Reklama

Z Hongkongu lidé prchají i se svými psy. Private jety za statisíce

Pes cestující v letadle (ilustrační foto)
České aerolinie, s laskavým svolením
Dušan Kütner

Z Hongkongu kvůli utužování pořádků ze strany pevninské Číny i přísným protikoronavirovým opatřením prchá čím dál více lidí. A nejen jich – mnozí nehodlají opustit své domácí mazlíčky, a to téměř za každou cenu. Třeba i za 190 tisíc dolarů (přes čtyři miliony korun) i více, které zaplatí za pronájem soukromého tryskáče na jednorázovou cestu do Evropy či jinam. A zájem o „evakuaci se zvířaty“ private jety roste, píše agentura Bloomberg.

Reklama

Příkladem může být sedmiletý buldoček Čchu Jai, který se private jetem svezl se svými páníčky do Velké Británie, aby tam společně začali nový život. „Milujeme ho jako každého jiného člena naší rodiny. Museli jsme ho vzít s sebou. Pokud bychom ho nemohli vzít, zůstali bychom v Hongkongu do doby, než bychom našli cestu, jak ho přibrat s sebou,“ citoval Bloomberg majitelku psa Karenu Siu Yiu.

Hongkong v mlze

Čínské sliby o autonomii Hongkongu nevydržely ani 25 let. I kvůli covidu

Letos v červenci uplyne 25 let od předání Hongkongu pod čínskou správu. Dohoda, která mu předcházela, měla Hongkongu minimálně na 50 let garantovat autonomii na základě principu jedna země, dva systémy. Všechny sliby ale dané městskému státu před čtvrtstoletím byly porušeny – a nikdo s tím nic nedělá. Covidová pandemie jen uspíšila úpadek někdejší britské kolonie a asijského finančního centra.

Přečíst článek

Dvanáct majitelů i se svými psy využilo cestu private jetem organizovanou společnosti Pet Holidays. Společnost si účtovala 26 700 dolarů (téměř 600 tisíc korun) za osobu a psa do 22 liber, tedy deseti kilogramů. „Letos očekáváme, že uskutečníme 18 až 20 podobných letů kamkoliv po světě, jako například do Singapuru, na Tchajwan a do Británie,“ uvedl Regan Wan ze společnosti Pet Holidays. Letadlo si často pronajme jedna osoba a ta se pak o náklady podělí s ostatními cestujícími.

Exodus emigrantů a místních obyvatel z Hongkongu se pravděpodobně v letošním roce zintenzivní, protože Peking pokračuje v represích proti občanské hongkongské společnosti a potlačuje rostoucí protesty kvůli sladění fungování Hongkongu se strategií pevninské Číny nazvanou Covid Zero. Odliv populace, který vyvolaly první protesty v roce 2019, se loni prohloubil na rekordní úroveň. Důsledky odlivu mozků v sektorech, jako je školství, zdravotnictví a dokonce i finance, budou obyvatelé pravděpodobně pociťovat v nadcházejících letech, píše Bloomberg.

Pro mnohé ze sedmi a půl milionu obyvatel Hongkongu ale není jednoduché městský stát opustit právě kvůli svým psům. Zjistili totiž, že přemístit se do jiné země standardními cestovními prostředky včetně osobní letecké dopravy je příliš komplikované a nákladné.

Hongkong

Další rána pro olympiádu. Hongkong zpřísňuje pravidla na letištích. I pro Čechy

Hongkongské letiště patří k významným dopravním uzlům. Nyní se zpřísňují pravidla pro cestující z celkem 150 zemí, kteří mohou mít problémy i při pouhém transferu. Výjimku zatím mají diplomati i osoby spojené s blížícími se olympijskými hrami. Výjimka však podle agentury Bloomberg platí pro účastníky či personál her, nikoli diváky.

Přečíst článek

Nyní je to mnohem složitější, zejména proto, že mnoho leteckých společností zásadně omezilo své linky do Hongkongu. Potýkáme se s obtížemi u aerolinek kvůli přítomnosti domácích zvířat v letadlech, a to je důvod, proč se mnoho lidí obrátilo na firmy provozující private jety, aby dostali své domácí mazlíčky včas tam, kam chtějí,“ uvedl Steve Pheby z hongkongské společnosti Ferndale Kennels and Cattery, která se relokací psů rovněž zabývá.

Klasické letecké společnosti podle Phebyho zvýšily ceny za nákladní dopravu, kam se řadí i doprava zvířat, o tisíc procent oproti začátku pandemie přede dvěma lety. Za dopravu malého psa v tašce do Německa nyní zaplatí zájemce u klasické aerolinky 1300 až 1500 dolarů (asi 28 až 32 tisíc korun). Pokud chce člověk poslat velkého psa v samostatném kotci v nákladním prostoru, bude jej to stát 5100 až 25 600 dolarů (asi 111 tisíc až 555 tisíc korun) podle velikosti psa.

Olympiáda v Pekingu 2022, v čase covidu

Dalibor Martínek: Čína nám dala covid. My si tam pojedeme pro zlato

V Číně začínají příští pátek Olympijské hry, o medaile se tam pojede utkat i rekordně početná česká výprava. Počítám, že na rozdíl od Australian Open, kde se víc než výsledky zápasů řeší covidové aféry tenistů, Čína zaujme odlišnou taktiku. Ostatně, už to dělá. Záměrně před mezinárodním společenstvím tutlá data o nakažených. Lže.

Přečíst článek

A nespornou výhodou private jetu je, že svého psa může mít jeho páníček přímo na palubě vedle sebe, takže se o něj například během dvanáctihodinové cesty do Evropy nemusí bát.

Možnost letecky přemístit psa a další zvířata mezi kontinenty nabízí i Air Charter Service. Loni zaznamenala meziroční třistaprocentní nárůst poptávky po cestě private jetem z Hongkongu. „Letos bude zájem o cesty private jety s domácími zvířaty na palubě zcela jistě pokračovat stejně jako loni. Odhadujeme, že vypravíme přibližně jeden takový let týdně,“ míní Chris Phillips z Air Charter Service.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme