Reklama

Řada Čechů hledá ve Španělsku plán B pro život, říká makléřka

Řada Čechů hledá ve Španělsku plán B pro život, říká makléřka
Fer Goméz, užito se svolením
Tereza Zavadilová

Radmila Posadová se svou agenturou Ska Reality zprostředkovává nákupy nemovitostí ve Španělsku pro různorodou klientelu. V poslední době se zájem zvyšuje. „Ve Španělsku je inflace poloviční a v zimě stačí ten pověstný svetr. Češi tam hledají druhý domov,” poznamenává. 

Reklama

Jak se poptávka Čechů po nemovitostech ve Španělsku vyvíjí v letech? Zvýšila se například v poslední době?  

Já osobně se léta specializuji na nemovitosti ve velmi konkrétní a prémiové lokalitě, na jižním pobřeží Andalusie, takže mohu mluvit pouze za Costa del Sol, což bude taková má bublina. I tak zde jednoznačně poptávka, která je historicky dost vysoká, roste. Skutečně dobrých míst k žití v Evropě, ale i na světě celkově, nepřibývá a trend je jasný: bude hůř.

Při dnešní globalizaci a zásadní změně životního stylu za poslední léta při základním právním a společenském rámci s danými pravidly je pak rozhodování o investici v Evropě za mě jasné. Takže, poptávka je velká, skokově se zvýšila v období Covidu, s příchodem války blíž k našim hranicím, a teď i v návaznosti na vysokou inflaci, která je ve Španělsku méně než poloviční, a s rostoucími cenami energií. Zde přitápíme pár měsíců v roce, a když si dáte ten v Čechách skloňovaný svetr, tak ani nemusíte. 

Jak Češi nejčastěji užívají koupené nemovitosti? Spíše na vlastní rekreaci nebo i na pronájem?  

Většina mých klientů si kupuje druhé domovy, kde lze v podstatě celoročně dělat spoustu věcí jen dle nálady a času, protože je prakticky pořád hezky, takže využití je převážně osobní. Ale pronájmy jsou také populární a velmi lukrativní. Jen je třeba si dát pozor na místní legislativu, protože Andalusie má převedeny kompetence ohledně regulace pronájmů. 

Nemovitosti v Andalusii, Španělsko Fer Gomez, užito se svolením

Lze zobecnit, jak často, kolikrát do roka, lidé lokalitu navštěvují?  

Zobecnit opravdu nelze, protože ti, kdo se u nás na jihu rozhodnou investovat, rozhodně netvoří nějakou homogenní skupinu. Společné mají jistě to, že chtějí průsečík toho nejlepšího, na což se dobře zvyká a tím pádem i počáteční představa občasných návštěv takříkajíc chaty u moře velmi často bere za své.

Mám klienty, kteří doslova pendlují mezi Českem a Španělskem , a musí si hlídat maximální délku ročního pobytu, aby nepodléhali španělskému - nevýhodnějšímu - zdanění, a ty, kteří by to tak dělali velmi rádi, ale zatím z různých důvodů nemohou. Klasické ideální nastavení je užít si hezké jarní a letní měsíce v Čechách a na Moravě, a s příchodem šeda a tmy se přesunout na Costa del Sol.  

Zbytek rozhovoru o tom, zda se dá letní byt ve Španělsku pořídit na hypotéku a kde a co si Češi nejraději kupují, se dočtete v novém magazínu Realitní Club

Bytový komplex Nová Karolina v centru Ostravy.

Dalibor Martínek: Doba se definitivně změnila. U developera už nový byt nehledejte

Současní miliardáři, kteří před třiceti lety postavili svůj byznys na výstavbě bytů, začínají šlapat vodu. Korec, Kunovský, Sekyra a spol. Zkušení podnikatelé, kteří dokázali najít způsob jak vydělat miliardy korun na tom, že získali pozemky, postavili na nich domy a byty výhodně prodali.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Tančící dům v Praze

Zdenka Klapalová: Trofejní nemovitosti jsou jako kvalitní umění, bezpečným uchovatelem hodnoty

Přečíst článek
Španělská Malaga se dostává do popředí zájmu českých investorů do realit.

Španělský sen. Byt v Malaze stojí stejně jako v Olomouci, ale nese jako ten v Praze

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme