Reklama

Evropská asociace hospodářských komor do čela zvolila prvního Čecha, Vladimíra Dlouhého

Vladimír Dlouhý, šéf Hospodářské komory
ČTK
 nst
nst

Zástupci hospodářských komor sdružených v evropské asociaci Eurochambres vybrali během jednání ve Stockholmu do svého čela prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého. Stal se tak vůbec prvním Čechem, který jako prezident povede evropskou komorovou síť, která zastupuje 20 milionů podniků ze 43 zemí. Prioritou Vladimíra Dlouhého bude v tomto krizovém období prosazovat posílení konkurenceschopnosti evropských firem a narovnání podmínek s jejich globálními obchodními partnery.

Reklama

„Evropské podnikatelské prostředí čelí ve srovnání s americkým nebo asijským trhem mnohem větší regulaci. Aby byla evropská, a tím pádem i česká ekonomika konkurenceschopnější, musíme prosazovat taková opatření, která pro Evropu nebudou znamenat konkurenční nevýhodu na globálním trhu. Mám na mysli zejména klimatické cíle EU nebo rostoucí tlak na ESG,“ uvedl ke svým cílům Dlouhý.

Škoda Auto, ilustrační foto

Česká produktivita práce se přibližuje západním zemím, zatím ale nedosáhla průměru EU

Produktivita práce v Česku se od rozdělení Československa zvýšila o 84,6 procenta. Z výjimkou let 1997, 2008, 2009, 2016 se vždy meziročně zvyšovala, průměrný roční nárůst byl o 2,4 procenta. Vyplývá to z analýzy Hospodářské komory ČR. Podle komory ale česká produktivita práce stále nedosahuje evropského průměru. Pro její zvýšení je třeba, aby se tuzemské firmy zaměřily na inovace a výrobu s vysokou přidanou hodnotou.

Přečíst článek

Dlouhý nahrazuje ve vedení Eurochambres Luca Friedena, prezidenta lucemburské obchodní komory, který se rozhodl pro návrat do národní politiky. Dlouhý, ekonom a bývalý československý ministr hospodářství v letech 1989–1992 a český ministr průmyslu a obchodu v letech 1992–1997 (ve vládě Václava Klause), zůstává do konce května ve funkci prezidenta Hospodářské komory a zároveň do konce letošního roku povede Eurochambres.

Za necelých 9 let svého působení v Eurochambres řídil Dlouhý několik pracovních výborů této organizace a již tři roky je zástupcem prezidenta. Ze své funkce se pravidelně setkává s komisaři, členy Evropského parlamentu a ministry členských států. Aktuálně řídí výbor pro udržitelnost Eurochambres, který připomínkuje evropské návrhy v oblasti energetiky a životního prostředí.

Sedm z deseti živnostníků a firem očekává, že budou muset v příštích měsících zdražovat své výrobky a služby.

Sedm z deseti živnostníků bude muset zdražit, ukazuje průzkum. Přinutí je inflace

Sedm z deseti živnostníků a firem očekává, že budou muset v příštích měsících zdražovat své výrobky a služby. Tempo růstu cen by ale mělo zvolnit a postupně se dostat k deseti procentům. Vyplývá to z průzkumu mezi podnikateli, který zpracovala Hospodářská komora.

Přečíst článek

Eurochambres, Evropská asociace obchodních a průmyslových komor, je zastřešující organizací národních komor ze zemí Evropské unie a z některých přidružených, kandidátských a sousedních zemí. Eurochambres má v současné době 45 členů, z toho 43 národních obchodních a průmyslových komor z jednotlivých zemí a dvě nadnárodní komorové organizace. Hospodářská komora ČR vstoupila do Eurochambres jako přidružený člen v roce 1994, plným členem se stala po vstupu ČR do EU od 1. května 2004.

Vladimír Dlouhý (69)

Vystudoval VŠE, v letech 1977-78 studoval na Katolické univerzitě v belgické Lovani a v letech 1980-82 absolvoval postgraduální studium matematické statistiky a pravděpodobnosti na Karlově univerzitě. Po ukončení studií v roce 1983 obhájil kandidátskou disertační práci, následně nastoupil do Prognostického ústavu ČSAV. V letech 1989-92 byl ministrem hospodářství ČSFR, od roku 1992 do června 1997 působil jako ministr průmyslu a obchodu ČR. Prezidentem Hospodářské komory ČR je od roku 2014.

Společnost Madeta, ilustrační foto

Svoboda podnikání v Česku klesla. Z firem jsou sociální pojišťovny, tvrdí Hospodářská komora

Úroveň podnikatelské svobody za posledních pět let v ČR klesla. Hlavním důvodem je to, že stát na podnikatele uvaluje nové povinnosti, které s podnikáním nesouvisí. Vyplývá to analýzy Hospodářské komory na základě dat živnostníků a firem, které komora zastřešuje.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Koruna k euru nemůže než ztrácet, říká uznávaný obchodník na forexu

Pětkrát více Čechů euro určitě nechce, než kolik jich jej rozhodně chce, uvádí průzkum

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme