Reklama

Guvernér slovenské národní banky Kažimír čelí obžalobě z korupce

Guvernér slovenské národní banky Kažimír čelí obžalobě z korupce.
ČTK
 ČTK

Slovenská speciální prokuratura obžalovala guvernéra slovenské národní banky a bývalého slovenského ministra financí za stranu Směr-sociální demokracie Petera Kažimíra z korupce. Informují o tom dnes slovenská média.

Reklama

Úřad speciální prokuratury Generální prokuratury na facebooku informoval, že jeho prokurátor na specializovaný trestní soud podal obžalobu „na Ing. P. K. za trestný čin uplácení”. „Obžaloba se týká podezření z korupční trestní činnosti v souvislosti s daňovými kontrolami vůči vícero obchodním společnostem,” uvedla prokuratura.

Peter Kažimír, guvernér NBS

Guvernér NBS: Slovensko čeká letos i příští rok dvouciferná inflace

Slovenská ekonomika letos poroste o 1,4 procenta, uvádí ve své nové makroekonomické prognóze slovenská centrální banka. Ta svůj odhad výrazně zhoršila. V březnové prognóze ještě počítala s dvojnásobným tempem růstu. Inflace bude podle bankéřů letos i příští rok přes 10 procent.

Přečíst článek

Kažimír jakékoli nekalosti dosud odmítal a slovenská centrální banka se k obžalobě odmítla vyjádřit, stejně jako Kažimírův právník Ondrej Mularčík. Speciální prokuratura Kažimíra už v říjnu roku 2021 obvinila z korupčního trestného činu, ale loni v červnu obvinění stáhla, aby věc mohla být přezkoumána. Loni v listopadu pak policie Kažimíra znovu obvinila a požádala prokuraturu, aby připravila obžalobu.

Peter Kažimír

Šéf slovenské centrální banky Kažimír čelí obvinění z korupce, vinu popírá

Slovenská prokuratura obvinila šéfa Národní banky Slovenska Petera Kažimíra z podplácení, píší slovenská média. Kažimír vinu popřel.

Přečíst článek

Kažimír, který byl ministrem financí v letech 2012 až 2019, loni prostřednictvím svého právníka řekl, že se necítí být vinen a nedopustil se žádného trestného činu. V říjnu 2021 slovenský server aktuality.sk s odvoláním na nejmenované zdroje uvedl, že Kažimír byl obviněn v kauze související s uplácením bývalého šéfa slovenské finanční správy Františka Imreczeho, jenž spolupracuje s policií. Slovenská média předtím informovala o podezření, že Kažimír jako prostředník peníze předal v souvislosti s daňovými kontrolami soukromých firem. Kažimír údajně ještě v době, kdy byl ministrem financí, Imreczemu předal obálku s 48 tisíci eur (1,14 milionu korun).

Slovenská ekonomika loni v posledním čtvrtletí podle předběžného odhadu udržela tempo mezičtvrtletního růstu na 0,3 procenta.

Slovensko se drží, ekonomiku táhnou spotřeba a investice

Slovenská ekonomika loni v posledním čtvrtletí podle předběžného odhadu udržela tempo mezičtvrtletního růstu na 0,3 procenta, stejného výsledku po revizi údajů dosáhla i v předchozích třech kvartálech. V meziročním srovnání pak tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) zpomalilo na 1,1 procenta z 1,4 procenta ve třetím čtvrtletí, a dostalo se tak na nejnižší loňskou hodnotu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme