Reklama

Vědci vyvíjí roboty s povolením zabíjet, aby ochránili turistický ruch

Robotická napodobenina okounka pstruhového a vpravo jeho „kořist“ – škodlivá živorodka komáří.
Se svolením University of Western Australia
Josef Tuček

Roboty dokážou plašit ryby nebo rovnou zabíjet mořské hvězdice. A to v zájmu ochrany přírody, rybolovu a turistického ruchu. Otázkou ovšem je, zda to smějí dělat.

Reklama

Zhruba pěticentimetrová rybka česky obvykle zvaná živorodka komáří se živí mimo jiné komářími larvami, což je příjemné, protože tím snižuje množství tohoto bodavého hmyzu, který ještě ke všemu může přenášet infekční nemoci. Vyskytuje se na jihu USA, ale vysazena byla také jinde, konkrétně v jižní Evropě a v Austrálii, aby tam likvidovala komáry.

Až sem fajn. Jenže tahle rybka také ohryzává ocasy ryb a pulců, kteří pak uhynou. A to už tak fajn není, protože to narušuje přírodní rovnováhu v oblastech, kde byla uměle vysazena, a také ubírá rybářům úlovky. Jenže zbavit se jí jen tak nejde, potenciální snahy živorodku komáří vybít totiž ohrožují i ostatní život ve vodě.

kapr

Jak doplaval kapr na náš štědrovečerní stůl?

Co si dáte na Štědrý den k večeři? Smaženého kapra s bramborovým salátem? Pak patříte ke dvěma třetinám Čechů, kteří se drží této tradice. Ačkoli historie vánočního kapra nesahá zdaleka tak hluboko do minulosti, jako tradice rybníkářství a chovu kaprů u nás.

Přečíst článek

A tak Giovanni Polverino ze Západoaustralské univerzity v Perthu přišel s možným řešením: s kolegy vytvořili robotickou verzi jiné ryby, okounka pstruhového. Ten je přirozeným nepřítelem živorodky komáří, kterou požírá. Robot vypadá jako okounek, dokonce při plavání napodobuje jeho pohyby.

Strach v akváriu

Australský tým svůj výtvor vyzkoušel zatím v akváriích. Směr pohybu robotického okounka ovládají výzkumníci pomocí magnetů. Jak popsali v odborném internetovém periodiku iScience, když živorodka komáří zaútočí na jinou rybu nebo na pulce, robot předstírá útok na živorodku. Ta se vyleká a útoku nechá. Ale nejenom to. Živorodky komáří byly natolik vystrašeny robotickými „dravci“, že ztrácely na hmotnosti a snížila se jejich plodnost. A tento stav přetrvával několik týdnů i bez dalších simulovaných útoků.

„Tento globální škůdce představuje vážné ohrožení mnoha vodních živočichů. Místo toho, abychom jej zabíjeli jednoho po druhém, nabízíme postup lepší kontroly jeho aktivity,“ uvedl Polverino pro časopis New Scientist.

Robot není králík

V tuto chvíli fungují robotičtí okouni jenom v akváriu a není jasné, jestli jednou opravdu zamíří do australské (či jiné) přírody strašit živorodky komáří nebo jiné živočichy. Jednu výhodu ovšem na své straně mají. Nemohou se rozmnožit a způsobit nečekané problémy. Na rozdíl od jiných nepůvodních živočichů dovezených do Austrálie. 

Jako třeba králíků, kteří utekli do přírody a snaživě tam spásají vegetaci, připravují o potravu původní býložravce i hospodářská zvířata a ještě způsobují erozi úrodné půdy. Nebo zdivočelých koček, lišek (dovezených původně proto, aby na ně mohli osadníci pořádat štvanice jako v Anglii), velbloudů (ti byli přivezeni na dopravu nákladů a dnes se tráví a střílejí z vrtulníků, aby tolik neničili vegetaci). Přírodu i zemědělskou produkci ničí dokonce přivezení evropští kapři a havajské ropuchy obrovské, které měly původně jen požírat brouky škodící cukrové třtině, ale dnes svým jedem zabíjejí jiná zvířata.

Elon Elon Musk v roce 2020 při představení operačního robota vyvinutého jeho společností Neuralink.
video

Implantát v mozku: šance nebo hrozba? Pro Muska příležitost, kterou tlačí kupředu

Můžeme mít přímo z mozku propojení s počítačem a internetem, takže bychom si mohli kdykoli „v hlavě“ vyhledat potřebné informace? Technika vyvíjená původně pro handicapované lidi něco takového zřejmě brzy dokáže i pro lidi zdravé.

Přečíst článek

Turistika pod útokem mořských hvězdic

V Austrálii ostatně už několik let vyvíjejí i robota, který by mohl dostat povolení zabíjet.

Podél pobřeží australského státu Queensland se v moři táhne v délce dvou tisíc kilometrů přírodní skvost – Velký bariérový útes, což je největší a možná nejkrásnější korálový útes na světě. Kromě toho, že se v něm množí mořští živočichové, také přitahuje dobře platící turisty z celého světa (tedy v dobách mimo koronavirovou pandemii). 

Jenže hnojiva splachovaná z polí do řek a do moře vykrmují sinice a na nich hodují larvy mořských hvězdic, kterých lavinovitě přibývá. Je mezi nimi i druh zvaný hvězdice trnová koruna. Ta má kulovitý tvar, průměr asi 35 centimetrů, až 21 ramen a živí se hlavně korály. Napustí do nich trávicí enzymy a pak nasaje natrávený obsah. Lidé se snaží korálové útesy bránit, potápěči tedy vstřikují do hvězdic injekce jedu.

Společnost AppHarvest v americkém státě Kentucky provozuje obrovskou hydroponickou farmu o rozloze 25 hektarů zaměřenou zejména na pěstování rajčat.

Rostou z vody nebo ze vzduchu a oživují potravinový trh

Rostliny, které vyrůstají bez půdy, se stávají šlágrem – přibývá jich zejména ve Spojených státech, ale koupíte je také v Česku. Ostatně naši zemi reprezentují i na světové výstavě Expo v Dubaji.

Přečíst článek

Ponorka s bodcem

Na Queenslandské technické univerzitě proto vyvinuli malou robotickou ponorku vybavenou programem, který hvězdici rozezná, a vyzbrojili ji bodcem, jímž do hvězdice vpustí jed. Je to roztok zvířecí žluči, odebrané na jatkách, se solí. Žluč hvězdici spolehlivě usmrtí a je to přírodní materiál, který moře neohrožuje.

Robot, původně označovaný jako COTSbot, se dnes nazývá RangerBot, dostal i další funkce pro sledování stavu korálových útesů, a může útočit na hvězdice, ale jenom pod kontrolou lidí. Povolení zabíjet samostatně zatím od úřadů nedostal. To ostatně nemají ani jiné roboty – třeba americká bezpilotní vojenská robotická letadla jsou vždy ovládána na dálku lidmi a útočí na cíl jen pod jejich řízením.

Miniponorka RangerBot dokáže zabíjet mořské hvězdice, které ničí cenné korálové útesy. Se svolením Queensland University of Technology

Udělit povolení samostatně zabíjet, byť jen mořské hvězdice, by v případě selhání softwaru mohlo vést k nechtěným útokům robotu na okolí. Současně by znamenalo překročení ostré etické bariéry. I když jde o ochranu světově významné přírodní lokality a turistické senzace.

Conor McGregor

MMA vyrábí milionáře. I v zákulisí

První turnaj bojového sportu Oktagon proběhl v Česku přesně před pěti lety. Mixed Martial Arts, MMA, je celkově mladý sport, už ale přilákal velké peníze. Na fenoménu mohou zbohatnout i laici: na sport se horečně sází a do akcií majitelů promotérských firem se dá investovat, jak vyplývá z analýzy newstream.cz. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Humanoid

Robot jako zabiják pracujících? Možná. O důvod víc, proč by měly mít sociální pojištění

Přečíst článek
Robotický pes se dokáže pohybovat v hodně těžkém terénu.

Co je nového v robotice? Robot běhá jako pes, staví vesmírnou konstrukci a roste jako liána

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme