Reklama

Dnes je váš poslední den v práci, napsal Musk tisícům lidí a vyhodil je

Elon Musk
ČTK / AP
Tereza Zavadilová
tzv

Miliardář a výstředník Elon Musk Twitter poněkud přeplatil a nyní řeší, co se ztrátovou firmou. Začal propouštěním celých oddělení. Co to udělá s volbami, ptají se Američané.

Reklama

V Twitteru berou věci rychlý spád. Elon Musk převzal firmu minulý pátek a tisíce lidí už dostaly výpověď.  Zaměstnavatel jim v pátek poslal e-mail ve znění: "Dnes je váš poslední pracovní den ve společnosti."  New York Times uvádí, že irští a britští pracovníci dostali výpověd' v tomto znění po půlnoci. 

Podle agentury AP citované ČTK  byla podána nejméně jedna žaloba na způsob propouštění.

Není bohužel jiná možnost, když firma ztrácí čtyři miliony dolarů denně, napsal miliardář Elon Musk v tweetu. Dodal, že všichni propouštění obdrží jako odstupné mzdu za tři měsíce. Bezpečnostní šéf Twitteru Yoel Roth v pátek uvedl, že propouštění ve společnosti poté, co ji převzal a řídí Musk, postihlo asi 50 procent zaměstnanců. Podnik zaměstnává kolem 7500 lidí. V médiích se už dříve objevily zprávy, že firma zruší polovinu až tři čtvrtiny pracovních míst.

Jen ne Kapitol

Propouštění ve vlivné sociální síti přichází těsně před nadcházejícími volbami do amerického Kongresu. Z toho je veřejnost poměrně neklidná - jak se podaří filtrovat extremistické a jinak nebezpečné příspěvky v čase voleb. Pořád je živá vzpomínka na výtržnosti v Kapitolu. Jeden zaměstnanec Twitteru sdělil AP, že po ztrátě tolika kolegů bude práce od příštího týdne mnohem obtížnější. "Rozhodně to ovlivní naši schopnost poskytovat podporu pro volby," řekl. 

Musk vyhodil celé týmy. Kromě editoriálního týmu například oddělení pro lidská práva - což je zvláštní název, ale tým se podle zaměstnanců Twitteru staral například o přístupy k účtům ve válečných konfliktech. Kromě toho zmizí tým pro diverzitu a oddělení pro komunikaci se zmenší o 90 procent. "Kombinace masivního propouštění spolu s koncem ověřených uživatelů méně než týden před americkými volbami vytváří hořlavou situaci, která může kdykoli chytnout,“ řekla Bloombergu Melissa Ryan šéfka Card Strategies. poradenské firmy, která zkoumá dezinformace. "Gauneři mají nový nástroj k šíření dezinformací, škod a chaosu a Twitteru nyní chybí kapacita a institucionální paměť, aby se vypořádal s problémy."

Inzerenti na útěku

Jak přiznal Musk, finanční pozice Twitteru se v posledním půlroce dost zhoršila. Akvizice trvala dlouho a prošla několika názorovými veletoči aktuálního šéfa. Během půl roku klesly akcie technologických firem o desítky procent, takže Muskových 44 miliard dolarů, které za firmu zaplatil, jsou z dnešního pohledu úplně mimo. Inzerenti kvůli globálnímu ochlazování ekonomiky začínají šetřit.  A někteří na protest proti Muskovým postojům a čekané toxicitě obsahu na Twitteru platformu rovnou opustili - a jsou to velká jména, třeba Volkswagen

Centrála Twitteru v San Francisku

Firmy opouštějí reklamu na Twitteru, mezi nimi i Volkswagen a Pfizer. Bojí se dezinformací

Německý automobilový koncern Volkswagen, jehož součástí je i Škoda Auto, se připojil k podnikům, které dočasně pozastavují reklamu na internetové platformě Twitter. Tu nedávno převzal americký miliardář Elon Musk. Německý koncern uvedl, že pozastavení inzerce na Twitteru doporučil všem svým značkám. Reklamu na Twitteru pozastavují také například americký výrobce léků Pfizer či potravinářská společnost General Mills a automobilka General Motors.

Přečíst článek

„Ptáček je osvobozen,“ prohlásil Musk, převzal Twitter a propustil vedení firmy

Miliardář Elon Musk převzal kontrolu nad internetovou společností Twitter a propustil její vedoucí pracovníky. Informovaly o tom světové agentury a list The Wall Street Journal s odvoláním na nejmenované zdroje. Nejbohatší muž světa podle nich dokončil akvizici sociální sítě a okamžitě propustil mimo jiné jejího výkonného ředitele Paraga Agrawala. „Pták je osvobozen," napsal o něco později na svém twitterovém účtu Musk s odkazem na logo sociální sítě. Akcie firmy byly dnes staženy z newyorské akciové burzy.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme