Reklama

Podívejte se, jak vypadá dům v Beverly Hills za 765 milionů. Opulentnost nečekejte

Podívejte se, jak vypadá dům v Beverly Hills za 765 milionů. Opulentnost nečekejte
Zdeněk Pečený / Newstream
Zdeněk Pečený

V kopci nad Beverly Hills stojí dům za 33,95 milionu dolarů (téměř 765 milionů korun). Kdo čeká rozsáhlé luxusní sídlo s desítkami pokojů pro hosty, vícero kuchyněmi a nespočtem koupelen, bude zklamán. Přesto má nemovitost pojmenovaná Eclipse hodně co nabídnout.

Reklama

Eclipse, jehož architektonický styl prodávající popisuje jako „triumfální modernismus křížený s Art Deco“, působí už z ulice majestátně. Po průjezdu branou se návštěvník octne na vydlážděném nádvoří, které podle developera nabízí prostor pro parkování až 15 vozů. Sloužit ale může i jako velmi prostorná střešní terasa pro pořádání všemožných večírků. Ostatně v době mé návštěvy je tu naaranžovaný venkovní nábytek a na zdi připevněná velká televizní obrazovka. 

Podívejte se na dům za více než tři čtvrtě miliardy:

Nejkrásnější výhled na město andělů 

A nutno říci, že díky tomu, že je dům v kopci nejvýše položen, je odsud dechberoucí výhled na celé Los Angeles. 

Do hlavní části domu se odtud schází po masivním točitém schodišti. Kdo nechce šlapat, může jet výtahem. Dům je to prostorný, ne však okázalý. Tři podlaží o celkové ploše 955 metrů čtverečních nabízí čtyři ložnice, pracovnu, posilovnu, domácí kino, velkou kuchyň s jídelnou a stolem pro 12 strávníků či prostorný obývací pokoj s barem. A k tomu celkem osm koupelen. Každá ložnice má svoji vlastní plus pár navíc. To vše s výškou stropů minimálně 4,2 metru. Ve Spojených státech totiž platí, že čím vyšší stropy, tím větší luxus

Central Group - Žižkov

Průměrný pražský byt zdražil o dvě roční mzdy, nově jich je potřeba 16

Za posledních pět let vzrostly ceny pražských bytů o 90 procent, mzdy ale jen o 33 procent. Z indexu sestavovaného developerskou společností Central Group vyplynulo, že nový byt v metropoli s plochou 70 metrů čtverečních už stojí 16 ročních průměrných hrubých mezd Pražana. Oproti loňsku je to o dva roční platy více. Index počítá s průměrnou hrubou měsíční mzdou v metropoli 50 556 korun a cenou nového bytu o uvedené rozloze 9 626 234 korun.

Přečíst článek

V domě nechybí ani vířivka, infinity bazén nebo pokoj pro personál (vedle garáže). „Dům se stavěl pět let. Jen úpravy pozemku zabraly dva roky,“ prozrazuje Drew Fenton z agentury Hilton & Hyland, který na předváděčku dorazil v ojetém modelu Kia Optima, zato v teniskách Balenciaga za 16 tisíc korun. Fenton je jedním ze dvou makléřů, kteří dům prodávají. Pokud se jim podaří dům za nabízenou cenu udat, rozdělí si hrubou provizi přesahující milion dolarů. 

Miliardové domy nejsou žádnou výjimkou

Beverly Hills je vyhlášeným domovem celebrit a jedné z nejznámějších nákupních ulic světa – Rodeo Drive. Společně s celou oblastí Los Angeles je místem, kde by trofejní nemovitost ráda vlastnila řada světových boháčů. A ceny realit tady řadu let nepřetržitě rostou. V posledních letech již není výjimkou, že se na nemovitostním trhu objevují domy s cenovkou přesahující 100 milionů dolarů (2,25 miliardy korun). 

Vůbec nejdráže prodanou nemovitostí v Kalifornii se letos na podzim stal dům na poběží v Malibu, který za 177 milionů dolarů koupil miliardář Marc Andreessen. O 12 milionů tak překonal loňský rekord zakladatele Amazonu Jeffa Bezose, který si za 165 milionů dolarů pořídil dům přímo v Beverly Hills. Titul nejdráže prodané nemovitosti v USA ale stále drží newyorský Penthouse na Manhattanu, který před třemi lety koupil miliardář a manažer hedgeových fondů Ken Griffin za 238 milionů dolarů.

Američanům se nechce pracovat. Zpět do práce nelákají ani vyšší mzdy

Američanům se nechce pracovat. Zpět do práce nelákají ani vyšší mzdy

Rozšířená státní podpora v nezaměstnanosti skončila již v září, ale Američané se do práce nevracejí tak rychle, jak analytici očekávali. Firmy musejí nabízet stále vyšší mzdy, ale ani to často nestačí k nalákání „zlenivělých“ pracovníků, kteří si zvykli pobírat téměř minimální mzdu za nicnedělání. Společnostem se proto stále nedaří sehnat tolik zaměstnanců, kolik potřebují.

Přečíst článek

Na realitní trh v L.A. se chystá studená vlna

Podle makléřů však losangeleský realitní trh po meziročním růstu cen o 15 procent začíná ochlazovat. „Prodávající již nedostane 20 nabídek od kupců, ale třeba čtyři,“ říká Carlos Lorenzo z agentury Keller Williams. Potenciální kupci jsou podle něj už unaveni přeplácením ostatních zájemců. 

Ne vždy tak příběhy o nejdražších nemovitostech končí happyendem. Mementem za všechny může být  takzvaný „The One“, který se rozprostírá nad losangeleským Bel Air. Dům, který zůstane dlouho noční můrou developerů. Nechal ho postavit bývalý filmový producent a ostřílený developer Nile Niami. Měl to být první dům, jehož cenovka by dosáhla na 500 milionů dolarů (přes 11 miliard korun), a to navíc v době, kdy ceny nad 100 milionů byly naprostou raritou. 

Welcome to Texas

Američané se houfně stěhují do Texasu

Spojené státy zažívají poslední dobou menší stěhování národů. Američané hledají větší domy za méně peněz, silnou ekonomiku a pracovní trh, slabší automobilový provoz, nízkou kriminalitu či stabilnější klima. Zatím se zdá, že se většina jejich cest potkává v druhém nejlidnatějším státě unie - Texasu.

Přečíst článek

Megalomanská stavbam, jež započala před téměř deseti lety, se táhla a prodražovala a nabídky od kupců žádné nepřicházely. Niamiho společnost Crestlloyd se musela zadlužit u soukromých poskytovatelů úvěrů. Dluhy pak nezvládala splácet a nemovitost byla v červenci zabavena, když Crestlloyd nezvládl firmě Hankley Capital splatit závazky za 106 milionů dolarů. 

Stavba se nyní pravděpodobně dostane do aukce v lednu. Vyvolávací cena se očekává na úrovni 250 milionů dolarů. Niami se ale nechal slyšet, že i prodej za 200 milionů dolarů by pokryl veškeré náklady spojené s výstavbou, a to včetně úroků.

Výstavba bytů, ilustrační foto

Lidem se vyplatí s hypotékou počkat do roku 2024. Budou levnější

Průměrná sazba hypoték v ČR stoupla v listopadu na 3,75 procenta, a to z říjnové hodnoty 3,1 procenta. Jedná se o nejvýraznější meziměsíční zdražení hypoték v historii, jak vyplývá ze statistik společnosti Golem Finance. Na běžné hypotéce, kterou si lidé vezmou nyní, tak zaplatí nejčastěji o dva až tři tisíce korun měsíčně více, než pokud by si ji vzali před rokem. Loni v listopadu totiž průměrná sazba hypoték činila 1,97 procenta.  

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Čech vede snahu vlivných investorů vybudovat v Kalifornii "město snů"

V Silicon Valley vznikají plány na „město snů“, skupinu vlivných investorů vede Čech

Přečíst článek
Manhattan jen pro vyvolené. Ceny nájmů jsou na rekordu, byty vyjdou měsíčně na sto tisíc korun a více.

Manhattan jen pro vyvolené. Ceny nájmů překonaly další rekord, počtvrté za půl roku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme