Reklama

Až válka skončí. Nový Charkov bude mít moderní a zelenou infrastrukturu, plánuje Norman Foster

Pohled z náměstí Svobody na budovu Národní univerzity V.N. Karazina Charkov.
iStock
Petra Jansová
pej

Z Charkova, který se nachází blízko hranic s Ruskem, jen od února zmizela zhruba čtvrtina budov. "Obnovení Ukrajiny bychom měli plánovat už teď," nechal se slyšet světoznámý architekt Norman Foster. "Není to efektivní," kontroval mu ukrajinský protějšek.

Reklama

I plány na rekonstrukci Londýna vznikaly ještě v době, kdy v plné síle zuřily bitvy druhé světové války, upozornil Norman Foster na konferenci, kterou pořádala nadace Bloomberg Philanthropies ve spolupráci s neziskovou organizací Aspen Institute.

Tudíž i plány na poválečnou obnovu Ukrajiny, a to i navzdory tomu, že v posledních dnech země čelí zvýšené intenzivně ruského útoku, by podle Fostera již nyní měly nabývat reálných obrysů.

Studio architekta Normana Fostera a rovněž i jeho nadace se k rekonstrukci východoukrajinského města Charkov zavázaly již v dubnu. „Když jsem se bavil se starostou Charkova, zmínil například berlínský Reichstag,“ zavzpomínal na konferenci Foster. Právě sídlo německého Spolkového sněmu v 90. letech totiž prošlo rekonstrukcí podle jeho projektu.

Na architektonické perly konstrukivismu v Charkově se podívejte v následjící galerii:

Ze setkání Ihora Terekhova, charkovského starosty, s britským architektem vzešel takzvaný „charkovský manifest“. „Zavazuji se shromáždit nejlepší osobnosti s nejlepšími plánovacími, architektonickými, projekčními a inženýrskými schopnostmi na světě, aby se podílely na znovuzrození města Charkov,“ píše Norman Foster v dokumentu, v němž líčí, jak by k obnově města přistoupil.

Podle Fostera se musí nejdříve přistoupit k vytvoření komplexního územního plánu, který by v sobě spojil to nejvýznamnější z kulturně-historického dědictví s moderní infrastrukturou a ekologickými standardy. Zdůrazňuje v něm také, že by usiloval o propojení světových odborníků s těmi lokálními.

Záchranář prochází kolem auta zničeného ruským raketovým útokem na Kyjev 10. října 2022.

Ukrajina kvůli ruským útokům na infrastrukturu pozastaví vývoz elektřiny

Ukrajina kvůli dnešním útokům ruských raket na energetickou infrastrukturu od úterý pozastaví vývoz elektřiny. Na svých stránkách o tom informovalo ministerstvo energetiky. Uvedlo, že země musí nyní stabilizovat vlastní energetickou soustavu.

Přečíst článek

Z Charkova, který se nachází blízko hranic s Ruskem, jen od února zmizela zhruba čtvrtina budov. Vedle historických budov ve starém centru jsou to také památkově chráněné industriální stavby nebo náměstí Svobody s honosnými výstavními konstruktivistickými budovami.

Ne všichni ale s Fosterovým ambiciózním plánem souhlasí. Slava Balbek, šéf stejnojmenného kyjevského architektonického studia, ho označil jako neefektivní. Podle něj by rekonstrukce Ukrajiny měla vzejít z plánů vzniklých na regionální úrovni.

„Než architekti začnou plánovat rekonstrukci jakéhokoliv konkrétního města, musí mít v ruce detailnější odhad škod pro celou zemi,“ uvedl Balbek pro server Dezeen s tím, že i ukrajinské vesnice trpí devastací.

Plovoucí ostrov na řece Hudson navrhlo architektonické studio Haetherwick.

Brněnský Atelier Štěpán boduje i mezi architektonickými špičkami

Projekt novojičínské vily, který navrhlo brněnské architektonické studio Marka Štěpána, se dostal do výběru lifestylového magazínu Hype and Hyper jako jedna z deseti nejpovedenějších realizací posledních měsíců.

Přečíst článek

První etapa rekonstrukce InterContinentalu se chýlí ke konci.

Učebnice rekonstrukcí. První fáze opravy slavného InterContinentalu je u konce

Hotel InterContinental v době svého dokončení reprezentoval um tuzemských architektů a umělců. Rozhodnutí o jeho rekonstrukci vyvolalo bouřlivé debaty, zastánci brutalistní architektury se obávali, že přijde o autenticitu. Nyní se první fáze jeho přestavby, během níž došlo mimo jiné i na sanaci původního betonu, chýlí ke konci.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Galerie Plato v Ostravě vznikla revitalizací někdejších jatek.

Velký úspěch pro Česko. Poprvé se probojovalo do finálové pětice prestižní ceny

Přečíst článek
Nádraží v Kladně

Otevřený dopis ministrovi. Nebourejte ho, oroduje známý architekt za nádraží v Kladně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme