Reklama

Nejošklivější stavby světa: Munchovo muzeum i žižkovská věž

Munchovo muzeum
Helge Høifødt / Creative Commons / CC BY-SA 4.0

Nové muzeum nejslavnějšího norského malíře Edvarda Muncha, které se nedávno otevřelo pro veřejnost v Oslu, vyhrálo hlasování o nejošklivější novou budovu v Norsku. O výsledcích soutěže pořádané hnutím Arkitekturoppröret informoval deník Aftenposten. V galerii se podívejte na další stavby ve světě, které v „soutěžích ošklivosti“ uspěly – včetně žižkovského vysílače v Praze, jenž negativně zaujal pozornost ve světě hned několikrát.

Reklama

Norského hlasování se zúčastnilo více než 11 tisíc lidí, kteří nejošklivější a nejhezčí stavbu své země vybírali vždy z deseti kandidátů. Organizátorská komise dostala původně 300 až 350 návrhů, z nichž udělala užší výběr. Nejlepším architektonickým počinem se stalo náměstí Nygaardsplassen v jihonorském Fredrikstadu.

Ačkoli vznik nových prostor pro výstavu děl jednoho z nejznámějších světových umělců je všeobecně vítán, nová futuristická stavba s nápadným prohnutím připomínajícím řecké písmeno Lambda, navržená španělským studiem Herreros, se stala terčem četných kritik.

„Munchovo muzeum je tak ošklivé, že vyvolává fyzickou nevolnost. Je neuvěřitelné, že se v tak odpudivé, obrovské veřejné budově nachází umění nejmilovanějšího norského malíře,“ uvedl psycholog a jeden z představitelů hnutí Arkitekturoppröret Saher Sourouri.

„Vstupní hala vypadá jako letiště, skladiště, hotel nebo nějaká komerční budova,“ uvedl již dříve historik umění Tommy Sörbö. „Nic ve výběru barev a materiálů nenaznačuje, že toto místo je domovem jednoho z největších umělců světa,“ dodal.

Vedení instituce je jiného názoru, podle něj musí muzeum provokovat tak, jako ve své době provokovaly Munchovy obrazy.

Střecha mrakodrapu N Tower se změní podle návrhu studentů brněnské VUT.

Výškové limity dělají z Česka skanzen. A mrakodrapy jsou jen jinde ve světě

Výstavba výškových budov, což teprve mrakodrapů, tady povážlivě vázne. Proč? Jsou snad mrakodrapy škodlivé či nepatřičné, nebo jen Češi uvázli myšlenkově v jiné době?

Přečíst článek

Mezi nejošklivější budovy světa se v soutěžích občas řadí také žižkovská televizní věž. Podle ankety uspořádané australským serverem VirtualTourist.com v roce 2009 byl druhou nejošklivější stavbou světa hned po baltimorském divadlu.

Batolata Davida Černého byla tehdy popsána takto: „Je už sama o sobě dost ošklivá, ale malé lezoucí děti od výtvarníka Davida Černého ji z hrůzného pohledu proměnily v něco, nad čím už opravdu nevěřícně kroutíte hlavou.“

O tři roky později zaujala věž nelichotivé čtvrté místo i ve výběru americké CNN.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Módní návrhář Karl Lagerfeld

Pařížský byt Karla Lagerfelda má nového majitele. Ten zaplatil dvojnásobek vyvolávací ceny

Přečíst článek
V Revoluční ulici v Praze vznikne nový dům s pasáží

Praha získá novou dominantu. V Revoluční ulici vyroste levitující dům s pasáží

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme