Reklama

Ukrajina teď potřebuje hlavně léky, obvazy a neprůstřelné vesty, říkají čeští skauti

Kyjev
ČTK
Petra Jansová
pej

Překladová místa pro humanitární pomoc na hranicích s Ukrajinou teprve vznikají, přesto se daří pomoc distribuovat tam, kde je potřeba, říká jeden z dobrovolníků. Do polské Přemyšle spolu s ostatními vezl sbírku ze Skautského institutu v Praze. A co teď Ukrajinci podle něj nejvíce potřebují? Zdravotnický materiál, říká.

Reklama

Pětapadesát dodávek, dva nákladní vozy a dva velké autobusy plné spacáků, karimatek a léků a dalšího materiálu shromážděného díky spolupráci českých a ukrajinských skautů, dorazilo včera odpoledne na ukrajinské hranice.

„Parkoviště soukromé polské firmy bylo takřka plné, kromě nás přijížděly i další kamiony,“ přibližuje Antonín Klecanda, jeden z dobrovolníků, který s nákladem z Česka vyrazil na polsko-ukrajinské hranice. 

[[Facebook status: https://www.facebook.com/skautsky.institut/posts/4920520398016717]]

Hlavně léky. Žádají Ukrajinci

Uprchlíci na nádraží v Kyjevě

Výzva miliardářů na pomoc uprchlíkům vynesla přes čtvrt miliardy. Půlku dal zakladatel Centrum.cz Tomek

Čeští miliardáři v čele s Ivo Lukačovičem ze Seznamu či Martinem Hájkem z Livesportu již vybrali na ukrajinské uprchlíky prostřednictvím twitterové Aukce pomoci přes 260 milionů korun. Téměř polovinu – v pondělí dal spoluzakladatel Centrum.cz a investor Ondřej Tomek a jeho firmy, což je dosud nejvyšší částka od jednotlivce. Pořadatelé akce vyzývají, aby jakoukoli částkou přispěl každý.

Přečíst článek

Radost z množství věcí a únava, to jsou podle něj dvě slova, která nejvýstižněji popisují tamní atmosféru. „Už tři dny bez odpočinku překládají a koordinují,“ dodává s tím, že největší problémem je dostat vše potřebné distribuovat. Odběrná místa často teprve vznikají.

V Přemyšli se materiál v jednom ze skladů překládal na nákladní auta, která zamířila do Lvova a dál, i k vojenským oddílům. 

Celá akce vznikla nenápadně, na popud barmanky ze Skautského institutu a její kamarádky ze Lvova, tamní skauti velmi úzce spolupracují s městkou samosprávou. „Potřeba jsou hlavně léky, obvazový materiál nebo neprůstřelné vesty,“ dodává Klecanda.

Zpět vezli i ukrajinské občany mířící do Polska a Česka. 

Raiffeisenbank

Akcie Raiffeisenbank, UniCredit a Société Générale padají. Měly nainvestováno v Rusku

Přečíst článek

Rusové se snaží vybírat peníze

Lukáš Kovanda: Rusko touží po dolarech. A zakazuje prodávat akcie svých firem

Ve Vladivostoku rubl padá vůči dolaru o 50 %, může stáhnout i čínský jüan. Rusko cizincům zakazuje prodávat akcie ruských firem – aneb „Chceme dolary, ruské akcie si nechte“.

Přečíst článek

Reklama

Související

Brusel chystá půl miliardy eur na výrobu munice pro Ukrajinu

Půl miliardy eur na výrobu munice pro Ukrajinu. Brusel chce podpořit zbrojní průmysl v zemích unie

Přečíst článek
Kreml, Moskva

Dopad sankcí: Běžný Rus si ekonomického trestu za útok na Ukrajinu moc nevšiml

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme