Reklama

Turci ve velkém nakupují papoušky, mají prý poznat blížící se zemětřesení

V Turecku roste zájem o papoušky, umí údajně předpovídat zemětřesení
iStock
 ČTK

V Turecku po únorovém zemětřesení vzrostl prodej andulek či kanárků, protože mnozí lidé věří, že tito ptáci dokáží poznat blížící se zemětřesení. Informoval o tom deník Hürriyet.

Reklama

„Ano, některá zvířata mají takovou schopnost, já sám s tím mám zkušenost,“ řekl prodavač Fatih Özdemir. „Když jsem zažil zemětřesení v provincii Van, ptáci před ním třepetali křídly a byli nervózní, ale tehdy jsem si ještě neuvědomil, že to souvisí s katastrofou,“ dodal.

Po únorovém zemětřesení, které si na jihovýchodě Turecka vyžádalo na 48 tisíc obětí, Özdemir zaznamenal nárůst poptávky po papoušcích. Zájem je takový, že ho nestačí uspokojovat, a ceny rostou. „Navíc andulky jsou nenáročné na chov,“ dodal.

Myšlenka, že některá zvířata dokáží poznat blížící se přírodní katastrofu, je prastará. Vědci se ale v názoru na to neshodnou.

Maso patří k hlavním zdrojům lysinu

Biohacking: Lysin se zkoumá při boji s rakovinou a depresemi. Najdete ho i v bůčku

Lysin je esenciální aminokyselina. Lidské tělo se bez něj zkrátka neobejde, ale zároveň si jej nedokáže vyrobit. Přitom pokud jej má tělo dostatek, lépe fungují jeho vnitřní procesy, organismus se lépe vyrovnává s úzkostmi a téměř zázračně umí léčit opary. A kde ho najdete nejvíc? V mase.

Přečíst článek

Švédská společnost Hybrit vyrábí ocel za využití vodíku jako paliva.

Začal lukrativní závod. Kdo převede „věčnou” ocel do zelenějších časů, vydělá

„Časy se mění, ocel je věčná.“ Tak zní proslulý výrok připisovaný globálnímu ocelářskému magnátovi Lakshmimu Mittalovi. Neplatí však stoprocentně – ocel možná opravdu je věčná, ale také prochází změnami. Teď se třeba má stát „zelenější“. Nové technologie začínají tuto objednávku plnit, píše pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme