Reklama

Haló, kam mám poslat dva miliony dolarů? Jack Dorsey je v charitní ráži

Jack Dorsey, šéf Twitteru
Ryan Lash / Creative Commons / CC BY-NC-ND 2.0
Dušan Kütner
duk

Miliardář a zakladatel platební platformy Square Jack Dorsey kandiduje na post jednoho z největších a nejrychlejších dárců peněz pro nadační a charitativní účely. Na rozdíl od jiných filantropů a filantropek z řad nejbohatších lidí na světě totiž nezaměstnává celé organizační týmy zkoumající donátorské možnosti. Má na to dva lidi ve své rodinné firmě – výsledkem je, že miliony dolarů je schopen a ochoten poslat ve velmi krátkém čase.

Reklama

Herečka Jennifer Lopezová a raper Sean John Combs známý spíše jako Puff Daddy nebo pod současným alter egem Diddy se loni o Velikonocích chystali zatančit salsu v několikahodinovém projektu Instagram Live, když charitativní organizace Direct Relief, která měla z tanečního vystoupení příjem pro boj s viry v komunitách Afroameričanů, dostala na Twitteru zprávu od uživatele jménem @jack – tedy Jacka Dorseyho. Zněla prostě: Kam mám poslat dva miliony dolarů?

„Upřímně nevím, jaké bylo rozhodování z jeho strany,” řekl serveru Bloomberg generální ředitel Direct Relief Thomas Tighe, který s Dorseym nikdy nemluvil. 

Dva miliony byly jen zrnkem v písku. Dorsey měl v té době plán darovat téměř 20 milionů akcií Square, tehdy v hodnotě jedné miliardy dolarů, především na pomoc v boji proti pandemii COVID-19. V San Franciscu tehdy zbýval asi měsíc do lockdownu a pětačtyřicetiletý vousatý miliardář i nadále budující své impérium chtěl postupovat rychle. Takto svět velké peněžní filantropie obvykle nefunguje.

V pořadí 169. nejbohatší muž planety podle žebříčku Bloombergu se jměním 12,9 miliardy dolarů si stanovil cíle ještě měsíce předtím, než se ikonou charitativní a donátorské aktivity stala exmanželka spolumajitele Amazonu Jeffa Bezose MacKenzie Scottová. Dorsey tehdy řekl, že chce pracovat rychle a hodlá být co nejvíce transparentní, což představuje jinou cestu než tradiční pomalá mašinerie poskytování grantů.

Dorsey zatím tento slib splnil, a to i s několika bonusy – díky stoupající ceně akcií Square mohl svůj slib nadále zvyšovat. A jeho dary přicházejí s malou úřední byrokracií pro příjemce, což je pro ně příjemné, ale ve světě filantropie opět neobvyklé. 

Přese všechno má ale Dorseyho metoda i stinnou stránku, a to je nevyzpytatelnost, upozorňuje Bloomberg. Výsledkem „komorního“ rozhodování Dorseyho a jeho dvou zaměstnanců jsou abnormálně velké dary relativně malým charitativním organizacím celebrit a dotace pro oblíbené filantropie Dorseyho spojenců.

Podívejte se na taneční charitativní taneční projekt amerických celebrit, na který Jack Dorsey přispěl dvěma miliony dolarů:

Podívejte se na taneční charitativní taneční projekt amerických celebrit, na který Jack Dorsey přispěl dvěma miliony dolarů.

Komu všemu dosud Jack Dorsey přispěl prostřednictvím dalších celebrit (v milionech dolarů):

Rihanna 39,8
Sean Penn 30,0
DeRay Mckesson 29,2
Evan Spiegel 20,3
Sam Altman 15,0
Andrew Yang 12,0
John Legend 10,0
Meek Mill 10,0
Beyonce 8,65
Bradley Cooper 5,0
Matt Damon 4,72
Jay-Z 2,5
Rihanna a Jay-Z 2,07

pramen Bloomberg.com

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Po Dorseym a Adanim si Hindenburg vyšlápl na Carla Icahna. Kultovní investor přišel o miliardy.

Po Dorseym a Adanim si Hindenburg vyšlápl na Icahna. Kultovní investor přišel o miliardy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme