Reklama

Pražské arcibiskupství prodává Jindřišskou věž za 75 milionů korun

Jindřišská věž
ČTK
 ČTK

Pražské arcibiskupství nabízí k prodeji za 75 milionů korun památkově chráněnou Jindřišskou věž v centru hlavního města. Vyplývá to z informací na webu arcibiskupství. Cílem prodeje je racionalizace majetku, řekl Deníku N generální vikář pražského arcibiskupství Jan Balík

Reklama

Jindřišská věž je součástí pražské památkové rezervace zapsané na seznamu kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Bývala zvonicí blízkého kostela svatého Jindřicha a svaté Kunhuty. Stavba z 15. století je vysoká téměř 66 metrů a vybavená výtahem.

Jindřišská věž je horká brambora

„Vyhodnocujeme postupně náš nemovitý majetek a ten, který je neproduktivní, se snažíme výhodně prodat a finance alokovat především do nájemního bydlení,“  uvedl Balík pro Deník N. Se státem nebo s hlavním městem prodej Jindřišské věže přednostně neřešil, uvedl. „Jindřišská věž patří mezi horké brambory mnoho let. Věž může vynést nějaké finance, ale není to tak jednoduché,“  doplnil.

Podle Deníku N je Jindřišská věž dlouhodobě v pronájmu společnosti Jindřišská věž, která patří staviteli a podnikateli Martinu Podzimkovi. Smlouva o nájmu nemovitosti z roku 2000 byla uzavřená na dobu určitou do konce roku 2044, vyplývá z inzerátu na webu arcibiskupství.

Růst cen nemovitostí zpomaluje. Roste zájem o úsporné a modulární domky

Růst cen nemovitostí ve třetím čtvrtletí letošního roku zpomalil. Týká se to bytů, rodinných domů a částečně i pozemků. Vyplývá to z HB Indexu Hypoteční banky. Zájem podle něj je o modulární nebo kontejnerové domy a vzhledem k energetické krizi o rodinné domy vytápěné pomocí tepelného čerpadla nebo tuhými palivy.

Přečíst článek

Jindřišká věž má deset pater

Zprostředkovatelem prodeje je společnost Center Capital. Její mluvčí Barbora Hanáková podle Deníku N uvedla, že detaily spolupráce jsou součástí obchodního tajemství.

V deseti patrech věže je prodejna se suvenýry, whiskerie-kavárna, galerie i stálá expozice. Věž se také využívá pro kulturní programy, výstavy, autorská čtení, divadelní či hudební představení. Součástí restaurace v sedmém a osmém patře je zvon Maria z roku 1518. V posledním patře se nachází vyhlídka na panorama Prahy.

Pražské arcibiskupství podle svého webu nabízí k prodeji také pozemky v pražských Letňanech a Hrdlořezech a také v Jesenici a Velkých Popovicích u Prahy. Prodat chce také přírodní památku Cholupická bažantnice s nemovitostmi v Praze 12.

Kunsthalle Praha.

FOTOGALERIE: Pražská Kunsthalle má prestižní Grand Prix Architektů. Podívejte se

Stávaly zde kasárna, ve 30. letech je nahradila trafostanice. Ta ale začala po 40 letech chátrat, díky modernizaci ale demolice nebyla třeba. Neoklasicistní objekt získal na krátkou dobu status kulturní památky a také novou vizi, měl se z něj stát hotel. Nakonec se ale z něj stala galerie. Nyní rekonstrukce a dostavba realizovaná podle architektů Jana Schindlera, Ludvíka Seka a Zuzana Drahotové ze studia Schindler Seko Architekti získala ocenění Obce architektů.

Přečíst článek

Soláry, tepelná čerpadla a vícegenerační byty. Tam teď tečou peníze

Stavební spoření má sice trochu jiné zázemí než hypotéky ale i na tomto trhu úvěrů na bydlení jsou letos významné poklesy. Lidé si jich berou méně a na menší částky. Mění se i typy úvěrů a účely na které si klienti úvěry berou. Samotné spoření je jiná liga, počty nových smluv na stavebko totiž rostou. S tím ale mohou zamávat politická rozhodnutí. Velký boom si spořitelny slibují také od úvěrů na technologie, které umožní energetické úspory, jak vyplývá z ankety newstream.cz mezi tuzemskými stavebními spořitelnami.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme