Reklama

Rekordní Lego. Eiffelova věž vysoká metr a půl míří na pulty

Eiffelova věž z Lega
Lego Group
 ČTK

Lego je oblíbené mezi sběrateli. V Česku do něj investuje například miliardář Michal Šnobr. Na Kladně je zároveň jedna u největších továren Lega na světě.

Reklama

Fanoušci stavebnice lego si budou moci nově z kostek postavit kopii pařížské Eiffelovy věže. Ta je vysoká 1,49 metru a jde o dosud nejvyšší stavbu, kterou je možné sestavit, uvedla americká CNN.

Jak uvedla dánská společnost ve své tiskové zprávě, „závratným výšinám skutečné pařížské budovy stavba z lega odpovídat nebude, nicméně je navržena tak, aby byla autentickou replikou slavné věže“.

Podívejte se na rozhovor se šéfkou českého Lega Adrianou Jahňákovou

 

Stavebnice má 10 001 dílků a lze z ní na věži postavit i vyhlídkové plošiny, výtahy a rovněž část okolního parku. I když jde o nejvyšší stavbu z lega, nejde o největší stavbu, pokud jde o počet dílků. Tím se může pochlubit stavebnice Lego Art World Map, která se skládá z 11 695 dílků.

Eiffelova věž z lega se začne prodávat 25. listopadu a bude stát 629 99 dolarů (přes 14 700 korun).

Toyen, Cirkus

Průzkum: Většina českých sběratelů umění už do své sbírky vložila aspoň půl milionu korun

Většina sběratelů umění v Česku nakupuje přes online aukce, ale hlavní je pro ně emocionální hodnota obrazu. Po pěti letech a více svého sběratelství nakoupili většinou několik desítek děl, přičemž vede malba a současné umění. A nejde přitom až o tak závratné částky, jak by se mohlo podle výsledků velkých aukcí zdát – za jedno dílo utratí většinou do 50 tisíc korun. Tak by se v kostce daly shrnout výsledky nejnovější studie serveru o umění Artplus.cz a J&T Banky mezi více než osmi stovkami sběratelů a odborníků.

Přečíst článek

Pařížská stavba z roku 1889 měří 330 metrů a pojmenovaná byla po svém konstruktérovi Gustavu Eiffelovi. Během výstavby předčila Washingtonův monument a stala se nejvyšší stavbou na světě. Titul držela po čtyři desetiletí, než ji v roce 1929 překonal newyorský mrakodrap Chrysler Building. Když byla věž dokončena, předpokládalo se, že vydrží 20 let, než bude rozebrána. I po 133 letech ale věž stále stojí, a to jen díky pečlivé údržbě.

Sběratelský hit?

Lego patří k mimořádně populárním artiklům mezi sběrateli. Právě sbírání lega se věnuje například miliardář a investor do energetiky a hoteliérství Michal Šnobr.

Dražba sbírky spoluzakladatele Microsoftu vynesla rekordních 1,6 miliardy dolarů. Výtěžek půjde na dobrou věc

Dražba sbírky umění spoluzakladatele americké softwarové společnosti Microsoft Paula Allena vynesla po jejím druhém a závěrečném dni přes 1,62 miliardy dolarů (38,7 miliardy korun). Je to dosavadní aukční rekord v případě umělecké kolekce, informovala stanice CNBC.

Přečíst článek

Gerhard Richter, výtvarník

Gerhard Richter kraluje žebříčku nejvlivnějších výtvarníků světa. Jeho obrazy stojí i přes miliardu

Nejvýznamnějším světovým výtvarníkem je podle nového vydání prestižního žebříčku Kunstkompass (Kompas umění) opět německý malíř Gerhard Richter, uvedla agentura DPA.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jan Bejšovec

Jan Bejšovec: Doby, kdy jsem na aukcích soutěžil s Vladimírem Železným, jsou pryč

Přečíst článek
Ředitel Veletrhu Sběratel Jindřich Jirásek

Šéf veletrhu Sběratel Jirásek: Na vzestupu jsou nyní bankovky. Kupují je mladí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme