Reklama

Bude rok 2022 horor? Je jistá šance, že ne, doufají šéfové průmyslu

průmyslová výroba, ilustrační foto
iStock
Dalibor Martínek

Inflace, covid, drahé energie. A za stromem číhá jako pomyslný pohádkový vlk evropský klimatický výmysl Green Deal. Třetí rok už trvá boj českého průmyslu s nástrahami, které předtím neznal. Newstream se bavil s šéfy velkých českých firem o očekáváních roku 2022.

Reklama

„Situaci způsobenou pandemií nemá smysl komentovat, ale bohužel silně ovlivní i rok 2022,“ říká Jan Rýdl z TOS Varnsdorf. Firma vyrábí obráběcí stroje, je významným zaměstnavatelem, a má víc než stoletou historii.

Omikron je asi největší strašák, který teď před sebou průmyslníci vidí. Možná méně zabíjí, zato je mnohem nakažlivější než předchozí verze čínského viru. Tisíce lidí budou vyřazeni z práce, a to je noční můra tuzemských firem. Ty si i bez viru dlouhé roky stěžují na nedostatek pracovníků.

„Každá firma musí držet lidi, i když mají jenom jednu ruku. Pokud je propustí, personál s lepším handicapem nenajdou. Jinak jsem pozitivní člověk a věřím, že v roce 2023 se snad začneme hrabat ze dna,“ uvedl v mírné nadsázce Petr Bilavčík, ředitel Prima Bilavčík, která dodává měřící techniku.

Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu

Bartoš je přílišný idealista. České stavební právo je hanba, říká prezident Svazu průmyslu

Svaz průmyslu a dopravy je mocným lobbistickým uskupením, které má díky schopnostem Jaroslava Hanáka vždy velmi blízko k vládní politice. S minulou vládou měl problém, bojoval s Janou Maláčovou kvůli její politice rozdávání peněz. Současnou prioritou je podle něj dostavění jádra. „V roce 2029 bychom měli začít stavět,“ říká. Mezi další priority matadora české ekonomické diplomacie patří uvolnění českého trhu práce pro zahraniční pracovníky, a také oživení zahraničních vazeb. „Musíme se vrátit do Afriky,“ dodává.

Přečíst článek

Nejen strach z covidu, ale i inflace

Podobně, ne tak ironicky, vidí situaci i Pavel Sobotka, šéf Frentech Aerospace. „Největší výzvou bude stabilizace spolupracovníků a zajištění nových, aby se firma opět mohla rozjet na plný plyn,“ uvedl Sobotka. Firma patří do holdingu Czech Aerospace Systems, který v roce 2020 vykázal poprvé v historii ztrátu kvůli světovému útlumu výroby letadel. Přesto Sobotka věří, že se letos situace zlepší: „Důležité pro nás bude, abychom úspěšně zvládli již započatý vesmírný projekt Space Rider.“

Covid se dotýká všech firem. Podniky sice hodně testovaly, a nemusely příliš přerušovat výrobu kvůli nakaženým pracovníkům. To se však s omikronem může změnit. „Zdravý zaměstnanec je to nejdůležitější na startu nového roku. Není nic důležitějšího, než abychom zvládli omikron. Lékaři nás straší, že to budou desítky tisíc nakažených za den. Může to být vážné,“ varuje prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Řádění viru má kromě potenciálních přímých dopadů zavírání provozů i dopady nepřímé, ale již zcela konkrétní. Zejména v podobě výpadku dodávek, a tím i jejich zdražování.

Nepřítomnost komponentů, zvláště čipů, která způsobila krach produkce i největší tuzemské firmy Škody Auto, bude patrně trvat i letos. „Nedostatek polovodičů a pandemie covid zanechaly stopy ve finančních rozvahách, ale i v lidech. Předpokládáme, že i rok 2022 bude náročný,“ sdělil pro newstream.cz Thomas Schäfer, předseda představenstva Škoda Auto.

TSMC, ilustrační fotografie

Čipový hladomor zajistil TSMC tučné zisky. Už rok a půl v řadě láme v tržbách rekordy

Tchajwanský výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) vykázal šesté čtvrtletí za sebou rekordní tržby, a to díky pokračující vysoké poptávce. Tržby za tři měsíce do konce prosince vzrostly o 21 procent na 438,2 miliardy tchajwanských dolarů (asi 341 miliard korun). Na základě měsíčních údajů, které firma zveřejnila, to uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Stěhování produkce zpět do Evropy

Zpřetrhání obchodních vztahů kvůli covidu vede řadu manažerů k úvahám, zda by nebylo lepší, aby Evropa přeci jen více než na levnou asijskou produkci spoléhala sama na sebe. „Vnímáme snahu odklonit se od závislosti na dodávkách z Asie. Myslím, že tlak na cenu sice znovu vyhraje. Změna v uvažování, že je potřeba poptávat a spolupracovat uvnitř Evropy, je ale patrná,“ říká Josef Lát, vedoucí obchodního týmu Beneš a Lát. Jeho strojírenská firma se zaměřuje na práci s hliníkem a zinkem a vznikla již za první republiky.

S myšlenkou přenést část výroby zpět do Evropy souhlasí i Hanák ze Svazu průmyslu. Evropa podle něj chtěla všechno levně z Asie, a s covidem si uvědomila, že nemá věci pod kontrolou.

Dalším klíčovým aspektem letošního roku budou ceny energií. Ty by mohly velmi rychle ovlivnit nejen výrobu, ale i chuť koncových spotřebitelů utrácet. „Rok 2022 bude rokem změn a turbulencí,“ myslí si Tomáš Kolář, výkonný ředitel Linet Group. Podle Koláře, který po Zbyňkovi Frolíkovi prakticky převzal vedení firmy, se kvůli vysoké inflaci ocitne v ohrožení podnikání, které je materiálově a energeticky náročné. „Akceptace nových cen zákazníky bude zřejmě pomalejší než nárůsty cen vstupů,“ domnívá se.

Alexandr Vondra

Zpackaný Green Deal vytvoří z Evropy zónu chudoby, to nesmíme dopustit, říká Alexandr Vondra

Drakonické povinnosti při přechodu na bezemisní zdroje elektřiny nejsme schopni zvládnout, tvrdí místopředseda ODS Alexandr Vondra, europoslanec a člen výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu. Rozhovor vznikl krátce po projevu prezidenta Miloše Zemana, který vyzval k odstoupení od Zelené dohody. A krátce předtím, než by mohla Evropská komise rozhodnout, zda bude jádro uznáno jako součást evropského mixu. Na jádru přitom podle Vondry stojí a má stát česká energetika.

Přečíst článek

Nepokořitelný Green Deal

Inflace bude v Česku začátkem roku možná i přes deset procent. Připustil to veřejně dokonce i člen bankovní rady ČNB Aleš Michl. Celý rok se ponese v duchu zdražování. Každému už asi přišel dopis od dodavatele energií, že se mu zvedají zálohy. Často i o sto procent.

Zdražování energií je největší výzvou pro energetické firmy. Ty buď musí promítnout ceny zákazníkům, nebo byznys opustit. Jako to udělala Bohemia Energy. Týká se to hráčů všech velikostí. „Hlavní výzvou roku 2022 bude co nejlépe se vyrovnat s dalšími vlnami koronaviru, a zejména s rostoucími cenami energií. Toto budou hlavní faktory ovlivňující fungování také naší skupiny,“ uvedl Tomasz Wiatrak, generální ředitel skupiny Orlen Unipetrol.

Také na ostatní průmyslové podniky budou mít dražší energie a rostoucí inflace dopad, který vyústí ve dva efekty. Jednak budou lidé nuceni svými manažery k větší výkonnosti, a za druhé, řada z nich přijde o práci. „Nabízí se přechod od montoven k mozkovnám, aby rostla produktivita práce, ale tento skok nenastane tak rychle,“ glosuje očekávaný vývoj Josef Lát z Beneš a Lát.

David Marek, hlavní ekonom Deloitte

Euro bude levnější než 24 korun. A sazby ještě porostou, tvrdí ekonom Marek

Česká národní banka by měla dál zvyšovat úrokové sazby, říká v rozhovoru pro newstream.cz renomovaný český ekonom David Marek, v současnosti hlavní ekonom Deloitte ČR. Marek očekává, že sazby se přehoupnou ze současných 3,75 procenta přes čtyři procenta. A koruna bude dál posilovat. Během rychlé doby by podle něj mohla prolomit úroveň 24 koruny za euro.

Přečíst článek

„Myslím, že toho pozitivního moc nebude. O to důležitější bude najít společný konsensus napříč všemi zúčastněnými. A to nemluvím o elektromobilitě a Green Dealu, které přisypou další písek do průmyslového soukolí,“ bojí se Otto Daněk, předseda představenstva Atas Elektromotory Náchod.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Drahota pro český trh práce nepředstavuje takový otřes, jakým byl covid

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme