Reklama

Budoucí miliardář Cígler: Vizi prodat firmu nemám, zajímavé nabídce bych se ale nebránil

Martin Cígler
Dalibor Martínek / Newstream
Dalibor Martínek

Hned po sametové revoluci začal Martin Cígler podnikat, vytvořil svůj první účetní program pro firmy. Nyní je společnost Solitea, kterou založil a vede ji, hegemonem podnikového software ve střední Evropě. A dál roste. Její programy využívá přes čtvrt milionu firem v Česku, na Slovensku, v Rakousku, Slovinsku a dalších zemích. Solitea v posledních letech kupuje ve spojení s investiční skupinou Sandberg jednu firmu za druhou a zvětšuje svůj dosah. Má Dotykačku, iDoklad a dalších víc než třicet produktů. Už kolem ní začaly kroužit nadnárodní IT koncerny. Cígler má našlápnuto stát se jedním z nejbohatších lidí v Česku.

Reklama

Nekoupil jste dnes nějakou další firmu? Nestihl jsem dvě hodiny sledovat zprávy, než jsem za vámi přijel do Brna.

Ne, dneska ne.

Ale do konce roku určitě ještě někoho koupíte, že?

Nevím. Máme rozpracovaných několik věcí. Ale ona se vždy jednání všelijak protahují, a taky je tu ÚOHS (Úřad pro ochranu hospodářské soutěže - pozn. red.).

Když ÚOHS, tak to bude něco většího…

O to nejde. My žádáme antimonopolní úřad prakticky o cokoliv kvůli naší struktuře. Tím, že na jedné straně je Cígler Holding a na druhé investiční fond Sandberg, tak máme vždy tři soutěžitele. Je to trochu paseka.

Jak jste prožíval 17. listopad 1989?

Vzpomínám, že jsem v neděli stál tady v Brně na Svoboďáku s tříletým synem na ramenou. Bál jsem se, abych nedopadl jako lidi v Praze. A strašně jsem se těšil na to, co přijde. Tehdy vystupoval na pódiu člověk, kterého jsem nikdy předtím neviděl. Jmenoval se Miloš Zeman. Šíleně jsem ho žral. Dnes je můj názor úplně jiný. Ale tehdy to bylo, co slovo, to perla.

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg: Naše země stále nevzkvétá. Havel byl morální autoritou

"Čeští politici jsou pro národ většinou amorální autoritou. Pár výjimek ale najdete. Morální autoritou byl bezpochyby Václav Havel. V ODS pak Miroslava Němcová, v sociální demokracii Vladimír Špidla,” bilancuje v exkluzivním rozhovoru kníže Karel Schwarzenberg.

Přečíst článek

Vy už jste tehdy pracoval, nebo jste byl po škole?

Pracoval jsem ve Výzkumném ústavu veterinárního lékařství. Byl jsem tam jediný programátor mezi dvěma stovkami veterinářů. Strašně mě to bavilo. Jezdil jsem po republice, programoval. Vždy jsem rád cestoval. A socialistickou éru jsem vnímal jako zataženou brzdu. Vše, co se dělo v listopadu, jsem přijímal s velkou euforií. Zároveň jsem se trochu bál, když jsem chodil po demonstracích, žena už čekala dcerku. Řešili jsme, co bude.

Vzorem podnikavosti mi byli oba dědové

Podnikat jste začal už v roce 1990. Byl to váš sen?

Mými velkými životními vzory byli oba dědečci. Speciálně ten z matčiny strany. Za první republiky měl spoustu aktivit, založil Masarykovu leteckou ligu, měl farmu na stříbrné lišky. Za totality vyráběl náhradní díly na auta, k tomu potřebný soustruh a frézku měl v ložnici. Koncem osmdesátých let jsem si neuvědomoval, že bych mohl fungovat jako podnikatel. Po sametové revoluci mi to secvaklo, že je to takhle možné.

V té době mi pomohla i profese programátora. Veterináři dostali ceník úkonů. Když jsme seděli začátkem devadesátého roku v hospodě, kluci říkali: Hele, Martine, připravte program, který z těch cen vytvoří fakturu, abychom to nemuseli vypisovat ručně. Dal jsem výpověď a udělal jsem to. Jmenovalo se to Faktura plus. To bylo první.

miliardář Marcel Soural, šéf developerské společnosti Trigema

Lidé zapomněli, že peníze se vydělávají prací, říká miliardář Soural

Marcel Soural se letos poprvé dostal do žebříčku sta nejbohatších Čechů, který sestavuje časopis Forbes. Ten majetek jednoho z největších českých developerů odhadl na 2,6 miliardy korun. V klubu nejbohatších Čechů tak obsadil 97. místo. Po pádu Bohemia Energy Jiřího Písaříka je o příčku výše. První velký rozhovor po oznámení výsledků poskytl Soural pro newstream.cz. 

Přečíst článek

Růst organicky je dražší než akvizcí

Jak se stalo, že jste místo prostého rozvoje vlastní firmy začal nakupovat jiné, konkurenční společnosti?

První akvizici jsme udělali v roce 1998 nebo 99. Takhle vlastně vznikla naše slovenská pobočka, Cígler Software Slovakia. V té době jsme si říkali, že by nebylo špatné se bavit pokladními systémy. A koupili jsme společnost, abychom si rozšířili portfolio o pokladní software, skenery nebo registrační pokladny. Na počátku tisíciletí došlo k tomu, že jak naši zákazníci rostli, koupili jsme firmu, která se specializovala na vývoj software pro řízení výroby. Byl to přirozený vývoj. Patnáct let předtím, než vznikla Solitea, už jsme měli zkušenosti s akvizicemi.

Zdá se, že nakupovat jiné firmy se stalo vaší zálibou…

Ono to bylo nutné. Organický růst může být i dražší než ten akviziční. A je tu ještě jedna rovina. Když děláte software hromadné spotřeby, jeden stejný program, třeba účetní, tak čím víc kopií prodáte, tím víc zužitkujete práci vývojářů. Věděl jsem, že dostat se na zahraniční trh z nuly je strašně těžké.

Myšlenka zněla, koupit si tržní trojku nebo čtyřku, která zná prostředí, ale nemá až tak úspěšný software. Spojit síly a získat ten trh. Začal jsem hledat investora, který by nám s expanzí pomohl. Tak vlastně vznikla Solitea. Dva tři roky jsem intenzívně lítal po investorech, až jsem se náhodou potkal s pány ze Sandbergu. Nejvtipnější bylo, že jsem lítal mezi Londýnem, New Yorkem, Bostonem nebo Amsterdamem, a investora jsme našli v Bratislavě. Byl to jeden z životně nejlepších kroků, jaký jsem udělal.

Fotograf Martin Stranka v Mánesu

Dříve byl zájem o mé dílo jen v zahraničí, ale už se to změnilo, říká fotograf Stranka

Fotograf Martin Stranka představuje svou doposud největší výstavu v Česku, kde jsou k vidění jeho snímky z posledních 15 let. Většina je ještě k mání, ačkoli o Strankovo dílo je velký zájem u domácích, a především zahraničních sběratelů. Tomu také odpovídá jejich cena. "Záleží na velikosti snímku a série. U velké fotky z malé série jsou nyní ceny kolem 400 tisíc," prozrazuje fotograf, který ročně připraví maximálně pět fotek. Jejich cena tak má velký růstový potenciál.

Přečíst článek

S akvizicemi tedy chcete pokračovat…

Zajímá nás v podstatě cokoliv. Primárně v Evropské unii, protože tady máme situaci jednodušší. Ale nebojíme se ukročit dál. Na Balkáně jsme silní, ve Slovinsku jsme jedničkou. Posilujeme pozici v Chorvatsku a Srbsku. A pokud se objeví něco zajímavého, rádi bychom se vydali do Bulharska, Rumunska nebo na Ukrajinu.

Jak řešíte firemní kulturu? Každá firma má svou, a není vždy snadné je spojit. Má Solitea vlastní?

Možná narážíte na to, že jsme loni v Česku udělali fúzi všech koupených společností. Přesně trefujete problém, který tam je, a to jsou vnitrofiremní kultury. Naštěstí měla většina koupených firem podobnou, kamarádskou, otevřenou IT kulturu. Naráželi jsme spíš na jednotlivosti, třeba rozdílné způsoby benefitů. Jedna firma dává dárky ke kulatým výročím, druhá k letům ve firmě. V IT branži však tvoří sedmdesát procent nákladů mzdy zaměstnanců. Lidi jsou největší hodnotou těchto firem. Takže tohle je nejtěžší oříšek, abyste někoho nepoškodili.

>>>>>>Další rozhovory čtěte zde<<<<<<

Neslibujeme, co nemůžeme splnit

Jak jste se s tím vyrovnali?

Fúzovali jsme v Čechách, o půl roku později na Slovensku a před třemi měsíci ve Slovinsku. V Čechách jsme udělali všechno, co nás napadlo, že je třeba udělat. Ale ne všechno vymyslíte úplně optimálně, nebo na něco zapomenete. Do benefitů jsme museli nakonec přilít víc peněz, aby všichni byli spokojení.

Nálada ve firmě se začala zvedat asi po půl roce. Možná to bylo i tím, že jsme začali lidem víc věřit. Třeba home office se s pandemií stal samozřejmým. A lidé viděli, že se s covidem nesložíme. Fúze na Slovensku již po poučení z Česka dopadla mnohem lépe. Fúze ve Slovinsku vypadá, že bude bez problémů.

MacKenzie Scott

Exmanželka Jeffa Bezose je jednou z největších dárkyň světa

MacKenzie Scottová, bývalá žena majitele Amazonu Jeffa Bezose- druhého nejbohatšího muže světa po Elonu Muskovi, v rozvodu vysoudila 60 miliard dolarů a dostala se do první třicítky největších boháčů. Peníze ale rozdává mnohem štědřeji, než její exmanžel. 

Přečíst článek

Máte recept na úspěšnou akvizici?

Za prvé neslibujeme, co nemůžeme splnit. Získat zpátky zklamanou důvěru je strašně těžké. Snažíme se dopředu říct negativní věci, které mohou nastat. Nemůžete mluvit se zaměstnanci, jen s majitelem nebo ekonomem. Snažíme se přesně popsat, co se stane po akvizici. Řešíme i to, jak majitelé vidí svou roli v nové společnosti.

Někdo chce odejít, jiný majitel je akční a chce zůstat.Většina vlastníků firem, které jsme koupili, u nás stále dělá. Ale často v jiné roli. Prvotně si kupujeme kvalitní management. Když někdo vybuduje úspěšnou firmu, asi bude kvalitní manažer. Ale neplatí to úplně vždycky. Už máme jakousi šablonu, co a jak řešit. Myslím, že akvizice již docela umíme.

Nezaměstnaný ajťák není ajťák

Říkal jste, že největším nákladem IT firem jsou lidé. Jaký průměrný plat mají vaši zaměstnanci?

Strašně velký. Ale na trhu je obrovská konkurence. Nezaměstnaný ajťák snad ani není ajťák. Platy jsou velmi vysoké, a dále rychle rostou…

Daniela Pešková

Malé banky nastavily spořitelně zrcadlo, musela se změnit, říká bankéřka Pešková

Jak ne příliš oblíbený ústav během pár let přeměnit na moderní banku, která bude oporou střední třídy? Pojďme dát drobným klientům to, co bohatí znají už dávno, říká Daniela Pešková, členka představenstva České spořitelny a nejvýše postavená bankéřka v Česku. 

Přečíst článek

Je to přes sto tisíc korun měsíčně?

Máte lidi, kteří stojí přes sto tisíc, máte lidi, kteří stojí méně. Ale platy jsou vysoké. Mezi zeměmi se to výrazně liší. Znám platy ve Skandinávii, a rozdíly jsou velké. Ale nedostatek lidí je stejný po celé Evropě.

Rekvalifikace obor nespasí

Co říkáte myšlence, že lidé ze zanikajících branží se mohou přeučit na programátory?

Nevěřím tomu. Může existovat výjimka. Ale rozhodně to nezachrání trh IT. Většina ajťáků to dělá proto, že je to baví. A od mládí v tom leží. Představa, že člověk z jiné branže se všechno naučí od nuly, a je tlačený jen výplatou, je mylná. Myslím, že dobrá myšlenka jsou pracovní povolení cizinců pro konkrétní obory.

Pandemii covidu vaše firma přestála velmi dobře…

Když začal covid, báli jsme se o produkty pro malé podnikatele. V tomto segmentu trhu máme iDoklad, což je fakturační systém. A dále Dotykačku, což je pokladní systém. Čekal jsem, že to bude zlé, zvlášť když byla zrušena povinnost EET. Ukázalo se, že se podnikatelé sice odpojili od EET, ale řešení si nechali, protože jim šetří čas.

iDoklad nyní používá každý čtvrtý až třetí podnikatel v zemi. Neodpojili se. Kde jsem myslel, že bude problém, žádný nenastal. Většina IT firem na covidu vydělala, protože cestou k úsporám, které byly nutné, je digitalizace.

Monika Zahálková, výkonná ředitelka České bankovní asociace

Monika Zahálková: České banky pomohly zmírnit covidovou krizi

Chci, aby se finanční gramotnost vyučovala na základních školách, říká ředitelka České bankovní asociace Monika Zahálková v rozhovoru pro newstream.cz. Asociace kromě toho nyní chystá novou statistickou platformu a pomáhá bankám s ESG. „Během krize si banky uvědomily svou celospolečenskou roli. A chovaly se neskutečně vstřícně,” říká Zahálková. I proto nejsou dopady covidu do bankovního sektoru tak negativní. 

Přečíst článek

Fúze nebyla přípravou na prodej, ale kdyby přistála zajímavá nabídka...

Už jste uváděl, že čekáte letos rekordní obrat 2,5 miliardy korun. Platí to?

Rosteme asi o třetinu organicky, dvě třetiny růstu tvoří akviziční růst. Chceme se dostat k tomu číslu.

Nastupující vláda má jednu z priorit digitalizaci státní správy. Vidíte v tom příležitosti pro vaši firmu?

Stát má před sebou obrovskou práci. Data nejsou navenek propojená a je pro občany obtížné je využívat. Je pár věcí, které se povedly, třeba digitální identita. Ale zase to nesmíme přehánět třeba vůči starším spoluobčanům. Celkově je digitalizace státu velmi podfinancovaná. Chybí silný subjekt na straně vlády, který by se tomu věnoval. Který nastaví strategii, a bude schopen si zakázky ohlídat. Od CzechPointu ministra Ivana Langera se toho zas tak moc neudálo. A pokud bude nadále nejdůležitějším výběrovým kritériem cena, nečekejme nejlepší řešení.

Je důraz na digitalizaci šancí pro Soliteu?

Dodali jsme státu e-recepty či celní systémy, řada státních institucí používá náš personální systém Vema. Ale pro nás je to minoritní část byznysu, stát není náš hlavní zákazník. Jako problém z hlediska výběrových řízení spíš vnímám, že jsou tu firmy, které jsou na veřejných zakázkách závislé.

Už jste naznačoval, že kolem vaší firmy krouží zájemci z řad nadnárodních korporací. Zároveň jste nyní své firmy spojil. Mám si to vykládat tak, že vše směřuje k tomu, že budeme mít brzy dalšího českého miliardáře?

Fúzi firem jsme neudělali jako přípravu na prodej, ale primárně z důvodu logických interních procesů.Třeba řešení Microsoftu prodávalo asi sedm našich firem, nyní jen jedna – Solitea. Rozumím tomu, že sekundárně má konsolidovaná společnost větší valuaci, takže je to z pohledu vlastníků taky dobré.

Většinovým vlastníkem je fond Sandberg, a ten nyní nemá úmysl Soliteu prodávat. Já mám přes dvacet procent a jsem na tom podobně. Dovedu si představit, že kdyby tu přistála nějaká hodně zajímavá nabídka, může se to změnit. Ale vize takováto není. Velice se nám nyní daří Soliteu rozvíjet a zvyšovat její hodnotu.

Kuehne+Nagel, ilustrační foto

Rusňákova DRFG posiluje ve skladech a v Polsku

DRFG podnikatele Davida Rusňáka staví další logistické parky celkem za dvě miliardy korun. Dvě nové haly budou v Polsku, další se dostavuje v Týništi nad Orlicí.

Přečíst článek

Pojedete letos opět Rallye Dakar?

Pojedu, už se připravuji. Je to pro mě brainwashing. Tři týdny nemyslíte na práci. Po všech těch sobotách a nedělích v práci je to parádní odreagování se. Jsem řidič doprovodného vozu, fotograf, částečně vozič náhradních dílů, děvče pro všechno. Jedu tam popáté a těším se, že si budu fotit někoho z českých pilotů na stupních vítězů.

Martin Cígler (57)

Je český programátor, podnikatel, manažer a fotograf. Brzy po převratu, v roce 1990, založil původně brněnskou programátorskou firmu Cígler Software, která od roku 2017 nese název Solitea Česká republika a od roku 2014 je součástí mezinárodního koncernu Solitea. Společnost se zaměřuje na vývoj a distribuci účetních, informačních, pokladních a personalistických programů.

Za své aktivity Cígler obdržel ocenění Osobnost roku české informatiky a telekomunikací 2007 a v roce 2019 pak Medaili za zásluhy o rozvoj informačních technologií, udělovanou Fakultou informačních technologií Vysokého učení technického v Brně. Na VUT v letech 1983-1986 studoval, studium však kvůli svému zájmu o počítačové technologie nedokončil. 

 Jako člen doprovodné posádky a fotograf se zúčastnil i několika Rallye Dakar.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme