Reklama

Panák whisky za 370 tisíc? Sběratel koupil vzácnou láhev značky Macallan, jednu ze dvou na světě

Na aukci Sotheby's v New Yorku se v únoru 2023 prodala láhev mimořádně vzácné whisky Macallan za 250 tisíc dolarů. (asi 5,56 milionu korun).
Sotheby's, s laskavým svolením
Dušan Kütner
duk

Investice do luxusního a vzácného alkoholu lákají v poslední době mnohé sběratele. Jeden z nich koupil na aukci prestižní síně Sotheby´s mimořádně vzácnou láhev whisky Macallan, jednu ze dvou na světě, za čtvrt milionu dolarů (asi 5,56 milionu korun). Čím je tak vzácná?

Reklama

Obsah láhve Macallan nazvaná „Distil Your World New York Single Cask Edition“ byl vytvořen ze směsi zrající v jediném sudu, vydestilovaný v roce 2002 s 55procentním objemem alkoholu. Vyrobeny byly pouze dvě lahve. Standardní láhev o objemu 0,75 litru má „typickou newyorskou chuť arašídů v čokoládě spolu s novou chutí sladkého bonbónu a nádechem třešňového květu,“ uvedl deník The Wall Street Journal s odkazem na informace Sotheby's.

Whisky z portfolia Wine Managementu

Investice do burgundského nebo „královské” whisky téměř odolávají inflaci, říkají experti

Portfolio fondu kvalifikovaných investorů Wine Management se opět rozrostlo. Kromě lahví burgundského a šampaňského vína i o další dvě whisky láhve z limitovaných edic k 70. výročí panování Alžběty a korunovace nového britského krále Karla III. Česko se dostalo na světovou mapu whisky, říkají zakladatelé fondu.

Přečíst článek

Láhev se nachází v modré krabici s vyrytou leteckou mapou New Yorku a obsahuje také poukaz na kulinářský zážitek ve španělském luxusním bistru El Celler de Can Roca pro sběratele a jeho tři hosty. Součástí je i brožura podepsaná týmem. která o výrobě této speciální edice natočila dokument, uvedla aukční síň.

Celá aukce vynesla přes milion dolarů

Vzácná láhev byla nabídnuta jako vrchol první letošní aukce whisky Sotheby's v New Yorku, která probíhala online od 30. ledna do 10. února. Před prodejem aukční síň očekávala její výtěžek jen mezi 30 tisíci a 80 tisíci dolary. Celkem přišlo 68 nabídek od 20 dražitelů a vítězem se stal nejmenovaný asijský sběratel, uvedla Sotheby's.

Ilustrační foto

Nejistota v investování se přeleje i do příštího roku. Bezpečným přístavem může být víno i whisky

Rok 2023 bude pro investování obtížný, analytici doporučují zejména státní dluhopisy, drahé kovy či akcie společností ze zbrojařského či farmaceutického průmyslu nebo investice do luxusu.

Přečíst článek

Celkově Sotheby's na aukci utržila 1,33 milionu dolarů (29,6 milionu korun) za 272 položek, přičemž 90 procent z nabídky se prodalo za více, než byly jejich již tak vysoké odhady, uvedla aukční síň.

Druhá láhev „The Macallan Distil Your World New York Single Cask Edition“ bude uložena v archivu společnosti Macallan. Výtěžek z prodeje speciální lahve Macallanu půjde ve prospěch neziskové umělecké organizace se sídlem v New Yorku s názvem ChaShaMa, která mění nevyužívané nemovitosti na prostory pro umělce, malé podniky a komunitní umělecké školy.

Nejvíce skotské whisky se loni vyvezlo do Indie.

Nový trend: nejvíce skotské whisky se loni vyvezlo do Indie

Skotští výrobci whisky loni vyvezli 1,67 miliardy sedmisetmililitrových lahví tohoto nápoje, o 21 procent více než v roce předchozím. Největší odbyt nacházeli v regionu Asie a Tichomoří, zejména v Indii. Ta je nyní v čele exportního žebříčku podle objemu, a předstihla tak Francii. Vyplývá to z údajů Skotské asociace whisky (SWA).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme