Reklama

Paříž dá miliardu na vyčištění Seiny i kvůli olympijským hrám

Paříž
iStock
Petra Jansová
pej

Více než 30leté snahy vedení Paříže o vyčištění Seiny tentokrát možná vyjdou. Projekt na vysokokapacitní nádrž na dešťovou vodu vyjde na více než miliardu eur.

Reklama

Paříž má jednu z nejkrásnějších městských řek na světě, píše server agentury Bloomberg. O čistotě a kvalitě vody v ní to ale už říct nejde. Snahy o její vyčištění, aby se v ní dalo bezpečně plavat, selhávají už od konce 80. let. Poprvé slib, že se do pěti let bude dát v Seině koupat, vyslovil v roce 1988 tehdejší starosta francouzské metropole Jacques Chirac. O více než třicet let později tento slib stále zůstává nenaplněn. 

V roce 2017 metropole otevřela říční koupaliště podél kanálu Saint Martin, který prochází východní Paříží, a voda v tomto úseku se dá lépe kontrolovat, muselo být uzavřeno ve chvíli, kdy hladina bakterií ve vodě stoupla příliš vysoko. S železnou pravidelností se tak děje po přívalových deštích, kdy se systém městské kanalizace přehltí a odpadní vody se vlévají do řeky. 

Problém by měla vyřešit obří podzemní nádrž, do níž by se tato přebytečná voda svedla.

Plán, který má nyní město na stole, má silnou podporu i díky letním olympijským hrám, které se ve francouzské metropoli odehrají v roce 2024. 

Welcome to Texas

Američané se houfně stěhují do Texasu

Spojené státy zažívají poslední dobou menší stěhování národů. Američané hledají větší domy za méně peněz, silnou ekonomiku a pracovní trh, slabší automobilový provoz, nízkou kriminalitu či stabilnější klima. Zatím se zdá, že se většina jejich cest potkává v druhém nejlidnatějším státě unie - Texasu.

Přečíst článek

Nádrž, která má pojmout až 46 tisíc metrů krychlových dešťové vody, což by stačilo na naplnění asi třiceti olympijských plaveckých bazénů, by měla být vybudována pod parkem poblíž Gare D'Austerlitz na levém břehu Seiny.

„Jde o projekt výjimečné velikosti, který nemá obdoby v tak hustě osídleném městě jakým Paříž je,“ uvedl pro deník Journal du Dimanche hlavní vodní inženýr města. Nádrž vyjde na 1,4 miliardy eur. 

Plýtvání jídlem, ilustrační foto

Víte, kolik jídla během roku vyhodíte? Zkuste si tipnout

V USA mají hezký zvyk. V polovině listopadu pravidelně vyklízejí ledničky. Všichni. Je to takový logický úklid před Dnem díkuvzdání, aby se do ledničky vešel krocan. U nás by se něco takového mohlo zavést před Vánoci, kdy jsme zvyklí si dopřát a nakupujeme ještě víc potravin než obvykle. Tušíte, kolik byste toho vyhodili? A kolik jídla vyhodíte po vánočních svátcích? Nejspíš víc, než si myslíte.

Přečíst článek

Jako součást kanalizačního systému přečerpá veškerý obsah zpět do 24 hodin poté, co silný déšť pomine. A pokud se tento systém osvědčí, postaví se na řece tři plavecké stadiony. 

Paříž není jediným evropským městem, které se snaží o vyčištění svých vodních toků. Například v Berlíně chtějí instalovat rákosová lůžka do centrálního ramena Sprévy. V Londýně v rámci projektu s názvem Thames Baths uvažují o rozmístění plovoucích sladkovodních bazénů podél řeky.

Letiště Praha

Aerolinky: Horší než omikron jsou nejistota a vládní veletoče

Naděje na zjednodušení cestování vzaly s příchodem nové mutace covidu, omikronu, za své. Jak celosvětově roste počet případů, státy sahají ke zpřísnění podmínek vstupu na svá území. Nová pravidla tento týden zavádějí Spojené státy i Velká Británie. Ale třeba Kanada to stihla již minulý týden.

Přečíst článek

Přístřešky na cvičení jógy v Moravskoslezském kraji.

Novodobé kapličky? V Moravskoslezském kraji je nahradily altány na jógu

Moravskoslezský kraj láká na jógu. V rámci rozvoje regionu tam dosud vzniklo pět dřevěných konstrukčně jednoduchých přístřešků – takzvaných Yogapointů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Francouzský výrobce luxusního zboží LVMH bude jedním ze sponzorů letních olympijských her v Paříži, které se bude konat příští rok. Do skupiny patří mimo jiné i klenotnictví Chaumet, které pro tuto vrcholnou sportovní událost navrhne medaile.

Medaile z olympiády v Paříži budou luxusní. Vyrobí je klenotníci ze skupiny LVMH miliardáře Arnaulta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme