Reklama

Reportáž: Dubaj je kvůli Expu přecpaná. Čtvrť už jí zůstane

Osm let a sedm miliard dolarů (téměř 155 miliard korun). Tak dlouho trvaly a tolik stály přípravy na právě probíhající výstavu Expo v Dubaji, kterou od začátku října navštívily už tři milióny lidí.
Newstream/Zdeněk Pečený
Zdeněk Pečený

Osm let a sedm miliard dolarů (téměř 155 miliard korun). Tak dlouho trvaly a tolik stály přípravy na právě probíhající výstavu Expo v Dubaji, kterou od začátku října navštívily už tři milióny lidí.

Reklama

Letos se Expa účastní rekordních 192 zemí. Ze 193 zemí uznaných OSN chybí jen oficiální reprezentace Afghánistánu. Ta po převzetí moci v zemi Talibánem nedorazila. Kromě pavilonů jednotlivých zemí jsou tu ještě expozice aerolinek Emirates nebo emirátské státní ropné společnosti ENOC. Celkový počet pavilonů se blíží třem stovkám. 

Areál Expa je opravdu rozlehlý, zaujímá plochu 438 hektarů, tedy zhruba 600 fotbalových hřišť. Někteří také říkají, že je větší než monacké knížectví. Pravda je ale taková, že je mnohem větší než Monako. Je také větší než legendární čtvereční míle, také známá jako londýnské City. 

Co neminout v Dubaji?

Největším a zároveň nejnavštěvovanějším pavilonem je ten hostitelské země. Design pavilonu je inspirovaný sokolími křídly a jeho autorem je španělský architekt Santiago Calatrava. Jeho vnitřek ukazuje, jak rychlým vývojem prošla pouštní federace za 50 let své existence. Druhým největším a neméně populárním je pavilon Saúdské Arábie, který se soustředí na ukázku budoucnosti arabského království. Tedy takové, kterou si představují tamní vládci. 

Mezi architektonické skvosty výstavy patří také pavilon Singapuru, který je naplněn tropickou flórou s odkazem na rovníkový prales. Krom pavilonů jednotlivých zemí by si návštěvníci neměli nechat ujít vodní instalaci losangeleského studia WET. Třináct metrů vysoká vodní stěna mate mysl návštěvníků, když jim padající voda mizí pod nohami.

Supermarket
video

Kilo másla přes dvě stě. Ceny základních potravin jsou na maximech – a bude hůř

Základní potraviny v Česku v posledních měsících až na výjimky zdražují a následují tak trend ze zahraničí. Průměrné ceny másla, eidamu, mouky či cukru byly na začátku listopadu podle dat Českého statistického úřadu nejvyšší od ledna 2019, kdy statistici data v aktuální podobě zveřejňují. K hlavním důvodům patří mimo jiné rychle rostoucí ceny energií, pohonných hmot obalů a obecně vysoká inflace a nedostatek pracovníků. A co hůře – levněji jen tak hned nebude. Třeba největší potravinářsko-zemědělský subjekt v Česku, skupina Agrofert, od ledna zdraží produkci až o patnáct procent.

Přečíst článek

„Když tam stojíte, máte pocit, že se na vás valí voda, ale ona pak najednou zmizí a vy ji vůbec necítíte,“ říká nám australská návštěvnice Debbie. V noci zase popírá gravitaci, když posílá vodní vlny směrem k dubajskému nebi. 

Zaujmou také všudypřítomní roboti, kteří návštěvníkům pomohou se zorientovat, ale také je napomenou při nesprávně nasazené roušce. Ty jsou povinné v celém areálu, včetně venkovních prostor. 

Místo Expa udržitelná čtvrť

Dubaj si před začátkem výstavy přála 25 milionů návštěvníků. Vzhledem k tomu, že dostat se k metě tří milionů trvalo více než měsíc, budou v dalších pěti měsících návštěvníci muset „přidat“. Aktuální situace v Dubaji ale nenasvědčuje tomu, že by ještě zvládla pojmout více turistů. 

Hotely jsou plné, na některé dny mají dokonce více rezervací než pokojů, a musejí si navzájem pomáhat ubytovat hosty. Silnice jsou ucpané a ve špičce si na taxík počkáte 20 a více minut. Útěchou snad může být, že areál čeká po skončení výstavy nový život. 

V duchu tématu udržitelnost vznikne po konci výstavy na území areálu Expa celá nová rezidentní a komerční čtvrť. District 2020 nabídne prostory pro bydlení, práci i zábavu. Některé budovy budou přestavěny, jiné zůstanou v původní podobě. Například z pavilonu udržitelnosti se stane permanentní muzeum udržitelnosti. 

Elon Musk

Musk tweetuje a akcie Tesly odepsaly už pětinu ze svého maxima

Podnikatelský inovátor a nejbohatší člověk na světě Elon Musk, který je známý pro svojí prostořekost na sociálních sítích, si opět „pustil pusu na špacír”. Kritika senátora Bernieho Sanderse za jeho postoj k daním jen zrychlila už tak volný pád akcií automobilky Tesla, v níž je Musk stále největším podílníkem.

Přečíst článek

Rekonstrukce Masarykova nádraží dostala zelenou.

Modernizace Masaryčky má zelenou. Na nové střeše vznikne náměstí

Projekt, který významně změní tvář Prahy kolem Florence, získal zelenou. Rekonstrukcí Masarykova nádraží přibyde do území nové náměstí, umístěné na novém zastřešení.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme