Reklama

Splachování dešťovou vodou, zelené střechy a soláry. V modřanském brownfieldu vznikne nová čtvrť

V Modřanech vznikne nová rezidenční čtvrť.
Se svolením Skanska
Petra Jansová

Až 47procent úspory pitné vody a schopnost absorbovat až 15 tun uhlíku ročně díky zeleni a zeleným střechám nabídne nově vznikající rezidenční čtvrť v Modřanech. Nejenom díky tomuto projektu se jeho investor dostal do prestižního seznamu Europe's Climate Leaders 2022, upozornil na to deník Financial Times.

Reklama

I díky projektu s názvem Modřanský cukrovar, který po skončení nabídne až 800 bytových jednotek, se stavební a developerská skupina Skanska dostala do seznamu nejudržitelnějších evropských firem „Europe's Climate Leaders 2022“, který vzešel ze spolupráce deníku Financial Times a společnosti Statista.

Na detaily projektu se podívejte do následující galerie:

Výstavba nové čtvrti v brownfieldu poblíž Vltavy podle projektu architektů ze studia Chybik+Kristof Architects začne v létě. Projekt vzniká se závazkem mezinárodních certifikací BREEAM (udržitelné bydlení), LEED (úsporný provoz a minimální dopad životní prostředí) a WEL, který klasifikuje vliv na fyzické a psychické zdraví nájemců.

Udržitelnost je i podpora komunitního života

V projektu ale nejde jen udržitelné nakládání s šedou a dešťovou vodou nebo solární panely na střechách, jednou z priorit investor a architektů byla i silná podpora komunitního života.

„Skutečnou udržitelnost, nikoliv jen tu v zajetí marketingových kampaní, vnímám jako udržovatelnost. Očima architekta je to dům, který se dá jednoduše provozovat a dá se o něj dostupně a jednoduše starat. Zároveň by ale samozřejmě měl být navržen s enviromentálním přístupem a tak, aby byl funkční pro danou komunitu,“ dodal Ondřej Chybik, jeden ze zakladatelů ateliéru Chybik+Kristof Architects & Urban Designers.

Ondřej Chybík, architekt

Chuť stavět v Česku je, finance taky. Projekty ale dusí legislativa, říká architekt

Brněnské architektonické studio Chybík+Kristof vzniklo před 12 lety. Na svém kontě má řadu realizací a také prestižních ocenění. Například za projekt českého pavilonu na EXPO v Miláně získali bronzovou medaili za architekturu. A právě tuto realizaci, stejně jako návrh dřevěného sídla státního podniku Lesy České republiky (LČR), se kterým vyhráli mezinárodní soutěž, považuje jeden ze zakladatelů ateliéru, Ondřej Chybík, za přelomovou. Jeho padesátičlenný tým se nyní podílí například na návrhu ostravského mrakodrapu, soutěží i pražskou filharmonii na Vltavské. Chybík volá nejenom po změně legislativy, ale i po tom, aby česká společnost víc naslouchala názoru architektů.

Přečíst článek

Proto projekt disponuje řadou prvků na podporu sousedství a soudržného komunitního života. Srdcem nové čtvrti bude rozlehlé náměstí a kulturním centrem amfiteátr Cukrkandl. Ve vnitroblích vzniknou komunitní záhony, na střechách pak budou moci obyvatelé využívat sdílenou terasu s funkčními přístřešky.

„Materiály jsou jednou stranou mince udržitelného navrhování. Stejně důležité je, aby dům měli rádi lidé, pro které je navržen, nejenom architekt, který ho navrhl. Protože čím víc mají lidé dům, jenž užívají, rádi, tím lépe a více se o něj starají. Udržují ho a takový dům tu může stát na věky,“ uzavírá Chybík.

Okolí stanice Metra D

Urbanismus kolem stanice Olbrachtova navrhnou nizozemští architekti

Urbanismus u stanice metra D Olbrachtova navrhnou architekti nizozemského ateliéru Benthem Crouwel Architects, jejichž projekt vzešel z mezinárodní architektonické soutěže.

Přečíst článek

Vltavská filharmonie

Vltavská filharmonie: Stát by měla do 10 let a stane se symbolem Prahy, říká urbanista

Nejenom architektura, ale i řešení veřejného prostranství byly hlavními aspekty výběru odborné komise, jež hledala ideální návrh Vltavské filharmonie. Vítěz je nyní známý. Prestižní objekt na Vltavské navrhne dánské studio Bjarke Ingels. Do pětice těch nejlepších projektů se probojoval i návrh českého architekta Petra Hájka.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme