Reklama

Bolf, Kintera, Chalánková a další pomáhají Ukrajině. Může jít o nejúspěšnější charitativní aukci historie

Josef Bolf: Bez názvu (z cyklu velké obličeje)
Umění pro Ukrajinu / Bold Gallery
Stanislav Šulc
sta

Aukci současného umění na pomoc Ukrajině pořádají pod názvem Umění pro Ukrajinu společně 4 pražské galerie - Bold Gallery, Trafo Gallery, The Chemistry Gallery a Centrum současného umění DOX.  Aukce děl více než 100 současných umělců proběhne 19. března a 100 procent výtěžku z ní poputuje na sbírku SOS Ukrajina Člověka v tísni.

Reklama

Čtyři galerie z Prahy 7 se spojily v projektu Umění pro Ukrajinu a za podpory autorů, s nimiž spolupracují, pořádají společně aukci děl více než 100 současných umělců, kteří se rozhodli svými díly přispět k podpoře válkou zasažené Ukrajiny.

„Umění má mnoho pozitivních funkcí a tentokrát spojilo nejen nás galeristy a velkou skupinu umělců, ale doufáme i našich společných podporovatelů. Díky tomu přispějeme Ukrajině tím, co umíme nejlépe. S obdivem k tomu něco dokázat a ne něco ničit”, říká za iniciativu Umění pro Ukrajinu Blanka Čermáková ze spolupořádající Trafo Gallery.

Na aukci jsou dostupná díla největších současných hvězd české umělecké scény včetně Krištofa Kintery, Josefa Bolfa, Jaroslava Róny, Františka Skály, Kateřiny Šedé či Venduly Chalánkové. Pro začínající sběratele by mohlo být atraktivní například umění mladé fotorealistické malířky Adriany Sarnové, která na sebe upozornila již na AVU a pokračuje v působivém díle dál, ale její obrazy zatím nejsou příliš drahé.

Vendula Chalánková v ateliéru

Vendula Chalánková: Dovolila jsem si mírně zdražit

Je skokankou roku v letošním vydání prestižního žebříčku mladých umělců Art Index. A letos v létě má hned několik výstav. Dílo brněnské umělkyně Venduly Chalánkové je rozhodně jednou ze zajímavých sběratelských i investičních příležitostí.

Přečíst článek

Všechna díla jsou zároveň vystavena na speciálně zřízené webové stránce www.umeniproukrajinu.cz, kde mohou zájemci umění dražit online. Díla jsou publikována také na instagramové a facebookové stránce Umění pro Ukrajinu.

Několik hodin před spuštěním sálové aukce již sběratelé přislíbili více než čtyři miliony korun, je pravděpodobné, že se celková suma vyšplhá k deseti milionům. To by z aukce Umění pro Ukrajinu učinilo jednu z nejúspěšnějších charitativních aukcí současného umění u nás.

Designér Jan Plecháč

Luxus pro všechny? Sklárny Moser se spojily s předním designérem

Sklárny Moser se spojily s designérem Janem Plecháčem. Držitel několika prestižních designérských ocenění, který se prosadil i v zahraniční konkurenci, se stal jejich kreativním ředitelem.

Přečíst článek

Snímek Síla psa režisérky Jane Campionové s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli má v roce 2022 nejvíce nominací na Oscara, celkem dvanáct.

Netflix a jeho Síla psa má nejvíce nominací na Oscara. Druhá je Duna

Nejvíce nominací na prestižní filmové ceny Oscar – dvanáct – má Síla psa režisérky Jane Campionové od Netflixu. Sci-fi Duna režiséra Denise Villeneuva má deset nominací, West Side Story Stevena Spielberga a Belfast Kennetha Branagha po sedmi. Nominace v úterý zveřejnila americká Akademie filmového umění a věd. A z výsledků vyplývá, že letos má na Oscara za nejlepší film konečně velkou šanci i některá ze streamovacích platforem, které dosud tuto cenu nezískaly – stojí za polovinou nominovaných v této hlavní kategorii.

Přečíst článek

Reklama

Související

Granko, historie

Granko z roku 1981 za 100 tisíc. Lidé na sociálních sítích pomáhají i prostřednictvím aukcí

Přečíst článek

Dražba sbírky spoluzakladatele Microsoftu vynesla rekordních 1,6 miliardy dolarů. Výtěžek půjde na dobrou věc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme