Reklama

Sběratel koupil unikátní bankovku Slovenského státu za více než milion korun

Sběratel koupil unikátní bankovku Slovenského státu za více než milion korun
ČTK
 ČTK

Raritní bankovka vydaná Slovenským státem má jediný známý exemplář na světě. Nový majitel za něj zaplatil dvanáctinásobek vyvolávací ceny.

Reklama

Jediný dochovaný exemplář slovenské bankovky z roku 1945 se prodal v internetové aukci za 1,25 milionu korun. Je to více než dvanáctinásobek vyvolávací ceny, která byla 100 tisíc korun, sdělila Adéla Hansen. Sběratel, který bankovku získal, zakoupil jediný na světě známý kus této státovky, kterou vydal Slovenský stát na konci druhé světové války a nikdy se nedostala do oběhu.

Internetová aukce společnosti Bankovky.com pokračuje do soboty a je zaměřená na papírová platidla obíhající na historickém území Čech, Moravy a Slovenska od roku 1762 do současnosti. Má 900 položek s celkovou vyvolávací cenou přes 2,5 milionu korun.

Veletrh Sběratel 2021

Sběratelé se sjíždějí do Prahy. Pro šperky či známky s Lennonem

Tento víkend víkend ovládnou pražský hotel Olympik sběratelé nejrůznějšího ražení. Bude tu možnost nakoupit unikátní bankovky, známky, ale také šperky. Akce budou provázet hygienická opatření vycházející z vládních nařízení.

Přečíst článek

Zatím nejdražší prodanou položkou dvoudenní aukce je padesátigulden z roku 1800, který se dnes vydražil za 3,4 milionu korun a jehož jsou známé pouze tři kusy.

Slepená z pěti útržků

Nevydaná slovenská státovka nemá na sobě uveden letopočet, ale odhadovaným rokem je 1945. Tisk a skartaci státovky zařizovala tiskárna Neografia v Turčianském Svatém Martině. Tehdejší dělník tiskárny se nedostal k celým exemplářům, ale účastnil se přepravy rozřezaných kusů a při té příležitosti vynesl pět částí, z kterých si na památku státovku poskládal. Bankovka se odtud dostala do sbírky významného bratislavského sběratele, který ji měl v držení od roku 1980.

Slovenská koruna má rozměry 110 krát 59 milimetrů, převážná barva líce je černofialová. V levé polovině je umístěna hlava krojovaného chlapce z profilu a na ni je vložena velká číslice 1. Ve zbývající části je jednoduchým hůlkovým písmem uveden nápis Slovenská republika a jedna koruna slovenská, rusínská číslovka je psána azbukou a nechybí ani německé a maďarské pojmenování číslice. Převládající barva rubové strany je oranžová. V pravé i levé polovině jsou velké číslice jedniček, uprostřed je státní znak, vodorovný pásek nese název jedna koruna slovenská.

Loni společnost vydražila pětitisícovku z roku 1919 za 14,5 milionu korun. Stala se tehdy nejdražším českým papírovým platidlem, které se prodalo v tuzemské aukci.

Nová pamětní mince ČNB s portrétem Jana Janského

Objevitel krevních skupin Jan Janský zdobí pamětní minci ČNB

Investice do mincí a medailí jsou v posledních měsících na vzestupu.

Přečíst článek

Pražské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise obhájila jednu hvězdu v gastronomickém průvodci Michelin.

Michelin ve stínu pandemie: Kratší menu a místo turistů Češi

Dvě pražské restaurace obhájily Michelinskou hvězdu. Kromě Fieldu Radka Kašpárka a La Degustation Bohême Bourgeoise ze sítě Ambiente se další tuzemské restaurace v prestižním gastronomickém průvodci neobjevily.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ředitel filatelistického Clubu de Monte-Carlo Olivier Stocker na výstavě v Praze

Když sběratel začne prodávat své známky, je to pro něj malá smrt, říká jeden z nejlepších filatelistů světa Olivier Stocker

Přečíst článek
Oskar Kokoschka: Žena a otrok

Do aukce jde Kokoschka za 200 milionů. Trh je na to připraven, míní odborníci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme