Reklama

Čuprův recept na úspěch: Najměte a zaplaťte top lidi, nabídněte jim opční program

Tomáš Čupr
ČTK
Stanislav Šulc
sta

U příležitosti vstupu do nového roku si zakladatel Rohlik.cz Tomáš Čupr na Twitteru zabilancoval a podělil se o svůj recept na úspěch. „Rohlík se v posledních 12 měsících stal jednorožcem a tržby za tu dobu dosáhly 500 milionů eur. Náš příběh by se mohl stát receptem pro každou firmu ze střední Evropy, jak uspět na celoevropském trhu,“ míní podnikatel. 

Reklama

„Buďte sebevědomí a spojte se s tím nejlepším venture kapitálem, i kdybyste museli přistoupit na ‚východoevropskou slevu‘. V dlouhodobém horizontu se vám to vyplatí,“ začíná své rady podnikatelům Tomáš Čupr. A ví, o čem mluví. Rohlik Group loni na jaře od investorů získal 190 milionů eur, tedy zhruba pět miliard korun.  

Finance firmě pomohly k rychlejší expanzi na stávajících trzích, se vstupem na německý trh, ale i v pokračování investic do technologií a zlepšování služby.  

Hlavními investory byl fond Partech, který vznikl v San Francisku a Paříži, a globální společnost Index Ventures. Ta podporuje například potravinářské a logistické start-upy jako Deliveroo, Just Eat a Good Eggs. Dále investice do Rohlik Group poskytly Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD), J&T Banka, nezávislý globální investor Quadrille Capital, česká rodinná investiční kancelář R2G a dosavadní investor Enern. 

„Velké investice využijte pro realizaci ambiciózních plánů. Střední Evropa je malá, musíte co nejrychleji růst a zasáhnout co možná největší trh. Rohlik Group byl v mnohém velmi pomalý a za hranice Česka jsme se vydali až po čtyřech letech,“ pokračuje Čupr. 

Sežeňte top lidi 

Výhodou extrémního růstu je krom jiného zejména to, že se takový podnik stává velkým lákadlem pro nejlepší lidi v branži. V tom se Čupr shoduje s řadou z nejlepších CEOs současnosti, jako býval Robert Iger (exšéf Walt Disneyho) či stále je zakladatel a co-CEO Netflixu Reed Hastings. 

Bob Iger, bývalý šéf zábavního konglomerátu Walt Disney a jeho současný předseda představenstva.

Bývalý šéf Walta Disneyho Bob Iger: Inovujte, nebo zhyňte

Muž, který vedl zábavní konglomerát Walt Disney a mohl se stát americkým prezidentem, se podělil o svůj pohled na byznys. Cenné rady uvedl ve své knize a také v kurzu Master Class.

Přečíst článek

Nejprve je důležité zavést správnou firemní kulturu a principy řízení. „Ustavte je již v rané fázi růstu a udělejte z nich základ všech procesů. Když začnete skutečně růst, snadno se vám může stát, že ztratíte to, co vás činilo unikátním prostě jen proto, že sice budete mít skvělé nové lidi, ale nevysvětlíte jim, jak mají ve vaší společnosti fungovat,“ vysvětluje zakladatel několika úspěšných start-upů. 

„Ustavte si silnou dozorčí radu. Pokud existuje nějaká společnost, kterou z jakýchkoli důvodů obdivujete, pokuste se zlákat jejich bývalé topmanažery, aby vám pomohli najít vaši vlastní cestu. Budete jim muset nabídnou opční akciový program, ale věřte, že se to vyplatí,“ připomíná Čupr. 

A silné osobnosti by ve velké firmě podle něj neměly být jen v dozorčí radě a nejužším vedení, ale na všech manažerských pozicích. 

Tomáš Čupr

Čuprův Rohlík míří pod značkou Sezamo do Itálie, Rumunska a Španělska

Rohlik Group příští rok začne pod novou značkou Sezamo doručovat on-line nákupy nejprve v prvním pololetí v Itálii a Rumunsku, ve druhé půlce roku pak rozšíří službu i do Španělska, uvedla firma.

Přečíst článek

„Když se potkáte s top lidmi ve světovém měřítku, okamžitě je najměte a zaplaťte je, nabídněte jim opční program,“ pokračuje Čupr. Přiznává, že z externí pozice mohou finanční ohodnocení některých lidí v současnosti působit až absurdně, ale rozhodně se to vyplatí. A pokračuje smutnou pravdou, že ve střední Evropě globálně konkurenceschopní lidé nejsou, tedy s výjimkou technologického sektoru. „A bez world-class lidí nevytvoříte world-class společnost,“ uzavírá Čupr. 

V červenci vzlétne do vesmíru raketa New Shepard s posádkou. Na palubě nebude chybět ani šéf Amazonu Jeff Bezos.

Jeff Bezos: Work-life balance je k ničemu

Nejlepší je propojit práci a život v jedno, soudí někdejší lídr Amazonu Jeff Bezos. V pondělí 5. července ho ve vedení nahradí Andy Jassy. Bezos zůstane jen výkonným předsedou správní rady.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme