na osmé místo. New York se umístil na 11. místě, což je o jedno místo méně než v loňském průzkumu.

Britská metropole je jediným evropským městem v první pětici, kam ho z loňské 11. příčky posunulo razantní zdražování na trhu s rezidenčními nemovitostmi a v pohostinství. V první desítce se neumístilo ani jedno z amerických měst.

Žebříček nejdažších měst

  1. Šanghaj
  2. Londýn
  3. Tajpej
  4. HongKong
  5. Singapur
  6. Monako
  7. Zurich
  8. Tokyo
  9. Sydney
  10. Paříž
  11. New York
  12. Sao Paolo
  13. Miláno
  14. Dubaj
  15. Bangkok

Žebříček nejdražších měst světa společnosti Julius Baer vzniká na základě analýzy nákladů na rezidenční nemovitosti, automobily, letenky, obchodní školy a další luxusní zboží. 

Zpráva poukazuje na to, že přetrvávají dopady pandemie v kombinaci s narušením dodavatelských řetězců, zdražily většinu z 20 sledovaných položek. Nejvýrazněji rostly ceny technologických produktů značky Apple, a to až o 41 procent. Což bylo podle analytiků způsobeno zvýšením poptávky na jedné straně a problémy v dodavatelských řetězcích na straně druhé.

Mark Zuckerberg

Američtí miliardáři letos chudnou. Nahoru se derou indičtí magnáti

Výsledková sezona dokonala dílo zkázy na majetku většiny nejbohatších lidí planety. Poraženým dosavadního roku je zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, jehož jmění kleslo o polovinu. Naopak neznámý indický miliardář Gautam Adani využívá komplikované situace na Ukrajině a v Číně a jeho přístavy mu vydělaly desítky miliard navíc za pár týdnů, vyplývá ze žebříčku miliardářů agentury Bloomberg.

Přečíst článek

„Vůči inflaci není imunní nikdo, i když lidé patřící do skupiny HNWI (držitelé finančních aktiv s hodnotou vyšší než milion amerických dolarů - pozn.red.) lépe zvládají její tlaky než ti méně majetní,“ konstatoval Alan Hooks, jeden z autorů analýzy a ředitel společnosti Julius Baer.

Analýza letos vůbec poprvé zahrnovala i průzkum životního stylu nejbohatších. Došel k tomu, že velmi spokojení s obchodními a finančními podmínkami jsou bohatí v Asii a Tichomoří. A zatímco HNWI v Evropě budou letos utrácet za volnočasové aktivity, tak ti ze Středního východu, Asie a Ameriky plánují vynaložit víc finančních prostředků za zdraví.

Bill Gates

Musk se pohádal s Gatesem kvůli akciím Tesly. V sázce jsou stamiliony dolarů

Dvojice miliardářů se pohádala prostřednictvím SMS zpráv. Důvod? Gatesova sázka proti růstu akciím Muskovy společnosti Tesla.

Přečíst článek

výhled na LA

V Los Angeles stojí dům v průměru 18,5 milionu korun. I tak je o ně rvačka

Realitní trh v Los Angeles je považován za jeden z nejprestižnějších nejen ve Spojených státech, ale na celém světě. Je také jedním z nejméně cenově dostupných.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

New York

Pět z nejbohatších měst na světě je v USA. V žebříčku stoupají Austin či Dubaj

Přečíst článek
Bernard Arnault

Boj o moc v domě šampaňského, šperků a módy. Kdo z pěti dětí získá impérium, co vládne luxusu celého světa?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme