Reklama

Do pěti let vzroste počet dolarových milionářů o 40 procent. V Číně se jejich počet zdvojnásobí

Do pěti let vzroste počet dolarových milionářů o 40 procent. V Číně se jejich počet zdvojnásobí
iStock
 ČTK

Pandemie, inflace, válka na Ukrajině a zprávy o nadcházející recesi. To není zrovna zdravé podhoubí pro růst světového bohatství. Přesto se do pěti let podle studie Credit Suisse počet dolarových milionářů zvýší o 40 procent celosvětově, v Číně se dokonce zdvojnásobí.

Reklama

Počet dolarových milionářů v celém světě se v příštích pěti letech zvýší o 40 procent, přestože růst úrokových sazeb a válka na Ukrajině letos sníží hodnotu aktiv a soukromého majetku. Do roku 2026 bude ve světě více než 87,5 milionu lidí s majetkem nejméně jeden milion dolarů (24,7 milionu korun). V roce 2021 jich bylo 62,5 milionu. Vyplývá to ze zprávy Global Wealth Report 2022 sestavené švýcarskou bankou Credit Suisse Group.

Počet milionářů poroste rychleji v rozvíjejících se zemích. V Číně se populace milionářů téměř zdvojnásobí.

V první polovině letošního roku hodnota majetku 500 nejbohatších lidí světa klesla o 1,4 bilionu dolarů. Credit Suisse ale očekává rychlé zotavení, zejména v rozvojových zemích. Čína bude dál vytvářet obrovské bohatství, i když její ekonomika vykazuje signály napětí kvůli koronavirovým uzávěrám a omezením v některých sektorech, jako technologický a realitní.

Dům od architektů ze studia SENAA

Milionáři v Česku se nejvíce obávají inflace. Investují do realit

Více než polovina českých a slovenských dolarových milionářů považuje za největší hrozbu pro udržení a růst svého bohatství v nadcházejících dvanácti měsících inflaci. Vyplývá to z průzkumu J&T Banka Wealth Report 2021 mezi třemi stovkami movitých respondentů. Téměř všichni pak očekávají, že se inflace bude pohybovat nad dlouhodobým inflačním cílem centrálních bank, který v tuzemsku činí dvě procenta. Každý dvanáctý milionář dokonce očekává inflaci kolem deseti procent. Jednoznačnou obranou podle nich jsou investice.

Přečíst článek

Credit Suisse očekává, že soukromý majetek do roku 2026 stoupne o 36 procent na 169 bilionů dolarů. Bohatství na dospělého ve stejném období celosvětové vzroste o 28 procent a v roce 2024 překoná hranici 100 tisíc dolarů. Počet osob s velmi vysokým čistým jměním, tedy s majetkem více než 50 milionů dolarů, vroste na 385 tisíc.

Rozvojové trhy silně zasáhla pandemie nemoci covid-19 a růst bohatství tam zpomalil. Loni však tyto trhy opět nabraly na dynamice a v příštích pěti letech podle Credit Suisse sníží náskok, který mají rozvinuté země. V rozvojových zemích se má bohatství zvyšovat o deset procent ročně, zatímco v zemích s vysokými příjmy o 4,2 procenta ročně.

Loni hodnota majetku celosvětové vzrostla o 9,8 procenta na 463,6 bilionu dolaru. Bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů majetek vzrostl o rekordních 12,7 procenta. Nejbohatší jedno procento osob vlastnilo 46 procent veškerého majetku domácností a deset procent nejbohatších pak 82 procent celosvětového bohatství. Největší počet osob s mimořádně vysokým čistým jměním měly Spojené státy, kde jich bylo více než 140 tisíc. Následovala Čína s 32 710 osobami.

Andrej Babiš

Studie: Klub českých dolarových milionářů se rozrůstá, loni už měl přes 32 tisíc členů

Počet dolarových milionářů v Česku loni díky oživení ekonomiky v Evropě stoupl o 6,9 procenta na 32 200. Jejich majetek meziročně vzrostl o 7,7 procenta na 79 miliard dolarů (1,857 bilionu korun). Vyplývá ze Zprávy o světovém bohatství, kterou zveřejnila společnost Capgemini.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

. Země, jako je Irsko (úvodní snímek zobrazuje kanceláře Googlu v irském Dublinu), přestože je součástí EU, tak představuje svého druhu „offshore“.

Česko zřejmě získá možnost danit zisky velkých nadnárodních firem. Co tomu předcházelo a co čekat?

Přečíst článek
Švýcarská národní banka v Bernu

I přes pád Credit Suisse švýcarská centrální banka opět zvýšila úrokové sazby

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme