Reklama

Vánoce v exotice. Češi o letošních svátcích cestují víc než před covidem

Vánoce v Egyptě
Newstream.cz/Stanislav Šulc
Petra Jansová

Egypt, Kanárské ostrovy, ale i Dominikánská republika nebo Zanzibar. V takových lokalitách si Češi zvykli trávit Vánoce. Zájem o exotiku v zimě je rok od roku vyšší a lidé v Česku si neváhají za ni i připlatit.

Reklama

Letošní prodeje vánočních a silvestrovských zájezdů u Čedoku budou dokonce o 30 procent vyšší než v roce 2019. „Přes vánoční svátky a Silvestr máme vyprodané zájezdy právě do Egypta do letovisek Hurghada i Marsa Alam, na Kanárské ostrovy, do Dominikánské republiky i na Zanzibar. Netradiční Vánoce nebo oslavy Nového roku chtějí Češi trávit stále častěji. V nabídce máme už pouze několik míst,“ uvedla mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

Nejenom do Egypta se za teplem létá i s konkurencí. „Nejoblíbenější lokalitou je bezpochyby Egypt. Klienti si ale oblíbili i vzdálenější lokality jako je Omán, Dubaj, Katar nebo Karibik,“ dodává mluvčí cestovky Fischer Jan Bezděk.

Řádově jde o tisíce prodaných zájezdů a podle Bezděka jich bude dále přibývat. „Na předcovidových číslech stále ještě nejsme, ale oproti loňsku toho bude víc,“ dodává.

Moře láká víc než lyže

Cestovky také díky zvýšenému zájmu rozšiřují nabídku. „Oproti roku 2019 asi pětinásobně. Největší zájem je aktuálně právě o dovolenou v Dominikánské republice,“ dodává Pavlíková z Čedoku s tím, že v portfoliu v aktuální zimní sezóně je z 90 procent zastoupena exotika a další dovolenkové destinace, tedy Egypt, Kanárské ostrovy či Madeira. Zbytek pak přestavují pobyty vlastní dopravou do lyžařských destinací a další zájezdy.

Filip Kabyl, majitel školy pro potápěče Happy Divers a e-shopu ScubaShop.cz

Majitel potápěčské školy: Nejlepší potápěči jsou děti, nic neřeší

Jsou obory, kterým covidový lockdown v Česku paradoxně v jejich byznysu i trochu pomohl. „Během pandemie lidé nemohli na lyže, tak vyrazili na Zanzibar šnorchlovat,“ říká majitel obchodu s potápěčskými potřebami Happy Divers Filip Kabyl. Co se týká Česka, lidé se zajímají hlavně o lomy. „Pak lákají vraky – za nimi se jezdí do Chorvatska či Polska. Top vraková destinace je v Mikronésii Truk Lagoon, kde je potopená celá japonská flotila,“ dodává.

Přečíst článek

Češi sice velmi často využívají k nákupu výhodných nabídek na poslední chvíli, ale také volí kvalitnější hotely i vzdálenější destinace, což znamená, že za svou dovolenou chtějí utrácet více peněz. „U zájezdů na zimní sezónu je to přibližně o 25 procent více než dříve,“ uzavírá Pavlíková.

Soukromý tryskáč, ilustrační foto

Doba přeje bohatým. Firmy nestíhají vyrábět bizjety, čeká se na ně roky

Poptávka po privátním létání vzkvétá. Dokonce do takové míry, že výrobci malých letadel, takzvaných byznys jetů, je nestíhají vyrábět. Zájemci musejí počítat s delšími dodacími lhůtami. Vyprázdnil se i trh s letadly z druhé ruky. Podle analytiků stojí za růstem poptávky koronavirová pandemie jen částečně. Větší vliv má rostoucí bohatství těch vůbec nejbohatších.

Přečíst článek

Zájem o luxusní dovolené vzrostl

Covid vystřelil zájem o luxusní dovolené. Před davy bohatí utíkají i na jižní pól

Soukromý tryskáč, ostrov nebo jachta jsou hlavními prioritami pro čím dál větší počet cestovatelů. Segment luxusních dovolených během pandemie nebývale narostl a stejně tak i zisky cestovních kanceláří, které je zajišťují.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Mešita šejka Zayeda

Bílé pláže i monumentální mešita. Zapomeňte na Dubaj, letos se létá do Abú Dhabí

Přečíst článek
Hotel, který provozuje Nikola Dzurianová, prošel zásadní rekonstrukcí.

Češi na Kanárech hledají lepší work-life balance. Nikdo tu neřeší, jaké máte auto, ale jestli je grilovačka na pláži

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme