Reklama

V Hongkongu se vydražil nejdražší růžový diamant na světě za 50 milionů

Růžový diamant
ČTK
 ČTK

Aukční síň Sotheby´s v Hongkongu prodala za 49,9 milionu dolarů (přes 1,2 miliardy korun) růžový diamant Williamson Pink Star (Williamsonova růžová hvězda) o váze 11,15 karátu. V přepočtu na váhu se tak jedná o nejdražší diamant na světě, uvedla agentura AP. Růžové diamanty patří mezi nejvzácnější a také nejdražší drahé kameny na světě.

Reklama

Diamant je pojmenován po kanadském geologovi Johnovi Thorburnovi Williamsonovi, který vlastnil důl na diamanty v Tanzanii, kde byl objeven i kámen prodaný v Hongkongu. Williamson byl velký příznivec britské monarchie a jeden ze svých růžových diamantů o váze 23,6 karátu daroval v roce 1947 pozdější královně Alžbětě II.. Diamant si královna velmi oblíbila a během své vlády ho několikrát měla na veřejnosti.

Williamson Pink Star patří mezi největší růžové diamanty prodané v aukci. V roce 2017 byl v aukci prodán za 71,2 milionu dolarů růžový diamant Pink Star o váze 59,60 karátu. V roce 2020 v Ženevě prodali v aukci jiný růžový diamant o váze 15 karátů za 24,4 milionu franků (tehdy zhruba 600 milionů korun). Dnes prodaný diamant je tak nejdražší v poměru k váze kamene.

Růžové diamantyvzácnější

Tobias Kormind ze společnosti 77 Diamonds, která se na prodej diamantů specializuje, označil výsledek dnešní aukce za ohromující. Podle něj však odpovídá tomu, že růžové diamanty jsou čím dál vzácnější. Kámen zhodnotila i spojitost s britskou královskou rodinou. Podle Korminda ceny diamantů rostou i v období ekonomické nestability. „Některé z nejkvalitnějších diamantů na světě svou cenu za posledních deset let zdvojnásobily,“ řekl agentuře AP Kormind.

Hongkong

Letenky za euro? Hongkong jde ještě dál. Turistům je dá zadarmo

Přes dva roky trvající přísná opatření proti šíření nemoci covid-19 si vybrala svou daň na hongkongské ekonomice. Turisté se asijskému centru obloukem vyhnuli. Místo desítek milionů jich dorazily jen stovky tisíc. Podpořit cestovní ruch má ale nová nákladná kampaň letenek zdarma.

Přečíst článek

Až 80 procent světové produkce růžových diamantů pochází v současnosti z australského dolu Argyle. V tomto dole se ročně vytěží diamanty o celkové váze 20 milionů karátů, těch růžových je ale jen 0,1 procenta - podle Sotheby’s se celá tamní roční produkce růžových diamantů vejde do dlaně jedné ruky.

Vzácný růžový 170karátový diamant nalezený v červenci 2022 v Angole může být podle australského těžaře Lucapa Diamond největší nalezený za poslední tři století.

V Angole našli růžový diamant, největší za tři sta let těžby

Australská společnost Lucapa Diamond našla ve svém dole růžový, 170karátový diamant. Může jít o největší barevný diamant vytěžený za posledních tři sta let. Drahý kámen dostal jméno podle dolu Lulo Rose a vydražen bude v mezinárodní aukci s odhadovaným výtěžkem v řádu desítek milionů dolarů, uvedla firma v prohlášení.

Přečíst článek

šperky

Diamantové dluhopisy DCI v bryndě. Potíže se snaží firma svalit na covid

Skupina DIC, která vyrábí diamantové šperky, nabízí investiční kameny a nedaleko Dubaje chce stavět luxusní hotelový komplex, má potíže. Majitelům jejích dluhopisů píše, že jim jejich peníze nemůže vrátit. Má je údajně vázané v projektech, jejichž realizaci pozdržel covid. „Projekty jsou výdělečné, jen kvůli pandemii nabraly až tříleté zpoždění. Až se rozběhnou, svoje závazky splníme,“ uklidňuje věřitele v dopise majitel DIC Luboš Říha. „Výmluva“, tvrdí experti na firemní dluhopisy, „firma svaluje chybný byznys model na virus.“

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vrcholem podzimní aukční sezóny bude Picassův obraz Žena s hodinkami. V aukci Sotheby´s by mohl vynést až 120 milionů dolarů (asi 2,7 miliardy korun).

Vrcholem podzimní aukční sezóny bude Picassův obraz Žena s hodinkami. Za téměř tři miliardy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme