Reklama

Archivní videa: Alžběta jako miminko, svatby i korunovace

Zemřela britská královna Alžběta II.
ČTK
Stanislav Šulc
sta

Zesnulá britská královna Alžběta II. byla unikátní v mnoha směrech. Zařadila se mezi nejdéle vládnoucí panovníky a její rekordy v budoucnu budou vládci na celém světě jen těžko překonávat. Ale zároveň byla první panovnicí, jejíž celý život zachycovaly filmové a později televizní kamery. Zejména britské archivy odhalily řadu unikátních záběrů. Od střihového videa Alžběty jako dítěte přes proslulou svatbu s Philipem a korunovaci až po legendární zahájení olympijských her v Londýně v roce 2012. Alžbětin život ale byl plný i zcela obyčejných situací, jako byla premiéra opery nebo pojížďka na koních.

Reklama

Alžbětino dětství

Alžběta se narodila v dubnu roku 1926. Jejími rodiči byl pozdější král Jiří VI. a Elizabeth Bowes-Lyon.

Dětství pozdější britské panovnice

Svatba s princem Philipem (1947)

Alžběta pocházející z windsorské dynastie se roku 1947 provdala za prince Philipa, pozdějšího vévodu z Edinburghu, se kterým měla čtyři děti.

Svatba Alžběty a prince Philipa

Královna s manželem a malým princem Charlesem na procházce (1949)

Aktuální britský král Charles III. se narodil v roce 1948. Na královský trůn tak usedl v neuvěřitelných 73 letech, když je několikanásobým dědečkem.

Královská rodina

Korunovace britskou panovnicí (1953)

Britskou královnou se stala ve svých 25 letech po smrti svého otce Jiřího VI. dne 6. února 1952. V dlouhém období její vlády došlo k zániku Britského impéria (proces, který byl zahájen již za jejího otce) a následnému vzniku Commonwealthu.

Korunovace Alžběty II. probíhala za přítomnosti kamer

Premiéra opery Gloriana (1953)

Královna se účastnila řady společenských událostí a mezi poddanými byla velmi populární. Byla to právě ona, kdo pověst a popularitu britské královské rodiny mezi Brity udržoval navzdory řadě skandálů.

Královna na premiéře opery Gloriana

Královská rodina na prázdninách (1960)

Další video zachycující téměř obyčejný život královské rodiny.

Královská rodina na prázdninách

Pohřeb Winstona Churchilla (1965)

Winston Churchill patřil k nejvýraznějším osobnostem minulého století a se svou královnou měl velmi komplikovaný vztah. Královna se samozřejmě zúčastnila jeho pohřbu.

Pohřeb Winstona Churchilla

Královna Alžběta v USA v roce 1991

Královna Alžběta jezdila po celém světě a všude zanechávala velmi silnou stopu. V USA po pádu železné opony měla řadu významných projevů.

Britská královna v USA

Alžběta a James Bond (Olympijské hry v Londýně 2012)

Jedno z nejslavnějších videí poslední dekády. Natočil je režisér Danny Boyle a jedná se o využití dvou nejslavnějších britských ikon, které se poprvé potkaly na filmovém plátně - královny Alžběty II. a Jamese Bonda, tedy agenta Jejího Veličenstva s pořadovým číslem 007. Video bylo součástí zahájení velkolepých olympijských her v Londýně v roce 2012.

Albžeta II. se potkává se svým agentem Jamesem Bondem

Smutné 95. narozeniny po úmrtí prince Philipa (2021)

Jedna z nejsmutnějších chvil uplynulých let. Britská královna „slaví“ 95. narozeniny krátce po úmrtí svého celoživotního partnera prince Philipa.

Smutné 95. výročí narození královny Alžběty

Královna Alžběta II.

GALERIE: Alžbětino století skončilo. Truchlí celý svět

Konec jedné éry, zní titulek zprávy o úmrtí britské královny Alžběty II. magazínu The Economist. Magazín připomíná, jak moc se za skoro století života aristokratky a 69 let jejího vládnutí změnila Británie. A svět. 

Přečíst článek

Královna Alžběta II.

Britská královna Alžběta II. zemřela. Novým králem je její nestarší syn Charles

Britská královna Alžběta II. zemřela. Šestadevadesátiletá panovnice skonala na zámku Balmoral ve Skotsku, kam se za ní dnes odpoledne sjížděli její příbuzní.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme