Reklama

Po víně už vás nebude bolet hlava, slibují otec a syn Černochovi z Bzence

Dušan a Michal Černochovi
Tereza Zavadilová / Newstream
Stanislav Šulc

Díky unikátní metodě mohou využívat při výrobě vína daleko méně síry. “Kdyby si to patentovali Francouzi nebo Italové, už z toho je dávno světový standard. Ale věřím, že se to povede prosadit,” míní Dušan Černoch, majitel Vinného domu Bzenec, jednoho z největších vinařství u nás. Čtení na Silvestra i Nový rok.

Reklama

Jedete-li od Zlína, na konci vinařské obce Bzenec v části zvané Dúbrava před vojenskou střelnicí narazíte na areál, který by na první pohled mohl být čímkoliv - od velkého agropodniku po obří logistický areál. Ve skutečnosti jde ale Vinný dům Bzenec, kde ročně dokážou vyrobit až pět a půl milionu litrů vína. I kvůli pandemii jsou však nyní ve vinařství zhruba na polovině kapacit. 

„Hlavními odběrateli pro nás dosud byly velkoobchody, které zásobovaly vinotéky. Nechtěli jsme být přímým distributorem, protože si myslíme, že v každém regionu je lepší mít nějakého místního partnera, který zná trh i zákazníky a umí s nimi lépe pracovat. Nechceme tu mít 20 aut, která budou denně zavážet celou republiku. To se ale s pandemií výrazně proměnilo. Spustili jsme e-shop a najeli také řetězce. Dneska tedy jde zhruba 60 procent produkce do řetězců a 40 do vinoték přes velkoobchody nebo víno prodáme sami,“ vysvětluje Dušan Černoch na chodbě vinného domu, kterou lemují plakety s medailemi pro nejlepší víno z nejrůznějších soutěží napříč Evropou. 

Šneci po burgundsku v Tuctu

V Míšeňské na Malé Straně to stále žije. Nově tam připravují šneky

Do Míšeňské nedaleko Karlova mostu netáhne jen barokní architektura, do turisticky atraktivní ulice míří i milovníci dobrého piva. Už od srpna si tam přijdou na své i ti, kteří dávají přednost vínu.

Přečíst článek

„My si ale nejvíc ceníme Salonu českých vín, dostat se mezi stovku těch nejlepších, která u nás za rok vzniknou, to už něco dokazuje,“ dodává Černoch a nalévá úžasné Chardonnay ročník 2018, které leželo na sudu. A je vynikající. Byť má méně než gram zbytkového cukru, má příjemnou nasládlou chuť a je na hony vzdálené tomu, co si někteří mylně představují pod pojmem moravské víno. 

Dvě stovky produktů 

Obchodní model Vinného domu je jiný, než bývá obvyklé. Sází především na širší produktovou nabídku, aby pokryl veškeré chutě spotřebitelů zejména v tuzemsku, kam putuje velká část produkce Černochova vinařství. 

„Máme kolem 160 produktů a více než 30 odrůd. Určitě se chcete zeptat, kde bereme hrozny, tak rovnou říkám, že je kupujeme. Vím, že to někteří odsuzují, ale to vychází z domněnky, že kupujeme neprověřené hrozny. Tak to ale není, my velmi důsledně vybíráme, od koho a co kupujeme,“ hájí se vinař. 

A jeho syn, který nyní studuje vinařství na Mendelově univerzitě ho doplňuje. „Máme vlastní laboratoř, ve které zkoumáme vzorky. Když máme zpracované hrozny a šťávu, tak už přesně víme, jaké bude mít víno parametry,“ říká Michal Černoch, který se těší, že jednou po otci převezme vedení. 

Danuše Nerudová
video

Danuše Nerudová: Česko mrhá talenty. Už na základních školách

Druhým hostem pořadu Victory Club na newstream.cz je rektorka Mendelovy univerzity, předsedkyně důchodové komise a žena, o níž se čím dál více spekuluje, že by mohla kandidovat na prezidentku.

Přečíst článek

„Víte, mně se hrozně líbí, jak to funguje ve Francii nebo Itálii. Vinařské rodokmeny ta mají delší historii, i pět až sedm generací zpět. Zatímco u nás je to zpřetrhané,“ dodává syn úspěšného vinaře. 

Právě na škole se nyní setkalo hned několik zástupců očekávané druhé generace moravských vinařů. „Ale kvůli dost náročným předmětům je tam docela velká ‚úmrtnost‛.“

Navíc, jak se shodují oba Černochové, většina lidí ze školy chce dělat sommeliéry. Těžká dřina ve vinařství lákavá není. „Zatím to zvládáme, je nás tu zhruba 30. Ale nedávno jsem tu měl Petra Fialu a říkám mu, že za pár let už opravdu nebudou lidi, kteří by to dělali. Pokýval hlavou s tím, že o tom problému vědí,“ dodává posmutněle Černoch starší. 

Dotace jsou. Ale přinášejí i problémy 

Ekonomicky je vinařství stabilizované, ale o velké zisky tu zatím nejde. „Celková investice byla ve stovkách milionů korun. Samozřejmě na všechno byl úvěr, každoročně si bereme i úvěr na hrozny, který během toho roku musíme splatit. O zisku nejde moc mluvit, prostě všechno postupně splácíme a žijeme. Ale máme teď rozjeté nové projekty, které by se mohly do zisku přetočit velmi rychle,“ přiznává majitel vinného domu. 

Co se dotací týče, tak ty mohou často nadělat více problémů než dobra. „Často je tam hodně nejistoty, přitom vy si na základě před schválené dotace jdete do banky, ta vám udělá nové podmínky a ji nakonec nedostanete třeba kvůli administrativní chybě, to je šílené. Je to hazard s lidskými životy,“ upozorňuje Černoch. 

Jaromír Jágr v pořadu Victory Club
video

Jaromír Jágr: Když děláte svou vášeň naplno, vyděláte si peníze

V první epizodě pořadu Victory Club Jaromír Jágr popisuje svou cestu na vrchol sportovního světa. Jakou roli v tom hrál talent? Kdo byl jeho životním vzorem a co si od něj vzal? Jakou roli hrají v jeho životě peníze? A co je vlastně úspěch pro Jaromíra Jágra, který i před padesátkou patří k největším hvězdám extraligy? Sledujte první díl pořadu Victory Club na newstream.cz.

Přečíst článek

Inovace, která změní vinařský svět 

Výjimečné je tady i to, že vše potřebné pro výrobu vína mají pod jednou střechou, a to včetně vlastní výroby enologických potřeb, kterými zásobují celý trh. Právě inovace, často vycházející se spoluprace s Mendelovou univerzitou, jsou to, na co chtějí sázet o budoucna. 

„Disponujeme dvěma zásadními inovacemi, které mohou do velké míry proměnit celé odvětví. O jedné mluvit ještě nemůžu, ale o té druhé ano. Máme na ni patent, který nás vyšel na tři miliony korun a může změnit produkci sladkých vín,“ prozrazuje Dušan Černoch a předává slovo synovi, který novinku popisuje i se všemi chemickými a biologickými detaily. „Když to zjednoduším. Víno se zbytkovým cukrem se dělá tak, že v určité fázi fermentace, proces uměle ukončíte. Využívá se k tomu oxid siřičitý, což je mimochodem právě látka, ze které vás bolí při pití sladkého vína hlava,“ říká Černoch mladší.  

Restaurace Field v Praze obhájila Michelinskou hvězdu.

Na pivo či večeři jen ve čtyřech. Platí přísnější pravidla pro gastronomii i soukromé oslavy Silvestra

Další rána pro restaurace a další služby v turistickém ruchu. Kvůli blížícím se oslavám konce roku vláda zavádí přísnější pravidla, která mají zamezit šíření koronaviru. A pravidla existují také pro soukromé oslavy Silvestra.

Přečíst článek

„My ale používáme úplně novou metodu s využitím mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem. Když kvasinka odumírá, zůstává po ní malé množství těchto mastných kyselin a pana docenta Mojmíra Baroně napadlo zkusit ty kyseliny do procesu vsunout dříve. Zjistil, že k zastavení kvašení stačí výrazně méně síry - třeba o padesát i sedmdesát procent,“ tvrdí mladý vinař. 

Podle něj se ročně na planetě vyrobí zhruba 28 miliard litrů vín a z toho pět procent je sladkých. „Jde o vysokou produkci, kterou tím můžeme ovlivnit. Na mezinárodních konferencích nám říkají, že je velká škoda, že nejsme Francouzi nebo Italové, že bychom na této inovaci měli možnost vydělat a zároveň by se z ní stal globální enologický standard. Snižování množství oxidu siřičitého je hlavní debata už dlouhá léta,“ smutně uzavírá Černoch mladší, který přesto věří, že se z jejich vynálezu povede vytvořit celosvětový standard. 

Pokud se to skutečně povede, ovlivní otec a syn Černochové z Vinného domu Bzenec roční produkci v řádu stovek milionů litrů sladkých vín ročně. To by byl úspěch.

Alexandr Vondra

Zpackaný Green Deal vytvoří z Evropy zónu chudoby, to nesmíme dopustit, říká Alexandr Vondra

Drakonické povinnosti při přechodu na bezemisní zdroje elektřiny nejsme schopni zvládnout, tvrdí místopředseda ODS Alexandr Vondra, europoslanec a člen výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu. Rozhovor vznikl krátce po projevu prezidenta Miloše Zemana, který vyzval k odstoupení od Zelené dohody. A krátce předtím, než by mohla Evropská komise rozhodnout, zda bude jádro uznáno jako součást evropského mixu. Na jádru přitom podle Vondry stojí a má stát česká energetika.

Přečíst článek

Finanční úřad

Daňové změny roku 2022: polepší si hlavně rodiny s dětmi

Lidem by v příštím roce mělo zůstat více peněz v kapse. Zvýší se daňové slevy na poplatníka a projeví se také zrušení superhrubé mzdy či limitu na odpisy za děti. Negativní vliv bude mít inflace.

Přečíst článek

Případ Roubal

Netflix, HBO i Disney chtějí české diváky. Jak zareaguje Nova a ostatní?

Do Česka v nadcházejících měsících zamíří tři globální streamovací služby. Doplní tak nabídku interaktivních televizí v čele s Netflixem. Reagovat na to musí také tuzemské stanice. Nova proto tlačí své Voyo a má s ním velké plány. Jaký bude boj o diváka, který se stale více odklání od tradiční televize a zábavu hledá aktivně sám?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Francouzští vinaři zkoušejí skleněné sudy

Francouzští vinaři experimentují se skleněnými sudy. Víno z nich je jako skvělý steak bez přidaného koření

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme