Reklama

Nový trend, vinylové desky poprvé po desetiletích předběhly v prodeji CD

Vinylové desky jsou opět u posluchačů v kurzu. A vydavatelství se tomu přizpůsobují.
Profimedia
Ondřej Bílek
obi

Ve Spojených státech loni prodej vinylových desek překonal CD nosiče s hudbou. Stalo se tak poprvé od roku 1987. V roce 2022 se prodalo něco málo přes 41 milionů vinylových desek v hodnotě 1,2 miliardy dolarů (asi 26,6 miliardy korun), naproti tomu CD s hudbou pouze 33 milionů v hodnotě 483 milionů dolarů, píše BBC.

Reklama

Samozřejmě v 21 . století jednoznačně dominují trhu platformy se streamovanou hudbou, ale ani zájem o pevné nosiče nepolevuje. Je to i tím, že tržby z nahrané hudby v USA rostly sedmý rok v řadě a dosáhly rekordní výše 15,9 miliardy dolarů (streamování se na tom podílelo 84 procenty).

Zpěvačka Adele v roce 2021 ve Spojených státech bodovala se svým novým albem 30

Prodej starší popmusic v USA loni i díky vinylům rozdrtil novinky

Ani nové album fenomenální zpěvačky Adele označené číslovkou 30, které se dostalo do čela americké hitparády, ani celkově nejprodávanější deska Morgana Wallena s názvem Dangerous: The Double Album loni nezachránily celkové prodeje nových nahrávek v USA. Prodej fyzických a digitálních nosičů a streamování starších, takzvaných katalogových nahrávek loni ve Spojených státech podle analýzy MRC Data dosáhl podílu 74,5 procenta, o 11 procentních bodů více oproti roku 2020, zatímco u novinek ne starších 18 měsíců to loni byla čtvrtina.

Přečíst článek

Podle Asociace amerického nahrávacího průmyslu (RIAA), kterou cituje BBC, se příjmy z nahrané hudby v roce 2022 zvýšily o šest procent. Loňský prodej vinylových desek ukazuje, že vinyl „upevňuje svou roli stálice na trhu s moderní hudbou,” uvedl předseda a generální ředitel RIAA Mitch Glazier. Vinylové desky jsou opět u posluchačů v kurzu a vydavatelství se novému trendu ochotně přizpůsobují.

Universal Music Group

Streaming táhne. Akcie Universal Music vystřelily o desítky procent

Vstup UMG na burzu je dalším vítězstvím pro amsterodamskou burzu Euronext, která se po odchodu Británie z Evropské unie stává finančním centrem.

Přečíst článek

Vinyl poráží CD

Podle asociace příjmy z prodeje pevných nosičů v průběhu let setrvale rostou, například loni celkově o čtyři procenta. Jen a čistě vinylové desky ale zaznamenaly nárůst 17 procent, zatímco prodej CD poklesl o 18 procent.

CD a popisovač

Cédéčka slaví čtyřicátiny. A možná je čeká návrat na výsluní

V srpnu 1982 bylo vyrobeno první hudební CD na světě. Za revolučním nosičem digitálních dat stály společnosti Philips a Sony. A nastala revoluce v hudebním, filmovém a posléze i počítačovém světě. Na vrcholu jejich popularity se jen v USA prodala za jediný rok miliarda CD. Loni to bylo jen necelých 47 milionů, tedy sotva pět procent onoho rekordu. Přesto jde o známku možného návratu na výsluní „cédéček“, který navíc mohou podpořit největší umělci světa jako třeba Beyoncé.

Přečíst článek

„Milovníci hudby se zjevně nemohou nabažit vysoce kvalitního zvuku, které vinyl přináší,“ řekl Glazier. „A vydavatelství tuto poptávku uspokojila neustálým přísunem exkluzivit, speciálních reedic a různých balíčků,” dodal.

Fakt, že vinyl je opět v kurzu, potvrzuje i dění v Česku. Dva drobné příklady z poslední doby: Dan Bárta a skupina Illustratosphere vydávají po více než dvaceti letech své debutové album v remasterované reedici. A ano, kromě CD, vyjde i na vinylu. Ke stejnému kroku se odhodlal i písničkář Vlastimil Třešňák, jenž před týdnem představil vinylovou limitovanou edici loňského alba Kiks.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Češi loni nakoupili hudbu za 1,6 miliardy korun. Většinou za streamování

Češi loni nakoupili hudbu za 1,6 miliardy korun. Většinou za streamování, stoupl zájem o vinyly

Přečíst článek
Jeden z nejúspěšnějších hudebníků a zpěváků pop-music Elton John odehrál v červenci poslední koncert ve své více než padesátileté kariéře. A s tím, jak se v 76 letech rozloučil s živým hraním, se nyní loučí i se svým luxusním bytem v Atlantě v USA, která mu léta sloužila jako základna pro americká turné. Byt je na prodej za pět milionů dolarů.

Elton John pověsil koncertování na hřebík. A prodává svou luxusní základnu pro americká turné

Přečíst článek
Taylor Swift na koncertě své Eras Tour 6. května v Nashvillu.

Koncerty Taylor Swift vyvolaly oživení americké ekonomiky, v Seattlu i zemětřesení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme