Reklama

Pohlreichovo Café Imperial vévodí žebříčku tradičních restaurací ve světě

Café Imperial v Praze.
webové stránky Café Imperial, se svolením společnosti
Dušan Kütner
duk

Co se týče kvality a úrovně, porazilo vyhlášené podniky v New Yorku, Londýně, Římě či Paříži. Řeč je o Café Imperial v Praze nejznámějšího tuzemského kuchaře Zdeňka Pohlreicha, které specializovaný server Taste Atlas zařadil do čela žebříčku nejlepších tradičních restaurací na světě. Ve stovce oceněných je přitom jediným českým zástupcem.

Reklama

„Café Imperial, často navštěvované spisovatelem Franzem Kafkou a skladatelem Leošem Janáčkem, je za posledních sto let nejznámější ´Grand Cafe House´ a restaurace v Praze. Jeho výjimečný interiér se vyznačuje původními secesními keramickými obklady stěn a mozaikovým stropem,“ napsal server TasteAtlas.com, který podstatu žebříčku popisuje jako „nejspolehlivější a nejkonzistentnější ikonické restaurace na světě, které podávají místní jídla, s recepturami zdokonalovanými a prověřenými generacemi.“

ilustrační foto

Trendy v jídle pro rok 2022. Co nám bude chutnat, jak, kde a co se bude vařit

Jsme zase o rok starší, zkušenější a nejspíš i o rok tlustší. Gastronomie a jídlo obecně patří mezi oblasti, na nichž se takřka dvouletá pandemie podepsala nejcitelněji. Změnili jsme svoje stravovací návyky i způsob nakupování. Více vaříme, častěji jíme doma, více o jídle přemýšlíme. Co nám to v příštím roce přinese? Na co bude zaměřená pozornost a o čem se mluví nejen mezi šéfkuchaři? Nechte se inspirovat deseti trendy pro letošní rok.

Přečíst článek

V žebříčcích jednotlivých českých jídel v Café Imperial ohodnotil Atlas chutí svíčkovou a kuřecí nebo vepřový řízek jako nejlepší v Praze, poznamenal server Expats.cz. Velkou chválu sklidily také polévky, z nichž kulajda a česká verze původně francouzské cibulačky byly označeny jako nejlepší v české metropoli.

Server rovněž připomněl, že až do roku 2006 se v luxusním prostředí dal koupit talíř koblih k házení po dalších hostech, kteroužto scénu popisuje slavný humoristický román Zdeňka Jirotky Saturnin.

Fenomén cloudových kuchyní se naplno rozjel v covidu

Revoluce v gastronomii? Cloudové kuchyně přitahují milionové investice

Nízké provozní náklady a schopnost se rychle přizpůsobit přáním nabízí takzvané ghost kitchen, tedy virtuální restaurace. Podniky, ve kterých se vaří pouze jídla s sebou, nemají obsluhu ani místa k sezení, přibývají ve velkém po celém světě. I v Česku.

Přečíst článek

TasteAtlas.com ale zájemcům dal tip i na další podniky v Praze. K nim patří restaurace Lokál Dlouhááá, což je podle serveru nejlepší varianta pro smažený sýr a vepřové koleno, Café Savoy pro jeho knedlíky, řeznictví Naše Maso považované za top místo pro sekanou a U Vejvodů kvůli tamnímu čepovanému pivu, utopencům a nakládané klobáse.

Top 5 tradičních restaurací na světě podle TasteAtlas.com:

podnik (rok založení) město (stát) počet bodů slavný pro
1. Café Imperial (1914) Praha (ČR) 93,3 kulajda, svíčková, řízek
2. Da Enzo al 29 (1933) Řím (Itálie) 91,0 Carciofi alla Giudía, Pasta carbonara, Cacio e pepe
3. Commander´s (1893) New Orleans (USA) 88,3 Soufflé, Gumbo, Chlebový pudink
4. Café de Tacuba (1912) Mexico City (Mexiko) 87,5 Enchiladas, Tamal, Enchiladas Suizas
5. Tři Šešira (1864) Bělehrad (Srbsko) 87,0 Karađorđeva šnicla, pljeskavica, Sarma

pramen: TasteAtlas.com

ilustrační foto

Gastronomii zase čeká těžký rok. Restauracím stále chybí personál

Pohostinství patří mezi pandemií nejvíc zasažené obory podnikání. Gastro scénu ovlivňovaly v posledních měsících jak preventivní vládní omezení proti šíření koronaviru, tak i úbytek personálu. Aktuálně provozovatelé gastro podniků čelí i zdražování potravin. Rok plný výzev čeká tuzemské restaurace i letos, bojovat budou především s nedostatkem pracovní síly.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Takhle se vaří v jídelně v Dlouhé ulici

Kam na oběd levnější než v jídelně poslanců? Na tácek do Dlouhé ulice

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme