Reklama

Podívejte se na nejrychlejší vlak v Evropě. Jezdit bude mezi Londýnem a Birminghamem

Podívejte se na nejrychlejší vlak v Evropě. Jezdit bude mezi Londýnem a Birminghamem
Hitachi
Veronika Kudrnová
vku

Cesta z Londýna do Birminghamu se do konce tohoto desetiletí významně zkrátí, téměř na polovinu času. Na právě vznikající trati HS2 totiž bude jezdit nejrychlejší vlak v Evropě, který dosahuje rychlosti 360 kilometrů v hodině. Británie si u společnosti Hitachi objednala 54 souprav.

Reklama

Japonská společnost Hitachi a její francouzský partner Alstom v Británii podepsaly kontrakt na dodávku 54 vysokorychlostních vlakových souprav v hodnotě dvou miliard liber (60 miliard korun), uvedl provozovatel nové vysokorychlostní tratě HS2. S výrobou se má začít v roce 2025.

Vlakové soupravy s osmi vagony dlouhé 200 metrů se budou vyrábět ve dvou závodech v Británii. Podle agentury Bloomberg díky tomu vzniknou tisíce nových pracovních míst.

Prostory v někdejší teplárně se po rekonstrukci proměnily na kanceláře.

Funkcionalistická teplárna dostala nový kabát. Místo skladu paliva jsou zasedačky

Funkcionalistická teplárna od architekta Dušana Jurkoviče je jednou z mála dochovaných industriálních památek v Bratislavě. Po tříleté rekonstrukci pod taktovkou Studia Perspektiv se průmyslový objekt proměnil na moderní coworkingové centrum.

Přečíst článek

„Velice nás těší, že můžeme díky partnerství s Alstomem v Británii představit novou generaci vysokorychlostních vlaků. Tento vlak bude nejrychlejší v Evropě,” uvedl v tiskové zprávě šéf železniční divize Hitachi Andrew Barr.

Nové vlaky mají být nejdříve nasazeny na vznikající trati HS2 mezi Londýnem a Birminghamem, později budou jezdit i na tratích do Glasgow, Liverpoolu a Manchesteru. Čeká se, že první vlaky by mohly vyjet mezi lety 2029 a 2033. Podle serveru Independent by se pak dojezdové časy mezi velkými městy mohly zkrátit až o polovinu.

Veřejná doprava v Londýně

Nejhorší doprava je v Londýně, Praha je 82. z tisíce měst

Nářky řidičů, že doprava v jejich městě je určitě nejhorší na světě, jsou v jednom případě pravdivé. Tím městem je podle analýzy o dopravní vytíženosti měst, který sestavila společnost Inrix, Londýn. Britská metropole obsadila první místo jak v žebříčku celkového hodnocení dopravy, tak v délce průměrné doby, kterou řidiči letos strávili v zácpách. Praha se v prvém případě umístila na 82. místě, ve druhém pak na 110. příčce. Zatímco podle celkového hodnocení je Praha nejhorší v Česku, v délce času v kolonách ji předstihl Hradec Králové.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Alstom, hybridní vlak

Akcie francouzského Alstomu se propadly o 35 procent. Kvůli potížím s cash flow

Přečíst článek
Vlak je sestaven z motorové lokomotivy "Zamračená" řady T 478.1 a klasických kupátkových vozů zachovaných v původním provedení

Jak na víkend k Mácháči? Nejlépe vlakem. Je to za pár korun a bez starostí s parkováním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme