Reklama

Nejpovedenější domy Česka. O architektonickou cenu soutěží dům na kolech nebo dům z konopí

Plovoucí sauna Lom (Atelier HRA)
Se svolením Česká cena za architekturu
Petra Jansová
pej

Mezinárodní odborná porota soutěže sedmého ročníku soutěže Česká cena za architekturu do užšího výběru nominovala 29 projektů. O cenu v soutěži pořádané Českou komorou architektů se budou ucházet různorodé projekty: sauna na vodě, dům na kolech nebo vinařství a pivovar.

Reklama

Typologie nominovaného souboru děl je pestrá. Nejvíce jsou zastoupeny, jak bývá v České ceně za architekturu realitou, projekty pro bydlení. A kromě staveb veřejných se v různorodém výběru objevily dvě vyhlídky v krajině, jedna naučná stezku, sportovní hala, vinařství či lihovar.

Na všechny nominované projekty se můžete podívat do následující galerie:

Nejvíce nominovaných realizací je letos v Praze a Zlínském kraji, vždy po pěti. Čtyři zástupce pak má shodně Liberecký, Jihočeský a Pardubický kraj, dva kraj Středočeský.

Sedmičlenná odborná porota vybírala na jaře mezi nominované z 201 přihlášených staveb.

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na podobu nové budovy filharmonie v Praze se stalo dánské studio Bjarke Ingels Group.

Novou budovu filharmonie v Praze za šest miliard navrhlo dánské studio Bjarke Ingels Group

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na podobu nové budovy filharmonie v Praze se stalo dánské studio Bjarke Ingels Group. Výsledky vyhlásili zástupci hlavního města a jeho Institutu plánování a rozvoje. Budova by podle plánů vedení města měla být hotová v roce 2032, náklady se odhadují asi na šest miliard korun. Nové kulturní centrum s několika sály, které by mělo být i sídlem České filharmonie, má stát u stanice metra Vltavská.

Přečíst článek

Rodinný dům, domek, solární panely

Stavba rodinného domku těžce podražila. Ze tří milionů na čtyři

Cena výstavby běžného rodinného domku za dva roky dramaticky stoupla. Navíc vzrostly ceny pozemků a také zdražují hypotéky. Už zřejmě nikdy nepůjde postavit rodinný domek tak relativně levně, jak to bylo možné ještě před dvěma lety, a to i na hypotéku. Důvodem je obecná inflace, růst mezd i zdražování energií a stavebních materiálů a pozemků. 

Přečíst článek

Jana Mastíková, hlavní architektka studia Loxia

Musíme se naučit zahušťovat města a žít v menších bytech, říká architektka

Inflace a zdražování stavebních materiálů bude ovlivňovat v letošním roce i tuzemský stavební průmysl a architekturu. Podle architektky Jany Mastíkové ale může mít tento vývoj i pozitivní dopad - změnu myšlení a přístupu. „Architektura má být střízlivá a zejména má dobře sloužit. Jde o užité umění, je to řemeslo, není to osobní exhibice za každou cenu,” říká v rozhovoru Mastíková.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

O cenu Česká cena za architekturu soutěží i tento projekt.

Panelák nebo autobusová zastávka? Který z projektů vyhraje prestižní architektonickou cenu

Přečíst článek
Galerie Plato v Ostravě vznikla revitalizací někdejších jatek.

Velký úspěch pro Česko. Poprvé se probojovalo do finálové pětice prestižní ceny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme