Reklama

Gates: Zvyšování úrokových sazeb inflaci nezbrzdí, zpomalí ekonomiku

Bill Gates
OnInnovation / Creative Commons / CC BY 2.0
Petra Jansová
pej

Bill Gates se pozastavuje na politikou Fedu. Snaha centrálních bankéřů, a to nejenom v USA, krotit inflaci zvyšováním úrokových sazeb podle něj významně zpomalí ekonomiku.

Reklama

„Znepokojuje mě, že centrální bankéři nemají svoje kroky dostatečně silně podložené,“ nechal se slyšet zakladatel Microsoftu Bill Gates v rozhovoru pro CNN. Upozornila na něj agentura Bloomberg.

Úrokové sazby podle Gates nejspíš porostou nadále, tudíž zpomalí světovou ekonomiku zasaženou válkou na Ukrajině a dopady pandemie.

Jerome Powell, šéf Fed

Týden tradera: Fed, sankce a vysoká inflace

Událostí číslo jedna uplynulého týdne bylo zasedání amerického Fedu a lze říct, že se centrální bance trochu nepřekvapivě podařilo rozpoutat další turbulenci na trzích. Světové akcie, které předtím ztrácely, reagovaly na zvýšení sazeb o 50 bazických bodů (stalo se to poprvé za více než 20 let) prudkým růstem a pak zase poklesem. Způsobeno to mohlo být také tím, že předtím tři týdny byly silně ztrátové a očekávání tohoto okamžiku bylo vysoké, možná tak došlo na uzavírání shortových pozic.

Přečíst článek

„Dramatické zdražování komodit, které způsobila Putinova invaze na Ukrajinu, přišlo v době, kdy se vlády potýkaly s nárůstem zadlužení a ekonomiky se potýkaly s problémy v dodavatelských řetězcích,“ konstatoval Gates.

Gatesův majetek podle žebříčku miliardářů Bloomberg Billionaires Index dosahuje výše 123 miliard dolarů a známý filantrop je tak čtvrtým nejbohatším člověkem na světě. 
Prognózu ekonomického vývoje zhoršil u Mezinárodní měnový fond. Instituce rovněž předpověděla další nárůst inflace.

Měnovou politiku v poslední době kvůli rostoucí inflaci zpřísňují kromě Americké centrální bankey (Fed) také další centrální banky. Britští centrální bankéři minulý týden přistoupili ke zvýšení základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na rovné jedno procento. Česká národní banka překvapivě zvýšila základní úrok o 0,75 procentního bodu na 5,75 procenta.

ilustrační obrázek

Dalibor Martínek: Sny o levné dovolené se rozplývají. Budeme šetřit na elektřinu

Distribuční energetické firmy začaly rozesílat dopisy. Není to pěkné čtení. Kromě zdvořilostní omáčky obsahují sdělení, že od poloviny roku zdraží silová energie. Ta přitom tvoří téměř polovinu celkové ceny elektřiny pro zákazníky. Lama energy, jeden z větších distributorů z Moravy, přiložil celý list tabulek. A také graf, podle kterého cena silové elektřiny za poslední dva roky vzrostla na trzích o šest set procent.

Přečíst článek

Wall Street krvácí. Investoři pochybují, že Fed dokáže odvrátit inflaci

Hlavní index Wall Street ve čtvrtek prudce klesá. Včerejší méně jestřábí tón Fedu investory nepřesvědčil, že centrální bankéři dokáží odvrátit inflaci. Indexy klesly o tři a více procent, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sousoší symbolů burzovního obchodování - medvěda a býka - před burzou ve Frankfurtu nad Mohanem.

Týden tradera: Fed nastartoval akciovou jízdu, Fialova vláda zase tu dotační

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme