Reklama

Británie je v hluboké krizi, hlavním úkolem je obnovení stability, říká nový premiér

Rishi Sunak, nový britský premiér
ČTK
 ČTK

Král Karel III. v úterý jmenoval novým britským premiérem Rishiho Sunaka, který tentýž den začal sestavovat svůj nový kabinet. Svá místa z bývalé vlády si udrželi Jeremy Hunt v čele resortu financí, James Cleverly jako šéf diplomacie, Ben Wallace v čele obrany a Suella Bravermanová jako ministryně vnitra.

Reklama

Pro krále Karla III. bylo jmenování ministerského předsedy premiérou, Trussovou do funkce krátce před svou smrtí uvedla ještě královna Alžběta II.

Sunak je už třetím ministerským předsedou za poslední dva měsíce. Začátkem září premiérský úřad opustil Boris Johnson, jehož nahradila Trussová. Ta byla premiérkou nejkratší dobu v britské historii. Její rychlý konec v Downing Street způsobily kontroverzní vládní plány na řešení ekonomické krize, které vyvolaly paniku na trzích a pád libry.

Libra (ilustrační foto)

Libra prudce padá, koruna je vůči ní nejsilnější v historii. Nákup na britských e-shopech zlevňuje

Česká koruna dnes ráno posílila proti britské libře až pod úroveň 26,60 Kč za libru. Koruna je tak vůči britské měně nejsilnější v historii (viz graf níže). Dosud svého absolutně nejsilnějšího kursu dosáhla v květnu 2011, kdy se libra prodávala za 26,70 Kč.

Přečíst článek

„Naše země čelí hluboké krizi. Hlavní prioritou budoucího kabinetu, v němž zasednou opravdoví profesionálové, proto bude nastolit ekonomickou stabilitu země,” řekl Sunak po návratu z Buckinghamského paláce do Downing Street. 

Sunak uvedl, že jeho hlavní prioritou bude řešení ekonomické krize, kvůli níž mají miliony Britů problémy s placením účtů za potraviny a energie. Premiérem se stal po sedmitýdenním působení Trussové, jejíž ekonomické plány na snížení daní způsobily v zemi finanční chaos. 

Bank of England

Britským penzijním fondům zbývaly hodiny do krachu. Centrální banka zasáhla

Když před dvěma týdny britská vláda oznámila nový balíček fiskálních opatření, který zahrnoval i plány na zrušení nejvyšší sazby daně z příjmu, na trhu se rozpoutala panika. Britské dluhopisy spláchla vlna výprodejů. Investoři daňové škrty vyhodnotili jako ekonomickou sebevraždu.

Přečíst článek

Staronový kabinet

Britský premiér Rishi Sunak už začal sestavovat svůj nový kabinet. Svá místa z bývalé vlády si udrželi Jeremy Hunt v čele resortu financí, James Cleverly v čele diplomacie i Ben Wallace v čele obrany. Trojici mužů se tak vyhnula tradiční obměna tváří při nástupu nového premiéra.

O složení nového kabinetu průběžně informuje na Twitteru kancelář britského premiéra, zatímco v čísle deset Downing Street, sídle vlády, se střídají vysoce postavené osoby Konzervativní strany a jednají s novým premiérem, patrně o svých rolích ve vládě.

Ministrem bez portfeje jmenoval Sunak Nadhima Zahawiho, který zastával nižší vládní pozice ve vládě Liz Trussové. Ministrem spravedlnosti a vicepremiérem se stal Dominic Raab.

Hlavním whipem byl jmenován Simon Hart. Whip je vybraným poslancem, který dohlíží na to, aby příslušníci jeho strany hlasovali podle stranických zájmů. Hlavní whip v britském parlamentu zaštiťuje celý systém dohlížení (whipování), je též členem vlády a mnohdy pravou rukou premiéra.

Důležitou roli bude zastávat exministr kultury ve vládě Borise Johnsona Oliver Dowden. Na starosti bude mít jako kancléř Lancasterského vévodství správu majetku britského monarchy, především se ale bude starat o každodenní chod britské vlády. Sunak jej bude moci použít i jako svého poradce či ministra bez portfeje.

Ministryní vnitra se opět stala Suella Bravermanová, bývalá generální prokurátorka, která na tutéž pozici rezignovala minulý týden ve vládě Trussové. Své odstoupení tehdy odůvodnila porušením pravidel zacházení s e-mailovou schránkou. Ve svém rezignačním dopise ale vládu Trussové kritizovala.

Ministrem pro průmysl, obchod a energie je Grant Shapps, exministr dopravy, který se dostal do středu mediální pozornosti letos v létě, když odmítal jednat se stávkujícími železničními odbory.

Gillian Keeganová se stala ministryní školství. Keeganová je bývalou náměstkyní ministerstva zahraničí pro Afriku a bývalou náměstkyní ministerstva zdravotnictví pro péči a duševní zdraví ve vládě Trussové.

Ministerstvo životního prostředí povede Thérèse Coffeyová, bývalá vicepremiérka ve vládě Trussové.

Zatím není jasné, kdo povede resorty dopravy, zdravotnictví, ministerstvo pro Skotsko i některá další.

Dvaačtyřicetiletý Sunak se stal v pořadí 57. premiérem Spojeného království a je nejmladším šéfem vlády za posledních 200 let. Je také prvním britským premiérem, který není běloch.

Rishi Sunak,

Rishi Sunak se stěhuje do Downing Street. Potřebujeme stabilitu a jednotu, prohlásil

Bývalý britský ministr financí Rishi Sunak se stal lídrem britské Konzervativní strany. Bude také novým premiérem.  Dvaačtyřicetiletý Sunak je prvním premiérem s indickými kořeny, který stane v čele Británie.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Britský král Karel III.

Král Karel III. má rakovinu, oznámil Buckinghamský palác. Panovník odkládá veřejné akce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme