Reklama

Gates: Do krypta investují jen blázni a ještě větší hlupáci

Bill Gates během Global Investment Summit v Londýně 19. října 2021
ČTK/AP
Veronika Kudrnová
vku

Fenomén kryptoměn a NFT je stoprocentně založen na teorii většího blázna, řekl miliardář a jejich vrchní odpůrce Bill Gates. Do komentáře se pustil v době, kdy zejména bitcoin zažívá velký propad své ceny.

Reklama

Celý systém podle něj stojí na myšlence, že nadhodnocená aktiva porostou v ceně, když bude dostatek investorů ochotných za ně platit víc. Zakladatel Microsoftu to řekl na úterní přednášce pořádané server TechCrunch ke klimatickým změnám, na níž upozornil server CNBC

Kryptoměny ani NFT podle Gatese nemají žádný reálný dopad do společnosti. „Drahé digitální obrázky opic by jistě nesmírně zlepšily svět“, zavtipkoval Gates a odkazoval přitom na velmi medializovanou kolekci Bored Ape Yacht Club NFT.

Pád bitcoinu. Kryptoměna se po roce a půl podívala pod 25 tisíc dolarů

Takhle nízko bitcoin už nebyl 18 měsíců. Je čas nakupovat? Spíš ne, míní tradeři

Začínají se rozrůstat řady investorů, podle nichž bitcoin může vyklesat až k hodnotě v jednotkách tisíc dolarů. Momentálně spadl pod hranici 24 tisíc dolarů, což je nejnižší cena bitcoinu za rok a půl. A padají také další kryptoměny v čele s etherem. Důvod? Odliv investic z rizikových aktiv kvůli hrozbě rostoucí inflace.

Přečíst článek

Gates se řadí do čela kritiků kryptoaktiv. Vyjma jejich neprospěšnosti pro společnosti mu také vadí jejich škodlivý vliv na životní prostředí. Jejich těžba je totiž energeticky náročná.

Gates proto nikdy do kryptoměn nezainvestoval, a ani to nemá v plánu. „Jsem zvyklý investovat do společností, které mají za sebou reálné, pro společnost přínosné produkty,“ uvedl Gates.

Debakl kryptotrhu

Kryptoměny, které se staví do čela rizikových aktiv, zažívají zejména v posledním týdnu strmý pád. Za jejich poklesem stojí složitá situace na globálních trzích.

Bitcoin, ilustrační foto

Kolik aktuálně stojí bitcoin, ethereum, stablecoin, litecoin, „psí“ krypotoměny?

Cena kryptoměn se na rozdíl od akcií mění nejen ve dne, ale i v noci. Burza digitálních měn funguje stále. Jaká je aktuální cena vybraných kryptoměn? Najdete níže.

Přečíst článek

Kvůli rostoucí inflaci jsou centrální banky nucené utahovat své měnové politiky, což se negativně projevuje na hodnotě rizikových aktiv. Mezi ně patří právě kryptoměny nebo například start-upy či rychle rostoucí společnosti z technologického sektoru. Investoři, jako třeba právě Gates, nyní raději sází na jistotu a reálný produkt.

Debakl na kryptotrhu aktuálně podnítila obava z hrozící insolvence kryptoúvěrové společnosti Celsius Network, která v pondělí zmrazila klientům veškeré výběry i převody, a možného řetězového efektu pro další části kryptotrhu.

Bill Gates během Global Investment Summit v Londýně 19. října 2021

Bill Gates vrací úder. Twitter pod Muskem se může zhoršit, prohlásil

Miliardář a spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates varoval, že Elon Musk by mohl Twitter „přivést k horšímu stavu a většímu šíření dezinformací“ poté, co se generální ředitel Tesly dohodl na koupi populární sítě za 44 miliard dolarů (asi bilion korun). Gates tak vrací slovní úder Muskovi poté, co jej nejbohatší muž na světě obvinil ze shortování akcií Tesly, napsal server CNBC.

Přečíst článek

Cena bitcoinu se dnes podle serveru CoinDesk přiblížila k hranici 20 tisíc dolarů za virtuální minci, za posledních 24 hodin tak odepsala asi desetinu své hodnoty. Loni v listopadu se bitcoin dostal až těsně pod 69 tisíc dolarů. Největší světová kryptoměna od začátku roku 2022 vymazala více než polovinu své hodnoty.

Elon Musk

Pět set nejbohatších na světě letos ztratilo přes bilion dolarů, nejvíce Musk a zakladatel Binance

Pět set nejbohatších lidí na světě podle indexu miliardářů agentury Bloomberg letos ztratilo dohromady 1,4 bilionu dolarů (asi 33,1 bilionu korun), včetně 206 miliard dolarů jen toto pondělí. Mezi pěti nejvíce postiženými nechybí již tradiční lídr žebříčku Elon Musk, Jeff Bezos či Mark Zuckerberg. Letošní vývoj je tak zcela opačný než loni, kdy jmění pětistovky nejmovitějších na světě stouplo úhrnem o bilion dolarů, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Damien Hirst The Currency

Panika, inflace, daně. Pád kryptoměn přináší výprodej kultovních CryptoPunks i dalších NFT

Slavné série NFT jako CryptoPunks, Bored Ape Yacht Club nebo The Currency od Damiena Hirsta se v posledních dnech prodávají se značnou slevou. CryptoPunks se například po dlouhé době prodávají za méně než 100 tisíc dolarů, Hirst dokonce pod 10 tisíc dolarů. Důvod? Propad ceny kryptoměny ether, ale také inflace a sílící tlak na zdanění kryptoaktiv v evropských zemích. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kybernetický zločin - ilustrační foto

Praní špinavých peněz i financování terorismu. Zločinci rekordně zneužívají kryptoměny

Přečíst článek
Bitcoin, ilustrační foto

Ještě před rokem to vypadalo na pořádnou krypto zimu. Bitcoin a spol. jsou ale už zase v kurzu

Přečíst článek
William Rudolf Lobkowicz

William Rudolf Lobkowicz: Kryptoměny máme na záchranu uměleckých děl. Teď přijde na řadu Dvořákův rodný dům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme