Reklama

Ruskou zásobovací loď u ISS zřejmě poškodil náraz zvenku, oznámila agentura

Mezinárodní kosmická stanice (ISS) oblétává Zemi ve výšce zhruba 400 km.
NASA / Creative Commons
 ČTK

Ruská zásobovací loď Progress MS-21, která při kotvení u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) ztratila tlak v kabině, byla zřejmě poškozena nárazem zvenku. Oznámila to ruská vesmírná korporace Roskosmos.

Reklama

„Tyto závěry jsou stanovovány na základě fotografií, které ukazují změny vnějšího povrchu vesmírné lodi,” uvedl Roskosmos na sociální síti Telegram.

První vyslání družic ze západní Evropy bylo neúspěšné. Raketa vypuštěná v noci na 10. ledna 2023 speciálně upraveným Boeingem 747 společnosti Virgin Orbit, který odstartoval z letiště u města Newquay v britském Cornwallu, kvůli anomálii nedosáhla oběžné dráhy.

Musk a SpaceX si může oddychnout. Bransonova vesmírná mise skončila neúspěchem, akcie padají

První pokus společnosti Virgin Orbit miliardáře Richarda Bransona vyslat do vesmíru satelity ze zemí mimo USA a první ze západní Evropy selhal. To znamená ránu pro Bransonovy ambice konkurovat na rychle rostoucím trhu komerčně vypouštěných satelitů. Akcie firmy na neúspěch zareagovaly propadem o dvacet procent, uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Agentura Roskosmos zároveň zveřejnila fotografii, na níž je podle ní vidět díra o velikosti asi 12 milimetrů ve vesmírné lodi. Poškozen byl systém tepelné kontroly plavidla i solární panely.

Roskosmos ohlásil ztrátu tlaku v kabině zásobovací lodi MS-21 bez posádky 11. února. Roskosmos tehdy uvedl, že poklop mezi Mezinárodní vesmírnou stanicí a Progress MS-21 byl uzavřen, a tak ztráta tlaku neovlivnila fungování ISS.

Vesmírný teleskop Jamese Webba, který dokáže nahlédnout do nejhlubší historie vesmíru i pátrat po známkách možného života mimo Sluneční soustavu, dnes po mnoha odkladech opustil Zemi. Podle plánu ho ve 13:20 SEČ úspěšně vynesla z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně raketa Ariane 5.

Starty nových raket, dvě zatmění Slunce a možná i přistání na Měsíci. Co čeká astronautiku v roce 2023?

Loni vědce i nadšence astronautiky mimo jiné nadchly první úchvatné fotografie pořízené vesmírným teleskopem Jamese Webba (na snímku). Co se v dobývání kosmu očekává letos? Letošní rok bude v astronautice opět vzrušující, píše deník The New York Times.

Přečíst článek

Podle Roskosmosu byla nákladní loď již naložena odpadem před plánovanou likvidací. Loď se později odpojila od stanice a Roskosmos ji nechal spadnout do Tichého oceánu.

Vyšetřování incidentu ale pozdrželo vyslání záchranné lodi Sojuz MS-23, která má z oběžné dráhy kolem Země dostat dva ruské kosmonauty a jednoho amerického astronauta. Sojuz-23, který je náhradním plavidlem za Sojuz-22 poškozený mikrometeoritem, vyšle Roskosmos k ISS 24. února. Dva Rusové a Američan by se v něm měli vrátit na Zemi v září.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Z amerického kosmodromu 2. března 2023 odstartovala raketa Falcon 9, která má k Mezinárodní vesmírné stanici vynést čtyřčlennou posádku v lodi Crew Dragon

AKTUALIZOVÁNO: Raketa Falcon s lodí Crew Dragon konečně odstartovala. Podívejte se na video

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme