Reklama

V USA se prodalo rekordní množství miliardových nemovitostí

Malibu Beach House
iStock
Zdeněk Pečený

Minimálně čtyři desítky rezidenčních nemovitostí v ceně přes 50 milionů dolarů (1,12 miliardy korun) se letos prodaly ve Spojených státech. Vyplývá to z dat sesbíraných společností Miller Samuel, která se zabývá oceněním nemovitostí. Hlavními důvody je rychlý růst cen nemovitostí i bohatství těch nejbohatších Američanů.

Reklama

Ještě před pár lety byly nemovitosti v ceně nad 50 milionů dolarů raritou, to dnes již ale neplatí. Na 40 prodaných domů znamená meziroční nárůst o 35 procent ve srovnání s loňským rokem, uvádí studie.

„Jde o bezprecedentní nárůst, takový jsme ještě nikdy nezažili,“ komentoval pro Bloomberg Jonathan Miller, šéf společnosti Miller Samuel.

Trh táhnou superbohatí

Díky rostoucímu akciovému trhu, nízkým úrokovým sazbám a pandemickému důrazu na život doma, vzrostly ceny nemovitostí nejen po celých Spojených státech do astronomických výšek. „Je to zajímavý fenomén,“ říká Miller. „Myslím, že se toho málo napsalo o dopadu nízkých úroků na superbohaté. Poučení z realitního trhu je jasné: čím nižší sazby, tím vyšší ceny,“ dodal.

Osm prodaných nejdražších domů přesáhlo cenovku 100 milionů dolarů (2,24 miliardy dolarů). Podle dat Miller Samuel jsou geograficky rovnoměrně rozloženy mezi oblast Los Angeles, New York, floridské Palm Beach a ranče v Montaně.

Podívejte se, jak vypadá dům v Beverly Hills za 765 milionů. Opulentnost nečekejte

V kopci nad Beverly Hills stojí dům za 33,95 milionu dolarů (téměř 765 milionů korun). Kdo čeká rozsáhlé luxusní sídlo s desítkami pokojů pro hosty, vícero kuchyněmi a nespočtem koupelen, bude zklamán. Přesto má nemovitost pojmenovaná Eclipse hodně co nabídnout.

Přečíst článek

Stamilionové nemovitosti se začaly objevovat relativně nedávno. „Registrujeme je od roku 2014. Ze začátku se tyto astronomické cifry zdály být komické a nečekalo se jejich dlouhé trvání, nyní s nimi už ale žijeme sedmým rokem,“ uvedl Miller.

Číslo 40 značící počet prodaných nemovitostí miliardové hodnoty v přepočtu na české koruny podle něj není konečné. Ještě několik obchodů by mělo být uzavřeno těsně před koncem roku.

„Nemyslím si, že někdo očekává snížení daní v roce 2022, takže jde o jistou formu zajištění,“ říká Miller s odkazem na skutečnost, že nemovitosti v USA jsou oblíbeným nástrojem pro vyhnutí se placení daní. Nákup nemovitostí je považován za investici z nezdaněných prostředků, které by se v případě nezainvestování musely zdanit.

Frčí New York, Florida a Kalifornie

Nejvíce nemovitostí s cenovkou nad 50 milionů dolarů se prodalo v New Yorku, celkem 13. Na druhém místě se umístila s 11 nemovitostmi Florida.

V New Yorku tradičně nejvyšších cen dosahují domy v Hamptons na Long Islandu, kam v létě utíkají newyorkští miliardáři. Na Floridě se aktivita soustředí v okolí Palm Beach. V Kalifornii se nejokázalejší domy zase stavějí v oblasti Los Angeles.

New York má možná nejvíce ultra drahých nemovitostí, ale nejdražší letošní kousek stojí v Kalifornii. Letos na podzim se jím stal dům na pobřeží v Malibu, který za 177 milionů dolarů koupil miliardář Marc Andreessen. O 12 milionů tak překonal loňský rekord Jeffa Bezose, zakladatele Amazonu, který dal za dům v Beverly Hills 165 milionů dolarů.

Elon Musk

Musk stěhováním z Kalifornie do Texasu ušetří dvě miliardy na daních

Odpověď na otázku, proč se nejbohatší muž planety Elon Musk stěhuje i se sídlem automobilky Tesla do Texasu nakonec není ani nižší náklady na zaměstnance, ani marný boj s přísnými protikoronavirovými opatřeními státu Kalifornie, ale je mnohem prostší – daně. Podle propočtů agentury Bloomberg totiž přesunem z Palo Alta v Sillicon Valley do 2800 kilometrů vzdáleného Austinu na nich ušetří dvě miliardy dolarů. A sklízí za to také kritiku daňových expertů a kalifornského guvernéra.

Přečíst článek

Titul vůbec nejdráže prodané nemovitosti v USA ale stále drží newyorský Penthouse na Manhattanu, který před třemi lety koupil miliardář a manažer hedgeových fondů Ken Griffin za 238 milionů dolarů.

Podle makléřů v Los Angeles se ale trh po meziročním růstu cen o 15 procent začíná ochlazovat. „Prodávající již nedostane 20 nabídek od kupců, ale třeba čtyři,“ říká Carlos Lorenzo z agentury Keller Williams. Potenciální kupci jsou totiž unaveni přeplácením ostatních zájemců.

Mohab Samak, šéf dubajské realitky

Dubajský realitní makléř: Evropané berou trh útokem

Vyšší výnosy, ale také možnost úniku z evropské zimy a lockdownů. To jsou důvody, proč se dubajské nemovitosti dostaly do hledáčku Evropanů. „Největší nárůst jsme zaznamenali u Francouzů,“ říká Mohab Samak, šéf dubajské pobočky realitní kanceláře Engel & Völkers. Ceny nemovitostí během dvou let vzrostly až o 45 procent.

Přečíst článek

Casino dell’Aurora,

Vila v Římě bude nejdráž prodanou rezidenční nemovitostí. Petice tlačí na premiéra, aby prodej zarazil

Již za několik dnů proběhne dražba známé italské vily, která se pyšní stropní freskou od Caravaggia. Cena římské vily Casina dell’Aurora se odhaduje na 471 milionů eur (asi 11,5 miliardy korun). V aukci, která se koná 18. ledna, se ale konečná cena zřejmě vyšplhá ještě výše. Mohlo by tak jít o nejdráže prodanou rezidenční nemovitost v historii. Část italské veřejnosti vystoupila proti jejímu prodeji a vyzývá premiéra k jejímu znárodnění.

Přečíst článek

Rodinný dům ve Zlíně navrhl architekt Petr Janda.

Jako skleněný šrapnel. Dům ve Zlíně bojuje o Českou cenu za architekturu

Rodinný dům ve Zlíně, který navrhl architekt Petr Janda, je jedním ze 30 projektů nominovaných do užšího finále České ceny za architekturu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Roman Abramovič

V USA si brousí zuby na Abramovičovu megavilu za 50 milionů dolarů, začínají se rojit zájemci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme