Reklama

O adventu směřujte do Manifesta. Je tu svařák, dobré jídlo a hlavně atmosféra

Manifesto Andělský market pod střechou
poskytnuto Manifesto Market
Darina Křivánková

Adventní čas je letos opět ochuzen o atmosféru vánočních trhů. Škoda, svařák mezi světýlky na náměstích má svoje kouzlo. Ale naštěstí tu existují alternativy. V Praze je to Manifesto. Oba prostory, na Andělu i na Florenci, už jsou převlečené do vánočního a těší se. 

Reklama

Koncepty jako je Manifesto jsem vždycky záviděla velkým evropským metropolím: místo, na němž je vysoká koncentrace dobrého jídla a pití, kde se pořádají koncerty a workshopy, kde se mohou lidi potkávat, a kam vás láká zajít, protože to tady má atmosféru a baví vás to tady. Když se před pár lety otevíralo první Manifesto na Florenci, bylo to krásné a pro leckoho možná až příliš světové. Manifesto ale prokázalo mimořádnou životaschopnost, obstálo v létě i v zimě, i v době covidové a dnes ukazuje směr a inspiruje

Pro připomenutí: koncept Manifesto zabydluje nevyužité a zanedbané městské prostory, jde o dočasné projekty, počítá se s tím, že v budoucnu ustoupí developerské výstavbě, než na ni ale dojde, tak si to tady můžeme udělat krásnější. A taky udržitelné, šetrné či ohleduplné, jak chcete. 

Nalaďte se na vánoční atmosféru s Manifestem na Andělu: 

Manifesto staví na tom, že recykluje. Architekti na v pořadí třetí Manifesto na Andělu využili stavební korpusy z kontejnerů a řadu dalších prvků z Manifesta č. 2, které na Smíchově ukončilo činnost na konci července. Andělské Manifesto vyrostlo na křižovatce Na Knížecí, kterou dlouhé roky „zdobila“ hodně pochybná tržnice. Z místa, kterému bylo radno se spíš vyhnout, se stal prostor, kam je víc než příjemné zajít. Otvíralo se tu na konci prázdnin, letní verzi s bazénkem a osvěžujícím drinky, vystřídala vánoční atmosféra se svařákem.

Všechny chutě světa

Velkorysý prostor je kompletně zastřešený a zateplený, posezení je stále sympaticky členité a nabídka místních restaurací stejně pestrá jako v létě, jen reflektuje zimní sezónu a vánoční čas. Ideální místo, kde posedět s přáteli, s rodinou nebo jen tak ve dvou a dát si svařák nebo něco jiného po zahřátí. 

Manifesto Anděl se dnes otevírá.

Nové Manifesto otevírá, nabízí průřez světovou gastronomií

Čtrnáct restaurací na jednom místě. Street food koncept Manifesto na Andělu nabízí ochutnávku brazilské, americké, středomořské i asijské kuchyně.

Přečíst článek

Poctivý svařák tu nalévají do porcelánových hrnků (kromě modrého portugalu je v něm broskvový likér, brandy, pomerančový džus, med, koření a ovoce) nebo si můžete objednat některý z dalších horkých drinků z baru SOOT, třeba vynikající Mandarine Gin Toddy vonící po Vánocích. A k tomu třeba španělské tapas nebo některou z kreativních kroblih z pekárny Oh Deer Bakery. (V Manifestu platí stejná pravidla jako při návštěvě restaurace.)

Vybírat tu můžete z nabídky asi dvacítky různých gastronomických projektů – ramen pro zahřátí, indické kari, mořské plody, burgery, jižanské BBQ nebo oblíbené hranolky Faency Fraes… Je to taková cesta kolem světa, v níž je zastoupený cenově dostupný street food i delikatesy pro náročnější strávníky. Prostor tu dostaly známé i začínající koncepty. 

Pro zkušené šéfkuchaře - jako je například Riccardo Lucque - je to dobrá příležitost, jak si vedle fine diningu vyzkoušet street food (v jeho Mare by Aromi si dejte chobotnici, je geniální). Dohromady je to velmi rozmanitá a reprezentativní gastronomická kolekce, což oceníte nejen přímo na místě, ale i v případě, kdy si chcete jídlo nechat dovézt domů či do kanceláře: objednáváte najednou ze všech zdejších restaurací. Tenhle koncept je velmi dobře prověřený obdobími lockdownu a zjevně bude mít velký význam i do budoucna. 

Šneci po burgundsku v Tuctu

V Míšeňské na Malé Straně to stále žije. Nově tam připravují šneky

Do Míšeňské nedaleko Karlova mostu netáhne jen barokní architektura, do turisticky atraktivní ulice míří i milovníci dobrého piva. Už od srpna si tam přijdou na své i ti, kteří dávají přednost vínu.

Přečíst článek

Jídlo se tu podává na porcelánu - misky a talíře zdobí sympaticky dvojsmyslný slogan „svedeni chutí“ - a pití se nalévá do skla. V jednom z kontejnerů tu funguje hydroponická farma GreeenBox, byliny a saláty, které se tu vypěstují, si můžete koupit domů, primárně je ale používají zdejší restaurace. Posedět můžete nejen pod rozsvícenými hvězdami, ale i u živé zelené stěny, která voní bylinami a nejrůznějším kvítím, ta využívá chytrý systém samozávlahy a příznivě ovlivňuje zdejší klima, teplotu a vlhkost. Samozřejmě mnohem více v létě než v zimně, ale je to další důkaz toho, že celý prostor funguje velmi smysluplně: využívá se tu energie z obnovitelných zdrojů, nádobí myjí úsporné myčky a vzniklo tu 125 pracovních míst. 

Do Manifesta by se mělo dát zajít nejen za jídlem, pitím a atmosférou, ale za zážitky. Připraveny jsou dílny pro děti nebo zimní kino, ale plánujte něco v dnešní době, proto raději sledujte aktuální program. Nic se ale nemění na tom, že si odsud můžete odnést nějaký ten dárek nebo vánoční stromek. 

Manifesto na Florenci má zase jiné benefity. Je zastřešeno jen částečně a láká na atmosféru plápolajících táboráků a útulného tepla glampingových stanů. Vejde se do nich šest osob, což je ideální pro malou rodinnou sešlost nebo posezení s přáteli, doporučuju neváhat s rezervací, iglú, která nabízela útočiště v minulých letech byla nesmírně oblíbená.

Manifesto je zábavný, kreativní a smysluplný koncept, který dobyl Prahu a teď se chystá expandovat do zahraničí. Ví se o něm, získalo zlatý titul Stevie® International Business Award jako Startup roku. Pro nás je každopádně dobrá zpráva, že Praha je díky Manifestu zase o trochu vlídnější, útulnější a voňavější. I o Vánocích.

Cena lanýžů může být astronomická. Přesto je o ně stále větší zájem

Je to jedna z nejluxusnějších a také nejdražších surovin, která může skončit na talíři. Na lanýže se často nahlíží jako na snobskou rozmařilost, kdo je ale jednou ochutná, snadno propadne jejich těžko popsatelnému kouzlu. Lanýžové speciality najdeme na menu mnoha luxusních restaurací, ale velmi snadno si můžeme pokrm s lanýži připravit i doma, je jednodušší, než by se mohlo zdát.       

Přečíst článek

Pavel Maurer

Gastro novinář Maurer: Některé restaurace otvírají, jen když mají hosty

Covid zasadil české gastronomické scéně hluboké rány. Definitivně zavřela až třetina provozů od malých venkovských hospůdek až po špičkové restaurace. Za oběť pandemii padla také vyhlášená pražská restaurace Bellevue, která vévodila žebříčku nejlepších restaurací podle Maurerova výběru. A co radí sám Pavel Maurer podnikům, které složitou ekonomickou situaci přežily? „Nezdražovat neuváženě. Lidé jsou nyní šetrnější, více kontrolují ceny,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz gastro novinář a vydavatel průvodce po tuzemských restauracích.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

vánoční cukroví (ilustrační foto)

Disciplína, v níž je Česko nejlepší na světě? Pečení vánočního cukroví

Přečíst článek
Jaké ryby vlastně konzumujeme?

Kapr, losos nebo snad řízek? Co si dá gastronaut Maurer na štědrovečerní večeři?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme