Reklama

Biohacking: Obětovat snídani nebo večeři? Půst je hitem posledních let

Zelené smoothie - ilustrační foto
Pixabay
Alžběta Shejbalová

V jakém formátu je nejlepší přerušovaný půst? Je opravdu absence jídla natolik zdraví prospěšná?

Reklama

Půst je nyní znovuobjevený trend. Zejména proto, že existuje řada svědectví jednotlivců o jeho až zázračných výsledcích. Půstem se označuje jakákoliv záměrná absence přijmu potravy. Každý si může vybrat svůj přístup a druh půstu podle svého nastavení, zdravotního stavu i cílů, kterých chce dosáhnout. 

Cake, cukrárna, dort

Biohacking: Vyšší váha je nemoc spánku

Chodí biohackeři spát pozdě nebo brzy? Určuje to cirkadiánní rytmus, tedy biologický cyklus řídící bdění a spánek. Jak je důležitý, co vše má na starosti a proč je dobré dívat se do slunce, se dočtete v novém dílu seriálu Biohacking.

Přečíst článek

Boom v poslední době zažívá takzvaný přerušovaný půst (intermittent fasting) neboli také časově omezené jedení (time restricted eating). Jde vlastně o záměrné omezování doby, kdy přes den jíme. Jsou biohackeři, kteří se takto stravují roky a většinově s výbornými výsledky. Těmi bývají zejména snížení tělesné váhy a tuku, osvobození od chutí na nezdravé jídlo a zlepšení krevních markerů. Nejpopulárnějšími typy jsou formáty 16:8 a 20:4, tedy osmi- nebo čtyřhodinové okno určené pro konzumaci jídla. Ale jakákoliv absence jídla mezi zhruba 12 a 40 hodinami se považuje za časově omezené jedení.

Pět dní jídla, dva nic

Další oblíbený typ půstu je 5:2, kdy 5 dní v týdnu člověk jí standardně, jak je zvyklý a vybrané 2 dny omezí kalorie na 500 až 800, podle pohlaví, počáteční váhy a cílů půstu. Michael Mosley, vystudovaný lékař a britský televizní novinář, který metodu vymyslel, si aplikováním svého programu vyléčil cukrovku 2. typu. 

Pomerančová marmeláda s rakytníkem

Biohacking: Dětem dejte sladké a těžkou peřinu

Proč děti potřebují sladkosti? Jaké vitamíny a doplňky stravy by měly mít? A jak podpořit vývoj mozku? Dočtete se v dalším pokračování úspěšného seriálu Biohacking.

Přečíst článek

Studií s námětem přerušovaného půstu v poslední době proběhlo celá řada, jejich závěry nejsou ale zatím zcela průkazné. Výsledky z myších studií jsou jednoznačné pozitivní, ovšem replikovat ty samé výsledky s lidmi jako účastníky se vždy nepodařilo. Zatím je tedy třeba se spolehnout na pozitivní anekdotické důkazy, což jsou zkušenosti jednotlivců. Tato skupina je ale celkem početná a  dále roste. Studie z roku 2019 otištěná v časopise Nutrients zkoumala, na kdy je nejlepší směřovat konzumaci jídla. Vyšlo najevo, že snídat a obědvat má více benefitů, než když jíme později během dne. Mezi tyto pozitiva patří zejména snížená hladina krevního cukru, zlepšené hodnoty vypovídající o stárnutí organismu a kladný vliv na cirkadiánní hodiny (o nich jsme psali více zde)

Půst pro ducha i tělo

Dlouhodobější půst v různých podobách je součástí lidské existence od nepaměti, a dodnes hraje důležitou roli v naukách hlavních světových náboženstvích. Jednu z prvních moderních ucelených koncepcí uvedl Herbert M. Shelton, jehož kniha Úvod do přirozené zdravovědy, prvně vydaná v roce 1922, vyšla nedávno i v češtině. Jedním ze základních principů jeho metody bylo použití půstu k léčebným účelům. 

Pokud se zaměříme na vícedenní půst, kdy konzumujeme pouze čistou vodu, je třeba přihlédnout ke svému zdravotnímu stavu, protože tento typ očisty nemusí být pro každého. Z jasných důvodů se nedoporučuje pro děti a těhotné ženy a také pro anorektiky. Dále by s lékařem měli postup konzultovat diabetici a lidé, kteří trvale konzumují léky na předpis či trpí nějakým chronickým onemocněním.  

Jason Fung, lékař a autor knihy Kompletní průvodce půstem, vysvětluje, že pokud držíme půst, ulevujeme našemu metabolickému systému tím, že se nemusí vylučovat trávicí enzymy, metabolické hormony a nemusí pracovat peristaltika. Nejenže pak tělo může věnovat energii jiné práci, ale odlehčí i dalším orgánům – jako je slinivka, játra, žlučník a ledviny. Fyziologické pochody se tím také stávají citlivějšími na inzulin, čímž se zmírňuje či předchází diabetu a také se tím hubne. Půst dále podporuje vyplavování bílkoviny mozkového neurotrofického faktoru (BDNF), jehož dostatečně vysoká hladina je nezastupitelná pro zachování mentálního a duševního zdraví.  

Jedním z dalších významných kladů delšího půstu je nástup autofagie. Je to proces, kdy tělo konzumuje vlastní zdroje. Takto organismus na buněčné úrovni recykluje nepotřebné či i vadné a nefunkční části a vyrábí z nich komponenty nové. Ukázalo se, že autofagie hraje významnou roli při ochraně proti chronickým onemocněním – cukrovce, kardiovaskulárnímu onemocnění, rakovině i neurodegenerativním nemocem. 

ilustrační foto

Biohacking: Běhat je dobré jen tak akorát. Příliš běhu škodí

Kolik běhu je už moc? Biohackeři vědí, že přetěžovat tělo znamená škodit zdraví i zabrzdit hubnutí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Brambory, farmář

Biohacking: Obyčejné brambory nejsou strašák. Umí podporovat hubnutí

Přečíst článek
luštěniny, dieta, zdravá strava, wellness

Biohacking: Luštěniny pomohou i s metabolickým syndromem. Pozor ale na jejich zpracování

Přečíst článek
jídlo, ilustrační foto

Biohacking: Jednoduchá cesta, jak srazit vysoký tlak a ještě shodit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme